Categorie:

Video december: Verticale voedseltuin kado!

Kant-en-klare raamtuinen uit wereldwijd samenwerkingsproject

Tot 7 december a.s. kun je nog meedoen aan het crowdfunding-project ‘Windowfarms’ op Kickstarter. Met de huidige wisselkoers kost dat 125 euro en heb je echt een ‘state-of-the art raamtuin’, die in 10 minuten in elkaar te zetten is. Een aquariumpomp moet je er nog zelf bijkopen.

De drijvende kracht achter deze doe-het-zelf-kit voor een raamtuin, komt van de oprichtster Britta Riley van windowfarms.org. Britta realiseerde zich hoe hulpeloos en afhankelijk zij was in een grote stad als New York, van de nukken en de grillen van de voedsel industrie. Via NASA wist zij van ‘hydrophonische’ tuinen:  In 2008 bouwde zij met een paar vrienden de eerste raamtuin. Het concept produceerde goed en lekker eten, het had echter nog wat minpunten en was voor verbetering vatbaar.

Britta en haar vrienden beseften zich de potentie van deze uitvinding in een wereld waarin de helft van de mensheid al in grote steden met veel flatgebouwen woont. En het gevaar dat voedselmonopolisten als Monsanto een vrije ontwikkeling van de raamtuinen konden dwarsbomen door het idee te ‘patenteren’. Zij hebben de plannen daarom ondergebracht in vrije en gratis Open Source licenties. En de verdere ontwikkeling in handen gelegd van een wereldwijde gemeenschap van betrokken doe-het-zelvers.

 

 

Raamtuinen zijn haalbaar voor iedereen

Beschreven als verticaal, hydroponisch, modulair, laag verbruikend en hoog renderend tuinieren ontwikkelt Window Farming zich nu in de hele wereld door. De Nederlandse afdeling vind je op Raamtuin: Urban Window Farming. De gemeenschappelijk ontwikkel website  windowfarms.org telt vandaag meer dan 18.000 internationale gebruikers die succesverhalen hebben over het kweken van aarbeien, bok choi, sla, tomaten en paprikas achter vensters in de stad.

Middels het project op Kickstarter is de raamtuin binnenkort voor iedereen te koop voor een iets lager tarief dan normaal en tegelijk is het een goede marketing voor mensen die het concept van de raamtuin nog niet kennen. Kickstarter is een betrouwbare en veel gehypte site waarop jonge ontwerpers het met steun van het volk voor elkaar hebben gekregen hun ontwerp, dienst, film of andere kunstuiting gefinancierd te krijgen door de massa.