Categorie:

Verslag TT Training 11-13 juni 2010

UBBERGEN – In het weekend van 11 t/m 13 juni 2010 was er voor de zesde keer een Transition Training. Trainers waren Selma Franssen en Hugo Klip. Deelneemster Truus Boerma (TT Haarlem) beschrijft haar indrukken.

Ik dacht dat ik het allemaal al wel wist. Het Handboek heb ik globaal doorgelezen en ik verwachtte op het gebied van theorie en kennis niet veel nieuws. Wel op het gebied van werkvormen en praktische aanpak. Maar…

Het programma bevatte veel kennisoverdracht en gek genoeg heb ik gemerkt dat mijn kennis en inzichten wel aanwezig waren, maar toch oppervlakkig. Nu is mijn visie verdiept en meer eigen gemaakt. Mijn motivatie is versterkt en verdiept. Ik kan de waarden die de grondslag vormen van Transition Towns beter benoemen en over het voetlicht brengen (nog wel even oefenen natuurlijk). Ik snap beter de samenhangen van piekolie, CO2 vermindering, en niet te vergeten de economische en financiële crisis met: verkleinen van onze ecologische voetafdruk, grondstoffen (be)sparen, permacultuur, lokale veerkracht en zelfvoorziening, zoeken van samenwerking in een positieve sfeer.

Naast het praktisch aan de slag gaan met wonen, voedsel, verkeer, etc. blijft de bewustwording continu van belang. Dat is: het vinden en doorgronden en delen van informatie, bezinning op waarden (hoofd en hart), persoonlijk en maatschappelijk, voor ‘beginners’ en ‘gevorderden’. Daarbij komen denken en doen niet na elkaar, maar lopen naast elkaar.

Ik weet nu beter hoe ik begrip kan tonen voor de weerstanden, scepsis, angst en boosheid (bij mezelf en anderen), maar ook hoe ik/wij daar uit kunnen klimmen en tot handelen en tot een positieve visie kunnen komen

Contact met andere TT initiatieven

Ik zag er een beetje tegen op, zo’n intensief weekend met allemaal vreemde mensen. Maar…

Je snapt het al, het was geweldig leuk. Ik heb ontzettend gemotiveerde mensen ontmoet van allerlei pluimage. Veel ideeën opgedaan en zelfs ontluikende vriendschappen.

De deelnemers aan de training hebben nu toegang tot allerlei werkvormen en powerpoint presentaties die we van de landelijke TT-site kunnen downloaden (we hebben de sleutel van de schatkist). We hebben daarmee gereedschap om allerlei presentaties en workshops zelf te geven.
Ik heb instrumenten gekregen om onze activiteiten en publiciteit en samenwerking met derden veel preciezer en bewuster en genuanceerder aan te pakken. Ik heb erg veel zin gekregen om kennis te delen met andere TT-afdelingen en bijvoorbeeld wderzijds presentaties en informatie te verzorgen of gezamenlijk op te treden bij startende afdelingen.

Acties tot op heden

Op de eerste TT-caféavond (juni 2010) in Haarlem heb ik een powerpoint presentatie gegeven over het thema ”Transition Town, waar gaat het over en wat motiveert mij’. En onlangs heb ik me ingeschreven voor de cursus ‘Duurzame en solidaire economie’ aan de universiteit van Tilburg. Ik hoop dat ik geplaatst word, want niet voor niets wordt de economie de motor van de samenleving genoemd. De transformatie van de economie is dus een belangrijke sleutel om tot een duurzame en eerlijke samenleving te komen.

Als er een kenniscentrum komt voor en van de Transition Towns, dan wil ik daar graag aan meedoen en een steentje bijdragen. Tot ziens,

Truus Boerma, betrokken bij TT Haarlem
Haarlem, 9 augustus 2010.

————

De eerstvolgende TT Training in van 29 t/m 31 oktober 2010, bij De Elegast in Beek-Ubbergen. Meer over TT Trainingen >>>