Categorie:

Wij wensen iedereen een positief toekomstbeeld

Om het nieuwe jaar op passende wijze in te luiden wenst de redactie u van harte creatieve toekomstbeelden toe. We kwamen daarbij als eerste terecht bij de blog van milieuridder en mede-oprichter van TT Breda: Ray Meur (applaus)
Het begin van een TT Traditie? Stuur een blog of verhaal
met jouw toekomstbeeld(en) op naar transitiontownsnl@gmail.com. De leukste, meest ontroerende of met het hoogste transitiegehalte worden geplaatst…. hierbij dus de aftrap.

‘To boldly go where no one has gone before….

Niets is zo lastig als de toekomst voorspellen. Wat gaat 2011 ons brengen?

Always in motion, the future is”, sprak Meester-Jedi Yoda ooit. Films die zich afspelen in de toekomst schetsen vaak een troosteloze aanblik van Moeder Aarde. Smerig, duister, angstig maar vooral kapot. Ligt de toekomst dan al vast?

Er bestaat zoiets als een ‘self-fulfilling prophecy’ en een ‘self-denying prophecy’. De laatste betekent dat een voorspelling de loop van een proces op dusdanige wijze beïnvloedt dat de ontwikkeling anders wordt. Ofwel voorspellingen die niet uitkomen, puur omdat je deze of gene hier voor hebt gewaarschuwd en er maatregelen zijn getroffen om dit niet te laten gebeuren. Andersom kan ook. Op de beurs wil dit nog wel eens werken. Zeggen dat een bepaald aandeel in waarde gaat dalen, waardoor veel mensen van de aandeel af willen, waardoor de waarde inderdaad daalt. Of zeggen dat een product duurder wordt, waardoor mensen gaan hamsteren, waardoor het product schaarser wordt en de prijs zal stijgen. Deze voorspelling maakt zich dan inderdaad zelfvervullend.

Maar vallen deze films over de toekomst nu onder de noemer ‘self-fulfilling prophecy’ of onder ‘self-denying prophecy’? Zijn deze toekomstige films waarschuwingen uit ons onderbewuste of een onontkoombaar toekomstbeeld?

Eindelijk?

Volgens deze site wordt 2011 een bewogen jaar. To say the least! Als we Maurice Fernandez mogen geloven, begint 2011 pas echt op 20 januari en kunnen we ons opmaken voor ‘a ride of a lifetime’! Het is zaak ons koppie er goed bij te houden want het belooft wat. Een explosie aan creativiteit en een stoot adrenaline komt onze kant op met als hoogtepunt 2 april, waar je van gekkigheid helemaal niet meer weet wat je met al die rauwe kosmische energie aan moet! RUN FORREST, RUN? En wat betekent dit voor de duurzame doeners in deze wereld? Voor de pioniers, de asceten, de treehuggers en wereldverbeteraars? Zij die in staat zijn om boven zichzelf uit te stijgen. Die hardop durven te dromen over die verhoogde vorm van samenleving, die broodnodige systeem-transitie? De tijd van dromen is voorbij. De tijd lijkt aangebroken om “to boldly go where no one has gone before…”

Maak je dromen waar

Een vriend van mij geeft (o.a) workshops ‘toekomst-dromen’. Als het aan de ‘workshoppers’ ligt, komt alles goed. De wereld van de toekomst ziet er bij iedereen prachtig uit! Het frappante van deze workshops is dat alle mensen hun toekomst-dromen fantastisch kunnen visualiseren. Truly heaven on Earth! Maar zodra ze terug zijn in het ‘NU’, krijgen ze koude voeten en zijn die prachtige toekomstbeelden ineens verder dan ooit. Alsof ze niet durven geloven dat ze hier ook maar enige inbreng in kunnen of mogen hebben! Fascinating… Zelf zie ik, als ik droom over de wereld van morgen, een samensmelting tussen Star Trek en de wereld van de Hobbits uit The Lord Of The Rings. Het beste van twee werelden, maar dan zonder De Borg. Dat kennen we nou wel. Hoewel een collectief bewustzijn ons zeker niet zou misstaan.

“Yesterday is history. Tomorrow is a mystery.

Today is a gift. That’s why it is called the present.”

We leven in het NU. Wij allemaal. Als er ooit een tijd is geweest om die fantastisch wereld van morgen vorm te geven, dan is het nu wel! De toekomst ligt nog niet vast. Ze is maakbaar en het kan wel eens hard gaan komend jaar! Iedereen klaar?

“Make it so, Number One”

Bron: milieuridder.blogspot.com

.

.