Categorie:

Verslag van de 3e Transition Training

BEEK-UBBERGEN/HILVERSUM – Van 21 t/m 23 augustus vond in Beek-Ubbergen de derde Training for Transition plaats, verzorgd door de trainerspool van Transition Towns Nederland. Ook deze training was weer volgeboekt, met dertig deelnemers afkomstig uit het hele land. Deelneemster Neeltje Veeken geeft een impressie van wat ze zoal meemaakte.

Hilversum, 24 augustus: Gisteravond kwam ik thuis van een inspirerend, energiegevend weekend: de training Transition Towns, die gegeven werd in Beek-Ubbergen. Ik wil hier graag een kleine impressie geven en anderen uitnodigen om zich in te schrijven voor het volgende weekend!

Vrijdag

Vrijdag eind middag, met heerlijk weer, op weg naar De Elegast. Met een goede routebeschrijving op zak (ons gemaild, voor o.v. of per auto) loop ik het stukje vanaf de bushalte naar de Elegast……wat er in het echt nog mooier uit ziet dan ik na een bezoekje op het internet had verwacht! Een mooie, rustige locatie, waar het goed toeven is voor een cursus.
Bij binnenkomst worden ons de slaapplaatsen gewezen (prima bedden!), staat er thee en koffie klaar, en al snel daarna soep met heerlijk brood en salade (alle maaltijden zoveel mogelijk biologisch en alles vegetarisch). Tijdens deze maaltijd druppelden de laatste deelnemers binnen en om 8 uur begon het eigenlijke programma.

Na een kort welkom en eerste kennismaking, bekeken we met elkaar de film waarin Rob Hopkins een lezing geeft over Transition Towns. Een goede binnenkomer, waarna we ontspannen aan een glaasje gingen en elkaar al wat beter leerden kennen, voordat ieder zijn slaapplaats opzocht.

Zaterdag
Na een iets onrustige nacht dankzij een (loos) brandalarm, was ieder toch op tijd aanwezig. Om 9 uur startte het programma, waarbij we o.a.:
informatie uitwisselden over klimaatverandering en piekolie. Hierbij oefenden we ook om dit aan anderen (een toekomstig gezelschap) te presenteren
– een
oefening deden waarbij we denkbeeldige personen probeerden te enthousiasmeren voor ons TT-initiatief
als lichamelijke oefening een ‘kniewave- deden (heel grappig!)
met elkaar in gesprek waren over het opzetten van een bewustmakingsbijeenkomst en hoe de gemeenschap hierbij te betrekken
de ’12 stappen’ naar een Transition Towns doorliepen
een geleide fantasie met elkaar deden en deelden over ‘onze’ TT in de toekomst
de voorlopige versie van de film ‘In Transition’ bekeken, waarin diverse TT-initiatieven de revue passeerden. Waar heel veel energie en passie uit straalt!

Tussendoor genoten we van heerlijke maaltijden van De Elegast. Was er aldoor thee en koffie voorradig, werd er ook tijdens de pauzes veel met elkaar gesproken en waren deze momenten dus af en toe te kort.

De trainers Paul en Hugo, ook hun geweldige assistente Marta, hielden hun starttijd wel goed in de gaten! Dat probeerden ze met hun eindtijd ook te doen, maar een kleine uitloop hier en daar was niet te voorkomen. Zo kwam het dat we in het donker nog hout moesten gaan sprokkelen voor het kampvuur, maar dat is toch nog gelukt. En het was reuze gezellig!

Zondag

We konden vanaf 8 uur al weer aan het ontbijt aanschuiven! De gastvrouw en -heer van de Elegast verzorgden ons geweldig. Alle deelnemers lijken het ook gezellig te vinden om aan het corvee mee te werken. Tijdens deze bezigheden zijn er ook gespreksonderwerpen genoeg en het versterkt het gemeenschapsgevoel!

Ook deze dag startte om 9 uur het programma: blinde vlekken, waarden en normen binnen TT, Open Space, ‘ontmoeting met de afstammelingen’ en diverse andere onderwerpen en oefeningen werden aan ons doorgegeven en verduidelijkt. Een afwisselend programma met veel informatie dat me soms liet duizelen.
Het heeft mijn hoofd, mijn denken en weten, opnieuw verbonden met mijn handen die graag aan het werk gaan, via
mijn hart, mijn liefde voor de mensheid en de aarde.

Na de afsluiting van deze cursus werd met elkaar de zaal opgeruimd, de laatste afwas gedaan en warm afscheid genomen van elkaar.

Gevoelens van onmacht, verdriet, schuld, maar vooral ook hoop en vreugde hebben zich in mij afgewisseld deze dagen. Vol goede moed en positiviteit zat ik in de trein terug en dit gevoel van veerkracht hoop ik op anderen over te kunnen brengen om met elkaar een veerkrachtige gemeenschap (in meerdere opzichten) met elkaar te kunnen creëren.


Ik hoop van harte dat dat voor ieder geldt die dit weekend heeft bezocht en dat veel Transition Town-initiatieven tot volle bloei mogen gaan komen!!!

Met dank aan ieder die er was……. hoopvolle groeten van Neeltje Veeken.

——————
Bekijk de foto’s van deze training >>>

Meer over de Transition Trainingen >>>

De volgende Transition Training is van 6 t/m 8 november 2009, weer  bij De Elegast in Ubbergen. Meer >>>