Categorie:

We hebben een probleem!

Graag vragen we je hulp voor het oplossen van een probleem bij Transitie Nederland. Fouten maken mag… maar soms heeft het wel een hoge prijs. We willen dit verhaal met je delen omdat er van te leren valt en omdat we hopen dat je ons kunt helpen.

Wat is er aan de hand?

Bij Transitie Nederland hebben we iets fout gedaan. Of eigenlijk hebben we iets niet gedaan. We wisten niet dat op onze Transitie Nederland website afbeeldingen zijn gebruikt die niet vrij van rechten waren. Als we zelf afbeeldingen gebruiken letten we daar wel op, maar we komen er achter dat sommige vrijwilligers hier niet aan hebben gedacht. Een controle hierop hebben we als bestuur nooit overwogen, het was voor ons vanzelfsprekend en de meeste afbeeldingen betreffen zelfgemaakte foto’s van TT Treffen en lokale initiatieven. We hebben hiervoor een flinke boete gekregen. Het is bijzonder wrang om daarmee ook als ideële organisatie geconfronteerd te worden. Deze commerciële juridische partijen maken met hun ‘handige’ verdienmodellen en robots die het internet afzoeken geen enkel onderscheid.

Nu hebben we vlak na elkaar twee (verschillende) boetes moeten betalen. In totaal gaat dit om 2532 Euro. Een bedrag dat meer is dan ons hele stichtingssaldo op dit moment. We hebben natuurlijk meteen actie ondernomen om de website op te schonen, zodat er niet nog meer boetes volgen. Dat blijkt behoorlijk ingewikkeld, dus op dit moment zullen er ook berichten of plaatjes ontbreken op de website. We hebben de website gelijk opgeruimd en alle oude berichten (van voor 2020) offline gehaald. Indien je op zoek bent naar berichten van voor 2020 kun je in de catalogus kijken en een pdf van het bericht opvragen.

Hoe kun je ons helpen?

We zijn niet te verlegen om hulp te vragen. Transitie Nederland is gewend om te werken met kleine budgetten. Daar weten wij nog aardig impact mee te maken. Maar we hadden een zeer bescheiden reserve en die is nu meer dan op! Alles wat wij doen is op vrijwillige basis en de enkele kosten die we maken zijn de stichtingskosten en de bankkosten voor het verrekenen van de kosten van events, materialen en drukwerk. Nu staan we diep in het rood.

Je kunt ons helpen met een donatie. Elk bedrag is welkom. En bovendien zijn we een erkende ANBI stichting, dus jouw gift geldt als aftrekpost bij de belastingaangifte, onder een aantal voorwaarden.
Rekeningnummer: NL64 TRIO 0786 7988 66
Naam instelling: Transition Towns Nederland
ANBI: ons RSIN (Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden InformatieNummer) is 850025114

Wat kun jij hiervan leren?

Deze fout willen we benutten om andere transitiebewegingen en non-profit organisaties te wijzen op dit gevaar. Werken met vrijwilligers is geweldig, maar er zijn dus een paar zaken die goed overlegd moeten worden. Vanaf nu hanteren we bij ons in ieder geval strikt de regel dat wie een plaatje plaatst, de rechten moet hebben of er zeker van moet zijn dat de afbeelding rechtenvrij is. Je vindt rechtenvrije afbeeldingen bijvoorbeeld bij pixabay.com, pexels.com, unsplash.com, stocksnap.io, freeimages.com. Zelfgemaakte foto’s zijn natuurlijk het beste en vaak ook het meest zeggend als het over jouw lokale initiatief gaat! Heb je zelf een website? Bekijk hier de tips om de bron van een afbeelding te achterhalen en meer.

Als je andere mensen iets laat plaatsen op jouw site, let er dan ook goed op dat ze de rechten van die afbeeldingen en teksten goed hebben geregeld. Misschien moet je daar iets over vastleggen? Denk niet dat je beter af bent met het bewerken van een foto met copyrights, want dan krijg je meerdere boetes: voor gebruik en voor bewerken.

We weten ook dat ‘fouten maken’ een onderdeel is van de transitie. De beste manier om geen fouten te maken is immers ‘niets veranderen’ en daar zijn we niet voor. Er worden regelmatig mooie uitvindingen gedaan doordat iemand een fout maakt. Denk aan het voorbeeld van een uitvinder die lijm wilde ontwikkelen, maar toen die niet goed plakte bleek het uitstekend geschikt voor de welbekende Post-It’s. En leren doen we allemaal met vallen (fouten) en opstaan.

Andere hulp?

Mocht je tijd hebben en handig zijn met websites of afbeeldingen? Dan horen we ook graag van je; veel handen maken hier het werk wel lichter.
Neem contact met ons op [contactformulier]

Bestuur Transitie Nederland

Marleen, Tanja, Maarten, Paul