NIJMEGEN – Op woensdag 6 mei organiseerde Transition Town Nijmegen een filmavond in het complex van Centraal Wonen. Het was een goed bezochte avond met veel interessante gasten en een boeiende groepsdiscussie aan het einde. Voor de komende tijd staan er meer filmbijeenkomsten op het programma.
Hieronder het verslag van de filmavond op 6 mei.
“Boeiende avond. Fijn om de zorgen te kunnen delen. Tot de volgende keer!”
De avond begon met een welkomstwoord door Miquel, een korte inleiding in Transition Towns en de achtergronden van Peak Oil en klimaatverandering. Daarna werd de bezoekers gevraagd zich 5 minuten te wenden naar buurman of -vrouw en in het publiek; naar aanleiding van de vragen “Wie ben je”?, “Waarom ben je vanavond gekomen?” en “Wat zijn je verwachtingen voor deze avond?” Dit is een sterk instrument om een gevoel van verbondenheid te scheppen.
We lieten de film ‘A crude Awakening’ zien. Een zware film die de kijker in rap tempo leidt langs de mondiale olie-crisis; Peak Oil en tal van argumenten voor een snelle piek. Waarom duurzame energie niet in staat is om een consumptiemaatschappij te handhaven. Het verband tussen olie en oorlog. Het verband tussen olie en economische groei en ga zo maar door. Na de film vroegen we de bezoekers opnieuw zich 5 minuten naar hun buurman of –vrouw te wenden. Wat heeft de film met je gedaan? Een gelegenheid om ‘bij te komen’ van de awakening. En van het irritante piepje uit de speakers dat zich steeds deed gelden in de stille momenten van de film.
We eindigden de avond met een groepsdiscussie waarbij de stoelen in een cirkel stonden. ,,Waarom branden we niet gewoon alle fossiele energie op die nu nog in de grond zit”, vroeg iemand. ,,Omdat we daarmee het klimaatprobleem definitief beslechten”, antwoordde een ander. Oplossingen liggen vooral op lokaal niveau, aldus de heersende opvatting. Er werd veel gepraat over de tuin als basis om praktische vaardigheden op te doen én weer te verbinden met de aarde. Er is in Nijmegen veel mogelijk met tuinen, in alle vormen en maten. Verder kwam het auto-deelproject ter sprake, evenals de rol van duurzame energie (zonnepanelen). Een van de bezoekers concludeerde dat de huidige generatie de minst praktisch vaardige is in de hele menselijke geschiedenis, omdat veel mensen niet meer weten hoe zelf in hun praktische behoeftes te voorzien. Vandaar het idee van ‘De Grote Herscholing’ in het Transitie-handboek van Rob Hopkins. Een oudere dame reageerde meteen. Die kennis is er zeker nog, in de oudere generatie. “Betrek de ouderen”, aldus Hopkins.
Wees welkom op onze volgende filmavonden! Klik hier voor het programma.
TT Nijmegen i.o. verspreid een elektronische nieuwsbrief. Wie die nieuwsbrief wil ontvangen kan een e-mail sturen naar ttnijmegen@gmail.com