Categorie: , ,

16 mei begint Nijmegen bouw ‘Huis van Overvloed’

Het is zo ver! In Nijmegen kunnen ze eindelijk beginnen met bouwen aan het Huis van Overvloed. Daar maken ze op 16 mei een feestje van. Na anderhalf jaar van rekenen, tekenen, vragen om hulp, organizeren, plannen, overleggen, op hun bek gaan en weer op staan is het ondenkbare moment aangebroken: “Ze gaan beginnen met bouwen!”

Ze bouwen van (lokaal) gebruikt materiaal en met datgene wat mensen willen bijdragen aan een zo duurzaam mogelijke plek. Deze ruimte van 140 m2 krijgt een sociaal duurzame functie: iedereen die maatschappelijke doelen nastreeft en met sociale overwaarde wil werken kan van deze plek gebruik maken om samen te werken. Zonder geld creëren ze dus een situatie die blijvend nieuwe waarde gaat opleveren. Bouwplannen worden gedeeld, zodat iedereen dit zelf na kan maken. Werken zonder formele organisatievorm, verbinden ze bestaande netwerken aan elkaar, iedereen kan altijd een beetje helpen.

Overvloed waardevol maken

We hebben allemaal best veel spullen, ideeën en toegang tot hulp. Meer dan we zelf nodig hebben en vaak meer dan we gebruiken. Dit noemen we sociale overwaarde. Met het Huis van Overvloed verbinden we al deze spullen, ideeën en vormen van hulp. We bouwen er in Nijmegen letterlijk een huis van. Dit huis wordt een werk- en ontmoetingsplek voor iedereen die werkt aan duurzaamheid of sociale innovatie, of dat nu bedrijven, overheden, studenten of andere mensen zijn die willen bijdragen.

We creëren zonder geld te gebruiken een plek die anderen kan inspireren om zelf iets waar te maken wat misschien van tevoren niet lijkt te kunnen. We willen een sneeuwbaleffect van gave projecten op gang brengen. We willen mensen laten zien dat geld niet per se nodig is om een plan te laten lukken. We durven te vragen om hulp en we zijn dankbaar voor alle beetjes die we krijgen. We delen alles wat we leren en stellen ons netwerk ook voor jou ter beschikking.

1 gedachte over “16 mei begint Nijmegen bouw ‘Huis van Overvloed’”

  1. Prachtig initiatief. Iets bouwen met materialen die over zijn. Wij van 100% ZONNIG in Wijchen wensen Juul, Ralph, en alle andere vrijwilligers veel succes met de bouw. We bouwen zelf ook mee aan dit project en verzorgen de zonnepanelen installatie, waarvoor de panelen zijn gedoneerd door Scheuten Solar in Venlo.

Reacties zijn gesloten.