Categorie:

Update TT Rotterdam: Hub, voedsel, films en Transition Café

ROTTERDAM – Transition Town Rotterdam heeft inmiddels contacten met een elftal organisaties met overeenkomende doelstellingen in Rotterdam. Nu er zo’n 100 betrokkenen bij het TT-initiatief zijn begint zich een interessante wenteling af te tekenen: in plaats van zelf actief anderen te benaderen worden ze nu vooral door anderen benaderd! Tijd voor een update.

Drie leden van de stuurgroep Rotterdam Noord volgden in augustus zeer inspirerend Transition Town trainingsweekend: ,,Behalve dat er veel fijne kneepjes zijn geleerd was het bemoedigend en enthousiasmerend om te zien dat overal in Nederland initiatieven van de grond komen. Van 6-8 november is er weer een nieuw trainingsweekend, een aanrader! Er is al een aantal Rotterdammers die erbij zullen zijn. Meer info en inschrijven op www.transitiontowns.nl.

Tijdens een drukbezochte bijeenkomst in The Hub (29 augustus) hebben mensen uit verschillende wijken in Rotterdam, Delft, Dordrecht en zelfs Nijmegen samen nagedacht over hoe we ons leven anders in kunnen richten en waarom we dat zouden doen. Al tijdens de middag zelf ontstonden er tal van plannen en samenwerkingsverbanden! Lees het verslag >>>

Van verschillende kanten krijgen we te horen dat mensen hun tuin en/of balkon graag op een eetbare manier ingericht zouden zien. Ook bestaat er behoefte aan een directe samenwerking met lokale biologische boeren. Daarom zijn we op zoek naar mensen die het leuk vinden om een werkgroep rond het thema ‘Voedsel’ te beginnen. Er zijn al enkele geïnteresseerden, maar hoe meer hoe beter! Laat het weten of je mee wilt doen en op welke manier.

Er zijn plannen om een hout- en metaalbewerkingwerkplaats in Rotterdam-Noord te zetten. Hier zouden bruikbare materialen verzameld, expertise uitgewisseld en spullen gerepareerd kunnen worden. Meedoen of denken? Stuur een mailtje!

Ook in Kralingen wordt nagedacht over het opstarten van een lokaal Transition Town initiatief. Zin om mee te doen? Op de website is een forum waarop je in contact kan komen met de andere geïnteresseerden in Kralingen.

En: er is ook nieuwe, laagdrempelige manier van samenkomen gelanceerd: het TT Café! Deze avonden, vrij van een agenda, bieden de ruimte om met elkaar te eten, te drinken, te lachen en te praten over de meest uiteenlopende onderwerpen. De eerste avond was meteen een gezellige én productieve. De volgende avond staat voor donderdag 24 september gepland.

Op 18 en 19 september werd het Rotterdams Oogstfestival, een cultureel culinair feest van boeren en buren, gevierd op het Heemraadsplein. Lokale (biologische) boeren, maar ook particulieren met een tuin of balkon, boden hier hun waar aan en vertelden er allerlei interessants bij. Een markt zoals die bedoeld is!

Op 22 september gaat de film ‘The Age of Stupid’ wereldwijd in première. Ook in Rotterdam. Hier willen we het Rotterdamse initiatief bij Pathé Schouwburgplein na afloop van de film op ludieke wijze bekend maken. Kom na afloop van de film versgeplukte muntthee halen bij ons mobiele tuintje!

Op donderdag 1, vrijdag 2, en zaterdag 3 oktober zullen de eerste film- en informatieavonden in Rotterdam plaatsvinden. Op de eerste twee avonden zal de film ‘Power of Community: how Cuba survived Peak Oil’ vertoond worden, met uiteraard ruimte voor nabespreking en discussie, en op de laatste avond zal er meer verteld worden over Transition Towns. Locatie: Humanitas Bergweg, Bergwegplantsoen 10.

Alle drie de avonden beginnen om 19:30. Kom zelf en neem zoveel mogelijk mensen mee!

Website van Transition Town Rotterdam: www.transitiontownrotterdam.ning.com

Reacties naar transitiontownrotterdam ( at ) hotmail.com