VATROP/DEN HELDER – Samen met Michaël Schouwenaar van de Michaëlshof in Vatrop (Wieringen) organiseert Transition Town Den Helder een cursus permacultuur op de Michaëlshof. Een verslag van de eerste cursusdag.
Nadat iedereen zijn plaatsje in de cursusruimte had gevonden, begon Michaël met het beeld te schetsen dat wij allemaal onderdeel van de groep zijn als planten in een tuin. In de groep zullen we samen werken en samen groeien, ieder op zijn eigen plek, met zijn eigen bijdrage en met respect voor elkaar.
Na een oriënterende rondwandeling door de hof werd een ieder gevraagd de tuin tien minuten op zich te laten inwerken en een voorwerp mee naar binnen te brengen en daar iets over te vertellen. Door de keuze van de het voorwerp en de toelichting leerden we elkaar beter kennen.
Na de koffie en het uitreiken van de cursusmap en de samenvatting van les 1, stak Michaël van wal: ,,De vier elementen Aarde, Water, Warmte en Lucht zijn in kringlopen met elkaar verbonden en werken samen in een groei naar evenwicht. Een gezonde bodem is de basis, een fundament voor je tuin, je huis en jezelf. Als de bodem gezond is dient deze als basis voor gezonde planten die een mens kunnen voeden en gezond houden. Alle stoffen die voor het leven nodig zijn zitten in de bodem. In een gezonde bodem (met een neutrale pH) zitten de stoffen in een vorm zodat ze opneembaar zijn voor de plant. Wij kunnen de grond niet eten. De wormen, bacteriën en vele andere (micro)organismen breken het organisch materiaal (dode planten en dieren) in de bodem af tot een voor de planten opneembare vorm. Een wormenhoopje is humus. De planten vormen zo een afspiegeling van de bodem. Tuinieren is van natuur naar cultuur. Monocultuur is echter onnatuurlijk en kwetsbaar. Natuurlijk tuinieren houdt rekening met de kringloop van groei en afval. Deze kringloop speelt zich af in de bovenste 5 tot 10 cm van de grond. In het tropische regenwoud is deze laag slechts 30 cm. De plant neemt het juiste uit de bodem op om gezond te kunnen groeien. Op een gezonde bodem kun je als mens met je voeten op aarde gezond leven”.
Na de lunch werd er in aan aantal groepjes in de cirkeltuin samengewerkt. Het aardbeienbed werd gewied. De aardappelen die in de Mulchlaag waren gepoot en gegroeid, werden gerooid en de sperciebonen werden geplukt en schoongemaakt. De uien en sjalotten werden geoogst. Een ontspannen manier om elkaar weer op een andere manier te leren kennen.
Na de thee werd geëvalueerd aan de hand van de vragen waar ben je nieuwsgierig naar, wat vond je leuk en wat vond je vandaag minder leuk.
De Michaëlshof is niet naar Michaël genoemd. Op de plaats van de Michaëlshof stond in de 11de eeuw een (zomer)kloostertje verbonden met de terpkerk de Michaëlskerk. Dit vormt een onderdeel van een Leylijn een energieveld dat bij Normandië (Mont Saint Michel) aan land komt. Op deze lijn liggen diverse kerken, en kloosters gewijd aan de aartsengel Michaël. Vandaar de Michaëlshof. Michiel Schouwenaar leeft op de Michaëlshof en is zich Michaël gaan noemen.
Meer over de cursus permacultuur >>>
Over de relatie tussen permacultuur en Transition Towns >>>
De cursus permacultuur wordt georganiseerd in samenwerking met Transition Town Den Helder. Kijk voor meer activiteiten en voor contactgegevens op de website.