TT-oprichter Cecile (TT Nijmegen) was in de jaren 90 al enthousiast over de landelijke Ecoteams, waarbij huishoudens werden gestimuleerd tot milieubewust gedrag. Bijeenkomsten vonden maandelijks plaats aan de keukentafel van een van de deelnemers. Het waren kleine groepen van 5 tot 8 mensen. Elke groep had een vast begeleider en werkte met een klapper elke maand aan een thema. Gas, electra, mobiliteit, inkopen, voeding ed. Elke week hield iedereen de gas-en electra meterstanden bij. Ook deze werden elke maand besproken.
Cecile werd destijds (1992 – 2000) ecoteam-coach en startte in 2010 de Eco-transitie teams van Transition Town Nijmegen. In 2012 stopten we ermee, we vonden te weinig geïnteresseerden. De deelnemers vonden het dermate leuk, dat ze vaak nog een jaar lang doorgingen. De meesten raakten er zelfs nooit meer los van, en blijven hun levensstijl verduurzamen.
Dat gold en geldt nog steeds ook voor mij.
We zijn inmiddels weer 7 jaar verder en het idee van de ecoteams hoorde ik onlangs terug bij de Energyparty, gratis nog wel.
Uit de website: “Een (online) EnergyParty helpt je om flink energie te besparen. Heel gemakkelijk vanuit huis en toch samen met je buurt- of straatgenoten. Tijdens de party helpt een deskundige gespreksleider jullie op weg. Je bekijkt samen met zo’n acht buren je energieverbruik en bespaarmogelijkheden. Iedereen beëindigt de avond met een concreet en persoonlijk plan. Niemand is tot iets verplicht. Verschillende buren door heel Nederland gingen je al voor.”
De energyparties gaan vooral over energie, maar wat let je, om, als je een leuke groep heb gevonden/gemaakt ook de andere thema’s aan te pakken?
Je kan aansluiten bij een bestaande groep, maar ook zelf een groep samenstellen en buurtgenoten, kennissen of vrienden uitnodigen. De groepen kunnen ook digitaal samen komen.
Ook kan je deelnemen aan Klimaatgesprekken
Uit de website: In zes workshops krijg je inzicht in wat klimaatverandering doet met jou en wat jij kan doen aan klimaatverandering.
Per thema (bv. wonen, reizen, eten) kijk je welke keuzes bij jou passen en wat echte klimaatklappers zijn
DOEL: samen klimaatvriendelijke keuzes vanzelfsprekend maken
Je vindt nog meer ideeën in ons artikel van maart 2019: Transitiebeweging in Nederland nader onderzocht
En in Genoeg