Categorie: , ,

Zet eens een regenton in je tuin

De laatste jaren wordt het weer steeds grilliger zoals afgelopen weken goed te merken was: Een koude staart aan de winter die maar niet weg wilde gaan, ging gepaard met een extreem droge periode. Zo droog dat zelfs het bloemencorso Lisse voor het eerst in 65 jaar geen bolbloemen uit eigen land kan gebruiken. Daarom hierbij een eenvoudige tip waarmee je je geld  goed kan omzetten in een duurzame investering met veerkracht: Een regenton!

Nederland verbruikt gemiddeld 121 liter drinkwater per persoon per dag, blijkt uit onderzoek van de waterleidingbedrijven. En liefst 2.200 liter drinkwater per jaar gebruiken we per huishouden in de tuin. Een lager drinkwatergebruik gaat verdroging van het landschap door waterwinning tegen, en bespaart energie nodig voor de winning, bereiding en transport.

Regenwater komt gratis uit de hemel vallen. Het bevat sporenelementen, die goed zijn voor de planten en ze gaan er zelfs mooier uitzien, omdat het nauwelijks kalk bevat. Dat maakt het ook uitstekend geschikt voor het – streeploos! – wassen van je ramen. En voor je dieren is het lekker drinkwater. Zonde om niet te gebruiken dus.

Tips over regentonnen

Regentonnen zijn tegenwoordig in alle soorten en maten te koop. Van een slanke designzuil met een capaciteit van maar liefst 400 liter tot de kleine Raintainer, die je in je regenpijp monteert. DuurzaamThuis geeft een mooi overzicht, mét rekenregels om de optimale capaciteit te bepalen. Zo installeerde TT’er van het eerste uur Michiel van Liere uit Houten een lange en slanke Regenzuil (zie de foto boven). Door de langgerekte vorm neemt de zuil relatief weinig ruimte in, en toch gaat er 400 liter water in.

Voor wie design belangrijk vind is de Raindrop van ontwerper Bas van der Veer ook een leuke optie. Hij is mooi én praktisch, want de ingebouwde gieter kan er direct gevuld uit worden gehaald. De Raindrop gaat relatief slim om met de ruimte doordat hij direct op de regenpijp kan worden aangesloten. De maximale capaciteit van de grote Raindrop is 75 liter en daarmee vooral geschikt voor stadstuinen. Er bestaat ook een kleine versie.

Over smaak valt niet te twisten, maar vrolijkmakend is de Regenpompoen zeker die we o.a. tegenkwamen bij de Regenwatershop. Deze oranje reus van 550 liter is zeer geschikt voor mensen die nog een functionele eye-cather zoeken voor in hun grote moestuin. De pompoen vormt het bewijs dat er tegenwoordig van alles mogelijk is op het gebied van regentonnen.

Als je het groter wilt aanpakken, kun je denken aan een compleet regenwatersysteem. Dat bestaat uit filters, (meestal ondergrondse) opslag en een pomp. Op dit systeem kun je dan de wasmachine, het toilet en eventueel zelfs de douche aansluiten. Op deze manier kun je je drinkwaterverbruik met meer dan 50% terugbrengen.

  • Tips voor plaatsing van een regenton vind je hier.
  • Meer informatie over opvang van hemelwater in een regenton, een betonput of regenwatertank.

1 gedachte over “Zet eens een regenton in je tuin”

Reacties zijn gesloten.