Categorie:

TT Training Nederland: intensief en enthousiasmerend

UBBERGEN/EINDHOVEN, 22 februari – De eerste Nederlandse Transition Towns Training, van 13 t/m 15 februari, heeft inmiddels plaatsgevonden. De 27 deelnemers, afkomstig vanuit het hele land, beleefden een intensief en enthousiasmerend weekend! Een terugblik door Marta Resink.

Na een lekkere soep-met-brood maaltijd en het verdelen van de slaapplekken (in authentieke chambrettes), volgde een uitgebreide kennismaking. De deelnemers waren afkomstig uit steden en dorpen in negen verschillende provincies en velen bleken al actief betrokken bij (in totaal 15 verschillende) lokale TT-initiatieven. De training werd verzorgd door Paul Hendriksen (TT Deventer) Hugo Klip (TT Groningen) en Marta Resink (Omslag).

Kennismaken met anderen, meer te weten komen over het Transition Towns-concept en vooral ook de vraag: wat kan ik doen, hoe vorm je een groep en wat zijn dan de eerste stappen, waren veelgehoorde verwachtingen.

‘s Avonds

‘s Avonds bekeken we een film, waarin Rob Hopkins de ’12 stappen naar een Transition Town’ uitlegt. Het rappe Engels bleek niet voor iedereen goed te volgen – een Nederlandse vertaling zou fijn zijn (en die is er inmiddels, MR). De avond werd informeel voortgezet in de huiskroeg van De Refter.

Zaterdag

Het zaterdagprogramma begon al vroeg: om 09:00 uur werd een kring gevormd en volgde een verdergaande kennismaking: wie is waarmee bezig?

Daarna verder met opdrachten in kleine groepjes, waarbij feiten en oorzaken van klimaatverandering en Peak Oil werden verkend en aan elkaar – en vervolgens aan ‘de zaal’ gepresenteerd. Ook het traject van de ’12 stappen’ werd uitgebreid toegelicht.

Als intermezzo volgde een interview door Marta, van Paul en Hugo, over de door hen gekozen aanpak bij de start van de Transition Towns Deventer en Groningen: Hoe begon het? Wat waren je eerste stappen? Hoe vormde zich de eerste groep en hoe ontwikkelde het project zich vervolgens? Zowel de droom van beide mannen over ‘hun’ toekomstige Transition Town, als de eerste stappen op weg daar naartoe bleken zeer verschillend. Waarmee meteen ook duidelijk werd, dat er niet één weg is, maar vele wegen. Elk initiatief zoekt zijn eigen weg.

Paradigma’s en zo

Na de lunch was er eerst een plenaire presentatie rond beeldvorming en paradigma’s, waarna er opnieuw in kleine groepjes werd opgesplitst – elk met de opdracht een bewustmakingsactivieit te bedenken voor een gefingeerde groep. Dit leidde tot verrassende en interessante ideeën!

De powerpointpresentatie over toekomstbeelden versus heersende paradigma’s leidde tot enkele pittige discussies: wie en wat kun je ‘geloven’ en: ‘denk globaal, handel lokaal’: kijk verder dan alleen je eigen dorp of stad. Tussendoor af en toe een ‘spelletje’ om de stramme leden even wat los te maken en samen te lachen.

De avond bood een keuzeprogramma: Paul gaf een workshop over projectmatig werken.
Dick Verheul (Omslag) begeleidde het ‘interviewspel’ over omgaan met de media, en een kleine groep bekeek de film ‘Mother Earth’ over Indiase vrouwen die het heft in eigen hand nemen door zelf landbouwcollectieven op te zetten.

De overvolle dag had nog een verrassing: een sneak preview van de nieuwe film over permacultuur in Nederland (gaat op 4 april in première).

‘s Avonds was het druk in de zithoek, waar nog lang en breed werd nagepraat.

Zondag

Op zondag werden de accenten verlegd van het ‘hoofd’ naar het ‘hart’; hierbij werden enkele door Joanna Macy ontwikkelde methodieken ingezet: een stille meditatie met een visualisatie van ‘jouw’ toekomstige Transition Town’ – met nagesprek.

Daarna verschillende oefeningen in tweetallen, waaronder een ‘ontmoeting met de afstammelingen’: korte confrontaties van de toekomstige generatie (in het jaar 2200) met hun voorouders (= wij, in het hier en nu). Deze oefeningen werden vrijwel alle deelnemers als zeer bijzonder ervaren.

Web van verbondenheid

Aansluitend werd een ‘web van verbondenheid’ gesponnen, begeleid door Hugo, waarmee de veerkracht en kwetsbaarheid van ons ecosysteem op een herkenbare manier door alle deelnemers gezamenlijk werd verbeeld – een onderdeel waarbij ook de connectie met permacultuur binnen het TT-concept duidelijk werd! (beschrijving van deze Transition Tool – pdf)

Het middaggedeelte was gereserveerd voor het oefenen met ‘Open Space’: een goede methode om met een flinke groep mensen constructief te brainstormen over onderwerpen die iedereen kan aandragen. En: het werkte! Na anderhalf uur hingen er zes volgeschreven flappen aan de muur, vol met concrete mogelijkheden en ideeën! Ook deze resultaten werden na afloop aan alle deelnemers rondgemaild.

Afronding

Mooi op tijd – rond 16:00 uur – was de afronding van het weekend: iedereen werd gevraagd om ‘tops’ en ‘tips’ op post-its te schrijven en op te plakken. Naast heel veel warme en lovende woorden voor de organisatoren, het evenwichtige programma, de sfeer en de locatie, waren er ook waardevolle tips voor de organisatoren.

Er was veel vraag naar het beschikbaar stellen van de teksten van de powerpoints, grafieken etc. (tip: op de website van Transitie België staan bruikbare ‘transitiegereedschappen’). En er was vraag naar tips voor films die kunnen worden gebruikt. En een nuttige tip van een lichte slaapster: neem oordopjes mee, want de chambrettes zijn best wel gehorig.

De locatie werd door iedereen (op één na) geprezen: mooie omgeving, sfeervol, fijne ruimte, warm en ook: het lekkere (biologisch-vegetarische) eten!

Kortom: het was een zeer geslaagde en intensieve training, op onderdelen voor verbetering vatbaar, maar bovenal: erg leerzaam, inspirerend, praktisch ondersteunend en onderling enthousiasmerend!

De volgende training is van 24 t/m 26 april, ook in De Refter in Ubbergen. Deze training is inmiddels volgeboekt. Nieuwe trainingen zijn in voorbereiding voor augustus en oktober 2009: kijk hier voor meer informatie >>>

En houd daarvoor de agenda in de gaten!

Meer foto’s van dit weekend >>>