Categorie: ,

Voedsel niet weggooien maar delen: FoodSharing

bij de Albert heyn te alphen werden grote hoeveelheden artikelen weggegooid die een tijdje zonder koeling hadden gestaan[foto ricardo smit].
Adri Ros – Regelmatig kopen mensen meer dan ze opeten. Of de verpakkingen nu (te) groot zijn, of onze ogen, wie zal het zeggen. Het gevolg is wel dat een groot deel van de berg huishoudafval bestaat uit eten dat nog best gegeten had kunnen worden. Niet door jou? Dan wel door een ander. Jij en die ander moeten elkaar alleen wel weten te vinden.

En daar zorgt foodsharing voor, een website waar particulieren die boodschappen over hebben en degenen die nog wat kunnen gebruiken, elkaar kunnen vinden. Dus heb je voedsel over dat je niet gebruikt? Vul je een kaartje op de site in. Zoek je wat om te eten, kijk je op de site of er iets aangeboden wordt dat je wel kan gebruiken. Claim je dat kaartje en maak een afspraak om je boodschap op te halen.

Voedsel delen is goed voor de aarde, goed voor de vriendschap in de buurt, en goed voor de portemonnee. Daarom breng ik dit initiatief onder jullie aandacht. Transitiegroepen kunnen op deze beweging inhaken en dit promoten en meenemen in de transitie. Als iets waar heel veel mensen doodsimpel aan mee kunnen doen. En tegelijk grote gevolgen kan hebben.

Voedselverspilling is zó passé

Als je weet dat 28 procent van de landbouwgrond opgaat aan weggegooid voedsel… (Trouw -14.9.2013), kijk je ineens met heel andere ogen naar die discussie over ‘intensivering of extensivering van de landbouw’. En realiseer je je weer eens hoe desastreus de wegwerp mentaliteit is. En hoe die een product is van de groei-economie die deze leefstijl elke dag weer verkoopt (zeg maar ‘pushed’) in reclame, politiek en bedrijfsleven.

Voedselverspilling is natuurlijk te voorkomen, als iedereen bewuster leeft en inkoopt. En het bedrijfsleven dat zou ondersteunen in plaats van ondermijnen. Echter lang niet iedereen is al zover. En dan nog kunnen er situaties optreden dat je plots voedsel over houdt. Heel sterk punt van FoodSharing is daarbij dat het alleen lokaal werkt en kan werken…! Je gaat niet een uur reizen om 4 eieren op te halen. En hieruit ontstaat nóg een sterk punt, namelijk dat het aantal buren wat elkaar op een positieve manier kent, kan gaan toenemen. Wat tenslotte weer een basis schep voor het ontstaan van lokale veerkracht en gemeenschap.

Foodsharing opent een nieuw veld van transitie

Door het voedseldelen actief mogelijk te maken en te promoten, kunnen juist in deze tijden van groeiende economische crisis, veel (nieuwe) mensen bereikt en geholpen worden. Stijgt de kans dat bij deze mensen een stukje bewustwording op gang komt van de oorzaken én van de richting waarin ze kunnen opgelost worden. Waaruit eat-ins of no-waste-diners voort zouden kunnen komen. Waaruit samenwerking met groepen als Eetbare Stad, Thuisafgehaald en buurtmoestuinen voor de hand liggen. Wat kan uitgroeien tot plekken voor buurtrestaurants en ruilwinkels. Kortom lokale economie in wording.

Bronnen:

Video over FoodSharing