Categorie: , , ,

Ma. 8 okt. VPRO: ‘Power to the People’ over de decentralisering van onderop

Maandag 8 oktober om 21.00 op Ned 2, zend de VPRO in Tegenlicht de documentaire ‘Power to the People’ uit met daarin o.a. Grunneger Power, de mede door Transition Town Groningen opgerichte lokale en duurzame energiebedrijf. Een aanrader, en een herinnering aan hun baanbrekende documentaire ‘Here Comes The Sun‘ uit 2008.

Er is een grote revolutie in het ‘kleine’ aan de hand. Zoals we van lezers bloggers zijn geworden, transformeren we nu van consument naar producent. Van energievoorziening tot verzekering, alles wordt kleinschalig en lokaal. In Tegenlicht het revolutionaire antwoord op de wereld van de multinationals.

In ‘Power to the People’ van VPRO Tegenlicht


Als een systeem niet goed functioneert, ben je dan niet beter af door het zelf ter hand te nemen? Denk eens aan een wereld zonder ellendige klantenservices, een wereld waarin we geld verdienen, maar niet ten koste van anderen en die ook nog eens bijdraagt aan een beter milieu. Denk aan een wereld waarin vertrouwen heerst en solidariteit zonder dat we onze individuele vrijheid op hoeven te geven.

En als we zelf onze energievoorziening kunnen verduurzamen, waarom dan stoppen bij energie? Ook in het verzekeringswezen, zorg en voeding ontstaan momenteel overal initiatieven van burgers die de recessie aangrijpen voor het lokaal ontwikkelen van nieuwe sociale netwerken. Meer gedreven door empathie dan door hebzucht. Tegenlicht laat zich in ‘Power to the people’ inspireren door de voorhoede van een nieuw (energie)tijdperk.

In de aflevering ‘Power to the People’ van maandag 8 oktober toont Tegenlicht burgers en coöperaties die zelf hernieuwbare energie produceren, hun eigen verzekeringsfonds zijn begonnen of zelf voedsel verbouwen. Maar zij zijn vast niet de enige wegbereiders van deze stille sociale revolutie in Nederland.

Lees verder >> in het uitstekende Tegenlicht-dossier Duurzaamheid

 

1 gedachte over “Ma. 8 okt. VPRO: ‘Power to the People’ over de decentralisering van onderop”

 1. Beste Transitie Mensen,

  Ik heb zojuist ontiegelijk genoten van de Tegenlicht uitzending ‘Power to the People’, m’n hart en ziel lichtten op zoals ik in tijden niet meer beleefde. ah, Eindelijk een echte, op gezond en sociaal verstand gebaseerd vooruitgangs denken en doen, op weg naar een echt betere toekomst via dé-centralisatie van het ‘te grote’ met inzet van mensen en middelen in eigen omgeving en waar elders mogelijk.

  Een nieuwe Verlichting?!

  Ik dank u allen voor deze zeer positieve bijdrage en boodschap, dat dit als een lopend vuur mag rondgaan en doorgaan.

  En beste VPRO, ziet u wel wel? alweer een reden om uw uitmuntende programma Tegenlicht uit te blijven zenden op een tijd dat de mensen, en ik dus, nog wakker zijn!

  Met hoopvolle groet,

  Jacob.

Reacties zijn gesloten.