Categorie: ,

Wonen in de toekomst

Toevallig kregen we onlangs 2 reacties: de ene van iemand die een toekomstdorp wil realiseren samen met 60 geïnteresseerden. Ze wil het project als Transition Town op de kaart zetten en leren van andere woonprojecten.

De andere reactie kwam van Aad Breed, architect en filosoof, die ons attendeerde op zijn ontwerp voor een betaalbare, energiezuinige en duurzame piramidestad.
Hij wil graag in zijn woonplaats Heerhugowaard een compacte piramidestad bouwen, op voormalige ziekenhuis locatie Westpoort, maar de gemeente lijkt het nog niet aan te durven. (Voorstel) Aad Breed bedacht deze oplossing voor tal van problemen al in 2009. Ik vond er deze discussie nog over, inmiddels lijkt het me geen gek idee en zou ik het heel leuk vinden als er ergens in NL zo’n compacte, betaalbare piramidestad zou verrijzen.

Aad Breed: Wereldwijd naar zelfvoorzienende steden

Een vreedzame samenleving is alleen maar mogelijk als iedere wereldburger een fatsoenlijke woning heeft en voldoende gezond voedsel. Om die reden moeten overheden wereldwijd niet langer meer gericht zijn op banen voor iedereen, economische groei en duurzaamheid, maar op voldoende gezond voedsel en een fatsoenlijke woning voor iedere wereldburger. Dit is alleen te realiseren door het voortaan bouwen van zelfvoorzienende steden. Deze autoloze steden van 4 tot 8 ha met 5.000 tot 10.000 inwoners liggen bij voorkeur in een bosrijke omgeving van 20 tot 40 ha. Zo kan je bv. 40 ha weiland kopen van een boer, die wil stoppen, daar een stad van 8 ha op bouwen en de overige 32 ha beplanten met bomen. Maar ook is bebouwing in bestaande steden en dorpen mogelijk.
De steden produceren alle voedsel voor hun eigen inwoners. De woningen liggen rond autoloze ontmoetingspleinen zo groot als een voetbalveld, waar kinderen weer veilig kunnen spelen en ouderen elkaar ontmoeten. Iedereen is dan weer deel van een gemeenschap.

Zelfvoorzienende steden zijn de wereldwijde oplossing voor:

  1. de sociale gelijkheid en armoede, omdat iedere wereldburger in deze stad een eigen woning kan kopen, zelfs de allerarmsten met een minimaal inkomen. In Nederland kan je dan al een studio kopen van  €50.000.- of een 4-kamerwoning voor €100.000.-
  2. het wereldvoedselprobleem, omdat elke stad beschikt over een stadslandbouw-systeem, zodat iedere bewoner altijd zijn eigen (onbespoten) voedsel kan produceren op loopafstand. Direct rond zo’n stad is de benodigde (niet-intensieve) veeteelt mogelijk. Iedereen heeft dan elke dag gezond voedsel.
  3. het vluchtelingenprobleem, omdat deze steden in eigen regio gebouwd kunnen worden.
  4. het sloppenprobleem, omdat de bestaande sloppen, tentenkampen en achterstandswijken door deze steden vervangen kunnen worden. Ook zijn door rampen getroffen steden snel te herbouwen.
  5. het energie- en grondstoffenprobleem, omdat alle nog benodigde energie voor elektriciteit, koeling en verwarming wordt opgewekt door aardwarmte en zonnepanelen op daken. Als we onze steden daarentegen naoorlogs blijven bouwen zal de energie-behoefte en de jacht op grondstoffen steeds groter worden, helemaal met de energietransitie.
  6. het klimaatprobleem, omdat
    • alle wonen, werken, winkelen, ontspannen, landbouw en veeteelt op loop- of fietsafstand mogelijk is. Auto’s, vrachtauto’s en vliegtuigen zijn dan niet meer nodig, waardoor er geen of nauwelijks CO2-uitstoot door het motorische transport meer zal zijn.
    • verdere ontbossing van de aarde niet meer nodig is, waardoor de huidige CO2-opslag kan worden gehandhaafd. Als we daarentegen onze steden naoorlogs blijven bouwen zal in de komende 30 jaar:
    • het stedelijk oppervlak verdubbelen, waarvoor minimaal 3 miljoen km2 moet worden ontbost.
    • minimaal 9 miljoen km2 moet worden ontbost voor extra landbouw en veeteelt voor 2 miljard nieuwe wereldburgers.
    • 8 miljoen km2 moeten worden ontbost voor de economie en de jacht op grondstoffen. In totaal moeten we dus in de komende 30 jaar met de naoorlogse stedenbouw 20 miljoen km² (een gebied zo groot als tweemaal Brazilië en Argentinië samen) van de huidige 50 miljoen km²  ontbossen, dat ook al weer een halvering is van de oorspronkelijke 100 miljoen km² zo’n 10.000 jaar geleden. Met zelfvoorzienende steden is dat 0 km².
  1. het handhaven van de huidige eco-systemen en bio-diversiteit, omdat met deze steden verdere ontbossing kan worden gestopt. Door zelfvoorzienende steden zullen er dan ook geen plant- en diersoorten meer hoeven uit te sterven.

Meer over piramidebouw in Nederland, met foto’s van bestaande gebouwen.

Transition Towns brengt mensen graag met elkaar in contact en op de hoogte van elkaars ideeën en wensen, dus bij deze een overzichtje van tips en ervaringen.

https://bureauviertel.nl/: Wij ondersteunen door advies, training en kortdurende begeleiding. Onze aanpak is praktisch en pragmatisch, met snel resultaat. Bureau Viertel richt zich op: bewonersinitiatieven, huurders en groepen bewonerswoningcorporaties, lokale overheden en overige professionals. Oprichter Mare Nynke was een van de initiatiefneemsters van Iewan, in Lent (bij Nijmegen):
Het grootste strogebouw van Nederland.  Dit complex van 24 sociale huurwoningen, opgetrokken uit stro, leem en hout, laat zien dat duurzaam bouwen niet alleen mogelijk is voor hoge inkomens. Wil je weten hoe wij dat voor elkaar hebben gekregen? We geven iedere eerste zondag van de maand om 14:00 uur een online rondleiding. Meld je hier aan voor de komende rondleiding.

Zie ook de kaart van Ecodorpen netwerk: een Nederlands samenwerkingsverband dat ondersteuning biedt aan het netwerk van individuen en gemeenschappen die een duurzame levensstijl nastreven. En kijk eens of je een bezoek kan brengen of rondleiding kan volgen bij een project in jouw buurt.

Hier vond ik Ecodorp Den Haag, dat al sinds 2019 in ontwikkeling is, maar slechts als idee met mooi plaatje en volgers op Facebook, Het groene portiek 

Op de kaart van Duurzame top 100, categorie Wonen vond ik Groene Mient in Den Haag, met permacultuur binnentuin. Ook zij houden geregeld rondleidingen.

Of gaan tiny houses de huizen van de toekomst worden? Op tinyfindy.com vind je beschikbare kavels, vraag en aanbod van tiny houses en achtergrondverhalen, zoals in Katwijk,  over de Duinvallei.

Gemeente Katwijk op zoek naar bestemming tijdelijke grond
Stel: je hebt als gemeente een stuk grond van 10 hectare in bezit, waar op een zeker moment de N206 naartoe verlegd moet worden. Maar door gebrek aan financiering zal dat de komende 10 nog niet gebeuren. Wat doe je dan in de tussentijd met die grond? Die geef je terug aan de samenleving, zodat de gemeenschap zelf kan beslissen wat er in die tijd mee gebeurt. Dat is wat de gemeente Katwijk heeft gedaan met de Duinvallei, iedereen met een leuk plan kon dit indienen en een van de gekozen initiatieven is het Tiny House village van Christian van Tol.

Je kunt het een nachtje of vakantie uitproberen, zie https://origineelovernachten.nl/thema/tiny-house?.

Of kijk eens in Ungersheim, in de Elzas, Frankrijk, waar de burgemeester de aanjager van de transitie is.

 

Plaats een reactie