UBBERGEN – In het weekend van 6 t/m 8 november 2009 vond bij De Elegast in Beek-Ubbergen voor de vierde keer een Transition Training plaas. Twee deelneemsters vertellen hoe het was.
Door Rianne van der Veen (TT Utrecht-Leidsche Rijn):
Inspirerend, intens en gezellig
In het weekend van 6 t/m 8 november was er weer een Transition Towns trainingsweekend, onder de enthousiaste leiding van Hugo Klip (TT Groningen) en Paul Hendriksen (TT Deventer). We waren met ongeveer twintig mensen, divers samengesteld wat betreft leeftijd, beroep en woonplaats. Het leuke was dat sommige deelnemers uit TT-groepen kwamen die ‘al’ een jaar bezig zijn, terwijl anderen net zijn begonnen. Voor hen was het leerzaam om te horen hoe de groepen in De Pijp, De Vallei, Deventer en Groningen bijeenkomsten organiseren en mensen in hun wijk bereiken en enthousiasmeren.
Tijdens het weekend hebben we zelf methodes en oefeningen uitgeprobeerd die in het Handboek staan, zoals de ‘doe het zelf’-piekolie-presentatie. In groepjes presenteerden we aan elkaar de theorie van klimaatverandering en piekolie, aan de hand van de informatie die op kaartjes stond. Een andere oefening was het ‘dromen over de toekomst’. In een meditatie-oefening bedachten wij ieder voor onszelf hoe onze omgeving er in 2030 uit zal zien, als onze dromen uitkomen.
Bij de afsluiting waren veel gehoorde woorden over het weekend: inspirerend, intens en gezellig. De training is een aanrader voor iedereen die met TT bezig is. Paul en Hugo, bedankt! Jullie zijn geweldige trainers.
Door Elma Roelvink (TT Utrecht):
Innerlijke transitie
Sinds ik meer en meer over Transition Town gelezen heb, maar vooral op het trainingweekend, ben ik steeds bewuster geworden. Bewuster wat de effecten van Klimaatverandering en Piekolie kunnen zijn als we niet ingrijpen. Dat voelde best heftig. Maar hoe raar het ook klinkt, het voelde ook goed om mezelf eens echt te confronteren met de ‘ongemakkelijke waarheid’ van het opraken van goedkope olie en een veranderende klimaat. Hierdoor voelde ik eindelijk een urgentie, voor het starten van positieve verandering door concrete projecten voor olie-afhankelijker maken wijken. Die urgentie die ik voelde zorge er ook vor dat ik het bijdragen aan olossingen niet laat verwateren door de waan van de dag.
Ik vond het super boeiend om me bezig te houden met de vraag ‘Waarom weet iedereen heel veel over de gevolgen voor het klimaat als we niet veranderen, maar blijven we toch gewoon verder gaan met ons massale consumeergedrag?’ Na een bainstormoefening en meer informatie gaf me dat veel nieuwe inzichten hoe mensen door grote verandering processen heen gaan en hoe je ze daar het beste mee kan helpen.
Aan het einde van de training werd de groep steeds hechter. En mede door een oefening van Joanna Macy voelde in me erg gesteund door de mede-cursisten. Ik realiseerde me dat je voor het in gang brengen van grote veranderingsprocessen in je eigen wijk absoluut een groep nodig hebt van mensen die elkaar daarmee helpen. In de training leerde ik hoe je met een groepje mensen een sterk initiatiefgroep vormt.
In het weekend had ik meteen al twee vervolgstappen gepland; een vergadering van Transition Town Utrecht en een filmavond georganiseerd door Transition Town Leidsche Rijn (Utrecht). En voor dat ik het wist zit ik midden in de ‘transitie’.
—————–
Aan een Transition Training kunnen maximaal 30 mensen deelnemen; deelname kost € 125,– all-in.
De eerstvolgende Transition Training is in het weekend van 19 t/m 21 maart 2010, in De Elegast in Beek-Ubbergen.
Meer over de opzet en inhoud van TT trainingen, en voor aanmelding >>>