Categorie:

Verslag vijfde TT training (22 t/m 24 maart)

BEEK-BBERGEN – In het weekend van 22 t/m 24 maart 2010 vond bij De Elegast in Beek-Ubbergen voor de vijfde keer een Transition Training plaats. Ongeveer dertig mensen uit heel Nederland kwamen bij elkaar om kennis te delen over het opzetten van een Transition Town in eigen stad of dorp. Hieronder een impressie, die nog wordt aangevuld met de bijdrage van radio Deventer.

Door Irma Lamers (TT Tilburg)

In de training wordt een concept aangeboden om binnen je eigen regio een initiatief op te zetten. Daarbij wordt in de training al op zo’n manier ingezet, dat je van elkaar leert en wordt aangezet om je eigen vragen te beantwoorden. Verrassend eenvoudig hoe je, ieder vanuit je eigen kwaliteit, jouw bijdrage kunt leveren. Uiteraard doet het een beroep op je vermogen om het ‘niet-te-willen-controleren’.

Ik nam ook deel aan de eerste training in februari 2009, en het is een feest om het weer opnieuw mee te maken. Inmiddels zijn er in het hele land initiatieven bijgekomen. Door hier weer te zijn zie ik nu allerlei ontwikkelingen waar men mee bezig is en dat het concept van Transition Towns veel enthousiasme oproept. Sommige groepen waren hier voor een doorstart, en ten opzichte van de eerste keer in 2009 is een veel groter aantal al een tijdje bezig.’

Jessica, TT Zaltbommel: ,,Een groep is een groep, maar is nooit zomaar een groep. Mijn verwachtingen waren niet netjes geformeerd, omdat ik aanvankelijk op de reservelijst stond en enkele dagen voor aanvang hoorde dat ik tóch deel kon nemen. Na een eerste presentatie van TT i.o. in Zaltbommel een maand geleden – aansluitend op de jaarvergadering van de plaatselijke volkstuinvereniging – was het gemis aan ervaring met technieken als Open Space heel duidelijk. Ik hoopte voldoende te kunnen proeven van manieren om geinteresseerden meteen in de ‘doe-modus’ te kunnen zetten. Ik verlangde naar de inspiratie van het samenzijn met gelijkgestemden.. en zo kwam ik iets later dan gepland vrijdagavond aan in De Refter in Ubbergen, een prachtig gelegen groepslocatie bij Nijmegen.
Het programma was volgepakt en daarom was het meteen instappen in de TT trein die ons een weekend lang langs vele stadia van bewustzijn en praktisch en gericht handelen zou voeren. Met Paul Hensdriksen en Hugo Klip als reisleiders werden we via kaarten meteen aangezet om het verhaal zelf te vertellen, zodat een groot deel van het programma weliswaar werd aangeboden, maar meteen eigen kon worden gemaakt. De zaterdag ging meer over de buitenwereld, dus de uitgangspunten van TT en hoe de gemeenschap daarbij te betrekken. Op zondag reisden we door de binnenwereld met Irma, via twee prachtige sessies van Joanna Macy. De plotselinge diepe intimiteit en verbondenheid die dit veroorzaakte kun je gerust magisch noemen: voor velen in de groep kwam de sensatie van gedeelde harten als een volslagen verrassing en maakte diepe indruk. Het was een eye-opener voor mij als lichaamswerker wat de impact daarvan is op mensen die daar nog weinig ervaring mee hebben.

Wetend dat vasthouden leidt tot verlies, is het toch lastig uit het enthousiaste, inspirerende warme bad te stappen dat de TT training was. Paul zei, dat de ervaring leert dat zo’n groep het contact vaak verliest waardoor we de training hebben afgesloten met het geven van de groepsenergie aan het universum met een grote ‘woosh’. Even in de Woosh zijn woorden futiel en zegt mijn lijf ‘wow’ en sprankelen alle ogen van blijdschap en herkenning .. één lijf, één oog, één aarde, één intentie: we doen het al, het is één in al!
Helaas moest Hugo wegens ziekte de TT trein verlaten, en we hopen dat het inmiddels weer veel beter gaat.

Paul heeft de groep zichzelf laten leiden, een prachtig voorbeeld van dienend leiderschap. Want waar het nu op aankomt is dat we onszelf kunnen leiden in gezamenlijkheid.. Paul, Hugo, Irma en Irma: innig bedankt!’

De volgende TT training is van 11 t/m 13 juni 2010, wederom bij De Elegast. Meer daarover >>>

En dan hierbij nog een hoeraatje voor de koks: Karin en Paul van De Elegast,

die voor heerlijke maaltijden zorgden en een sfeervol verblijf.