Categorie:

Verslag tweede Transition Training

UBBERGEN/ELST – De tweede Transition Training vond plaats van 24 t/m 26 april 2009. Zo’n training is interessant voor mensen die nader willen kennismaken met het Transition Towns-concept. De training was intensief, met veel informatie en inspiratie en ook: onderling verbindend.

De training werd verzorgd door Paul Hendriksen (TT Deventer), Hugo Klip (TT Groningen) en Marta Resink (Omslag). Het weekend vond plaats in groepenverblijf De Elegast in Beek-Ubbergen; er namen 29 mensen deel. Hieronder een (ingekort) verslag van een van de deelnemers, Anne Velderman.

Vanuit alle hoeken van het land waren mensen bijeen gekomen om samen te leren hoe we een verandering zouden kunnen maken in deze wereld. Je zou zelfs kunnen zeggen hoe er een complete omslag zou kunnen ontstaan.

Vrijdag…
We werden vrijdag hartelijk ontvangen en kregen een slaapplaats aangewezen in schattige authentieke houten chambrettes, waarna we konden genieten van een lekkere soep-met-brood maaltijd. Daarna hebben we in een grote cirkel kennis met elkaar gemaakt. Ik was erg positief verrast hoeveel mensen er al bezig zijn met TT initiatieven, gezien het pas vorig jaar september over is komen waaien vanuit Engeland. We bekeken een filmopname van een lezing door Rob Hopkins, waarin hij de ‘twaalf stappen naar een Transition Town’ uitlegt. Het viel me meteen op wat een normale en grappige man het eigenlijk is. De rest van de avond was er tijd om na te kletsen over de dag en de lezing, en om uit te rusten voor de volgende intensief interessante dag.

Zaterdag…
Na een heerlijk verzorgd ontbijt en een leuke (warming up) dans, hebben we op een leuke manier verder kennis gemaakt met elkaar, waardoor je in korte tijd ook inzicht kreeg in de overeenkomsten tussen de deelnemers. Daarna hebben we onself op een leuke manier ‘op kaart gezet’.

Na twee zeer bewustmakende powerpoint-presentaties over peakoil en klimaatverandering, waren we het publiek van een interview over TT Deventer en TT Groningen met Paul Hendriksen en Hugo Klip door Marta Resink. Ik vond dit zelf een leuke en handige manier van informatie delen, omdat er veel vragen waar je zelf mee zat al voor je gesteld en beantwoord werden.

Na de lunch kregen we een presentatie over de twaalf stappen waarin je een TT opzet en hoe je de gemeenschap (de motor van een TT) bij deze beweging betrekt. Ik vond dit zelf echt heel handig want de grote vraag is natuurlijk ‘hoe begin je zoiets?’. Ik heb hier dankzij dit weekend een goed beeld van gekregen.

Verder hebben we tijdens deze dag – in kleine groepes – fictieve bewustmakingsbijeenkomsten bedacht. Erg lerzaam, omdat je er zo achter komt waar je allemaal rekening mee moet houden. Het was voor sommige groepjes, met een lastige combi van kaartjes, nog een hele uitdaging!

Kort daarna stapten we allemaal in een ‘toekomstdroom’ … het was heel mooi om mee te maken, en ook om vervolgens met anderen hierover na te praten.

Na een super diner, was er een ruim keuzeprogramma. De meeste belangstelling was er voor het bekijken van de film: What a way to go, met voor- en nagesprek. Dit was ook meteen een goede oefening in het houden van een groepsgesprek na een film die veel emoties oproept.
Anderen kozen voor een boswandeling en een kampvuur, waar later op de avond nog diepe gesprekken zijn gevoerd. De avond werd besloten met een spotaan muzikaal gebeuren: een van de deelnemers had z’n gitaar meegenomen en begon met een heel mooi en een heel grappig nummer en vervolgens kwamen er vanuit de groep allemaal mooie liedjes naar voren. Het viel me op hoe mooi sommige konden zingen! Echt prachtig.

Zondag…

Na het alweer laatste, compleet voor ons verzorgde, heerlijke ontbijt, was het tijd voor normen en waarden. Wat past er nou wel, en wat niet in een TT? Na een plenaire inleiding werd hierover vervolgens weer in kleine groepjes verder gepraat en uiteindelijk weer met de hele groep gedeeld. Toen nodigde Hugo ons uit om mee naar buiten te gaan om te ‘netwerken’, op een manier die je niet meteen verwacht. We kregen ieder een kaartje met daarop een onderdeel van een goedlopend ecosysteem. Mug, beek, kikker, eik, dorre bladeren, micro-organismen, regen, zon, enz. We stonden in een cirkel en de persoon ‘aarde’ kreeg een touw in handen en werd d.m.v. het touw verbonden met dat waarmee ‘aarde’ zich verbonden voelde, in dit geval de regen, en zo door. Uiteindelijk was er een duidelijk stevig web ontstaan; je voelde de stevigheid van het web. Wat gebeurt er met de veerkracht van dit web als bijvoorbeeld een boer op dit mooie stuk land intensieve landbouw gaat bedrijven?… Een heel tastbare manier om te zien wat voor impact iets als pesticiden spuiten op een ecosysteem heeft.

‘s Middags was er een oefebning met ‘Open Space’. waarvoor iedereen onderwerpen kon aandragen. Een fantastische manier van problemen onderzoeken en oplossingen bedenken, omdat niemand gedwongen wordt zich op één bepaald onderwerp te concentreren. En gelijk een goede manier om van veel verschillende vragen en antwoorden te leren.

Na de laatste heerlijke soeplunch was het tijd voor wat bewustwording en de hart-verbinding.

Dit gebeurde aan de hand van enkele oefeningen van Joanna Macy (deep ecology), begeleid door Paul. Dit was voor menigeen emotioneel. Ik vond het zo mooi om te ervaren hoe deze mensen, die je pas net in dit weekend ontmoet hebt, zo dicht bij je komen te staan in zo’n kort weekend.

Als laatst was er een ‘ontmoeting van de afstammelingen’, ook een vorm die door Joanna Macy is ontwikkeld. Ook dit was voor mij een ontzettend mooie ervaring.

Helaas liep het weekend daarna toch echt ten einde en na alle informatie die we hadden gekregen werd ons gevraagd wat onze eerstvolgende stappen zouden zijn op gebied van TT. Er kwamen allemaal goede en inspirerende ideeën uit voort. En toen was het tijd voor afscheid, in ieder geval voor nu, want we gaan elkaar zeker weer zien!

Ik vond het een geweldig weekend, en raad ook zeker iedereen die een verandering in de wereld zou willen zien aan om zelf aan de training mee te doen. Er is in TT plaats voor iedereen: jong en oud, arm en rijk, noem maar op. Niemand is ongewenst en iedereen is gelijk.
Ik vond het een fantastische ervaring en ben blij dat ik dit met deze bijzondere mensen heb mogen delen. Ik dank de Elegast voor haar gastvrijheid en goede zorgen, en Paul, Hugo en Marta voor hun energie en kennis waarmee ze dit weekend tot zo’n ontzettend leerzaam en verbroederende tijd hebben weten te maken. Dank jullie wel!

——————————————————————————————–

Meer foto’s van dit weekend >>>

Verslag van de eerste TT Training >>>

Meer over de opzet van de TT Training en praktische informatie >>>

In de nazomer van 2009 zal er opnieuw een trainingsaanbod komen. Wie daarvoor belangstelling heeft kan dat alvast melden bij Omslag, en ontvangt bericht zodra er nieuwe data bekend zijn.