Tijdens het weekend delen we de overvloed, doen we een nabeschouwing van de klimaattop in Parijs, schetsen we een perspectief voorbij de angst, weven we onze netwerken, oefenen we in dialoog en geweldloos communiceren, vieren we de transitie, versterken we elkaar zonder in te boeten op authenticiteit, wisselen we best-practices met elkaar uit. Er komen allerlei transitie onderwerpen aan bod. Dat kan te maken hebben met lokaal voedsel, REconomy, lokaal geld en een lokale munt, lokale economie, energiecoöperaties, deeleconomie, auto delen, klimaatkunst, gemeenschapsvorming, buurtzorg, community´s en veel meer.
Onderwerpen die aan bod komen zijn:
– Lokaal geld en een @nder soort geld
– Eetbaar en Voedselbosinitiatieven
– Hoe verwelkomen we vluchtelingen in onze transitie gemeenschap
– Het donuteffect: resultaten van het onderzoek binnen TT-groepen van onze stagiair Dennis Methorst
– The U.Lab
– energieneutrale en schaliegasvrije woningen
Zaterdag 30 januari 2016 Landelijke Treffen van TTs
Zaterdag is een beetje traditiegetrouw de ‘clubdag’ van de lokale groepen en iedereen die lokaal actief is voor Transition Towns Nederland. Omdat de naam niet iedereen aanspreekt, zijn er heel veel initiatieven van onderop die zich anders noemen, maar wel hetzelfde gedachtegoed uitdragen. Natuurlijk staat de deur ook open als je geen TT op je naamplaatje hebt staan, maar je wel een actieve rol hebt in jouw eigen lokale omgeving. Deze dag helpt om elkaar beter te gaan vinden in de wereld van allerlei transitie initiatieven en Transition Towns, zowel landelijk als op lokaal niveau. Verbinden binnen de groepen staat centraal.
Welkom & openingswoord
Dagvoorzitter Harrie Smits van Transitie Stad Roermond zal ons deze dag bij de tijd houden.
Na een openingswoord van wethouder Peter van de Wiel zullen David Andreae en Mirjam Bemelmans van Transition Town Boxtel meer vertellen over de transitiegeschiedenis van Boxtel. En een korte schets van Transition Towns landelijke ontwikkelingen willen we je natuurlijk ook niet onthouden.
Veilig landen en kennismaken
Catharina de Bruin en Lynn van Leerzem zorgen voor een veilige landing en brengen de deelnemers op een interactieve manier met elkaar in contact.
09:45 – 10:15 Inschrijven – koffie/thee
10.15 – 11.00 Welkom & openingswoord
11:00 – 12:30 Veilig landen en kennismaken
12:30 – 14:00 Lunch
14:00 – 15:00 Workshopronde 1
15:00 – 16:00 Bomen (waard)eren
16:00 – 17:00 Workshopronde 2
17:00 – 18:00 Reflectie en afsluiten
18:30 – 20:00 Potluckdiner
20:00 – 24:00 Muziek en feest
Workshops
A Sense of Place door David Andreae en Saskia van Mierlo
Inheemse volkeren hebben een sterke relatie met hun omgeving, ze kennen sacrale plekken. Wij transitie doeners/denkers proberen nieuwe ideeën te realiseren in onze woonplaats,
maar het sacrale is minder vanzelfsprekend aanwezig in ons bewustzijn. Tegenwoordig lijkt alles maakbaar, de plaatsen lijken veel op elkaar. In de workshop focussen we op wat uniek
en inspirerend is aan jouw dorp of wijk, en wat je individuele plaats en bijdrage is. Welke eigenschappen van je woonplaats helpen met projectideeën, en welke staan in de
weg? En wat is je eigen plek en rol als het gaat om samenwerken en in het grote geheel? Interactief volgen we de projectstappen van idee tot realisatie, reflecterend op deze twee
dimensies van “place”.
David Andreae is verbonden aan TT Boxtel en kennen we als regisseur van Een nieuw verhaal voor de Aarde
Saskia van Mierlo is van praktijk Grondtoon Coaching in Gemonde.


TT als magneet door Dennis Methorst
Merk je dat de kerngroep uiteenvalt, dat er tussen de werkgroepen onderling nauwelijk binding is of dat er geen verbinding is met andere transitiegroepen in je stad/dorp of regio? In deze workshop leer je over de organisatorische aspecten waardoor je als TT-organisatie een magneetwerking kunt krijgen om de binding met werkgroepen en andere transitieorganisaties te behouden. Je hebt de gelegenheid om jouw stad/dorp/regio in te brengen als case voor een groepje om met ideeën te komen die deze magneetwerking in jouw gebied kunnen versterken.
Dennis Methorst heeft als stagiair voor TT Nederland onderzoek gedaan en presenteert de resultaten van zijn onderzoek naar het donuteffect binnen TT-groepen.

Geld en waarde door Terry van de Vossenberg en Anita Remijn
Verhelderende uitleg over versnellen van successen en oplossingen waarin u wordt uitgenodigd mee te praten.
Een grote verandering is noodzakelijk. Veel mensen voelen dat ook aan maar zijn zich niet bewust dat men er zelf een hoofdrol in speelt. Het gevoel dat een crisis alleen voor andere mensen is, de angst om er door geraakt te worden of de pijn als je er midden in zit is voor velen te verblindend om een nieuwe werkelijkheid te durven zien. Zij worden veelal democratisch gevraagd om het verleden in stand te houden, niet om een menselijke toekomst vorm te geven. Ondertussen stapelen de problemen zich op die blijkbaar niet (alleen) met geld op te lossen zijn. Als geld alleen geen oplossing kan bieden wat dan wel? Het is tijd om het masker van de oude maatschappij af te leggen zodat de nieuwe maatschappij zich in volle glorie kan laten zien.
Terry van de Vossenberg is inspirator van Regiogeld Brabant.
Anita Remijn kennen we van TT Den Bosch en geeft presentaties over lokaal geld.


Een ontspannen en effectief kernteam door Marleen Heeman en Maarten Nijman
De transitie is soms: plezier, voldoening, resultaat. En soms: een last op je schouders, een (te) groot verantwoordelijkheidsgevoel, tijd tekort. Herken je dit?
Een transitie in jouw buurt vraagt een lange adem. Is werken aan de transitie nog wel leuk en geeft het energie? De transitie is misschien een feestje, maar je moet wel zelf de slingers ophangen… dat gevoel. Marleen en Maarten nemen jullie graag mee in een interactieve workshop om kennis te maken met onze 80/20-regel. Niet meer “ojee, ik moet naar een vermoeiende vergadering”, maar “veel plezier en vrolijkheid met je kernteam”. Doe die dingen waar je energie van krijgt.
Marleen Heeman en Maarten Nijman zijn van TT Castricum


Reis door de tijd door Karin van Hest
Heb je weleens een trip gemaakt door de evolutie richting oerknal? Grijp nu je kans!
Eén deelnemer ligt ontspannen op de grond en reist via het lichaam 14 miljard jaar terug in de tijd. De groep is betrokken aanwezig, zittend in de kring, op
eigen stoel. Na een tijdje weet, voel en ervaar je hoe het universum ervoor gezorgd heeft dat jij er bent! Je begrijpt tot op celniveau dat niet alleen jij stevige grond onder de voeten
hebt maar dat iedere mede-aardling perfect toegerust is voor onze transitie. Deze wetenschappelijk onderbouwde kosmische reis bevordert zelfvertrouwen en biedt een aardige gronding. Na afloop krijg je een papier mee waarop alle info staat vermeld zodat jij dit goede nieuws weer verder kunt verspreiden.
Karin van Hest van Stichting Moonlodge28 begeleidt dit P.R.E.T.- ritueel. P.R.E.T. staat voor Performances & Rituals for Ecological Transformation.

Ingrediënten van een succesvol burgerinitiatief! door Mirjam Bemelmans
Ten eerste praten we niet over burgers. Nee, we spreken over jij en ik, samen bewoners van deze planeet. Velen met mogelijkheden in hun hoofd. Binnen een uur krijg je handvatten uitgereikt. Zoals `blijf authentiek` en `hoe breng je je boodschap of idee over`. Ben je alleen maar tegen iets? Overtuig je juist politici of werk je samen met een bekende Nederlander die je standpunt groter kan maken. En hoe zet je social media in? En juist de traditionele media vragen ook weer een strategie. Kortom, na deze workshop sta je te popelen om jouw ideaal te verwezenlijken.
Mirjam Bemelmans van Transition Town Boxtel verzorgt deze workshop. De afgelopen jaren was zij in Boxtel kartrekker van de succesvolle campagne tegen schaliegas.

Eetbaar met permacultuur als basis: zelf groente, fruit en kruiden verbouwen door Maranke Spoor en Karla Mulder
Raak geïnspireerd om te moestuinieren op een manier die goed is voor jouzelf, het klimaat, de bodem, de dieren, groot en klein.
Het is vooral een kwestie van doen. Met permacultuur als basis neem je makkelijker de juiste beslissing.
Maranke geeft een introductie permacultuur, waarna er ruimte is voor vragen.
Daarna laat Karla in een presentatie zien hoe permacultuur haar heeft geholpen bij allerlei projecten in Nijmegen. In eigen volkstuin, voor- en achtertuin en bij permablitzacties: van kleine achtertuin tot flinke kloostermoestuin en haar laatste mini-actie: de adoptie van een boomspiegel van de gemeente.
Maranke Spoor is docente permacultuur.
Karla Mulder van TT Nijmegen is initiatiefnemer van o.a. Eetbaar Nijmegen en Nijmegen@deeltautos.nl.


Talents 4 Transition door Vincent Deinum
We dragen allemaal ons steentje bij voor de transitie. Ieder op zijn of haar manier. Dat gaat niet zonder slag of stoot en worden we geconfronteerd met ons eigen on-kunnen, een wrijvende samenwerking in de buurt of teams, of gemis aan persoonlijke focus en daadkracht. Door je natuurlijke talenten & sterktes bewust in te zetten kun je dat voorkomen. Werken met je talent geeft energie, en een zelfverzekerd gevoel om actie te ondernemen. Tijdens deze workshop ga je op onderzoek naar jouw natuurlijke talent & sterkte en delen we met elkaar wat er gebeurt als je deze toepast, misschien teveel toepast en wat het doet met jouw energie en de dynamiek in jouw team of buurt.

Vincent Deinum is trainer en coach op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, teamkracht en talent in het werk.
Duurzaam spelen door Leo Houtekamer & Hendrien
In 1998 ontwikkelden Hester Pilz & Hendrien het Groen Doen Paviljoen, een milieu-educatief kunst-project destijds gericht op kinderen in het basis- onderwijs. De inspiratie voor het G.D.P. werd gevonden in; architectuur zonder architecten, eigenzinnige volkstuinen, strandjuttersmaterialen en chaos-orde/orde-chaos. De afgelopen 17 jaar reisden wij met onze takkenbossen, oude panty’s, touwtjes etc. vanuit Den Bosch langs vele festivals. Inmiddels bouwden en recyclende 10.000-den kinderen en volwassenen steeds met dezelfde takjes en talloze bindmaterialen. Niets werd gekocht; alles werd 17 jaar jaar hergebruikt. Het bouwen met het GDP leidt op een vanzelfsprekende manier tot samenwerking, concentratie & lol. Gedachten en ideeën krijgen vorm en vice versa. In deze beeldende dynamiek ontstaan nieuwe in- en uitzichten! Deze workshop leidt tot verrassende vruchten, wees welkom!
Leo Houtekamer is docent lichamelijke opvoeding in het speciaal basisonderwijs. Hendrien is beeldend kunstenaar. Samen verzorgen zij deze workshop.

Bomen (waard)eren door Mirjam Bemelmans en Sandra Schreurs
De bomen waarderen doen we buiten – vlakbij gemeenschapshuis De Rots van 14:00 uur tot 15:00 uur.
Bomen staan altijd voor ons klaar. We gaan buiten de bomen eren en wij gaan ze bedanken. De een bedankt de bomen voor de heerlijke klimpartij, een ander bedankt voor de zuurstof afgifte en CO2 opname. Met een haast oneindige lijst van positieve eigenschappen gaan we de bomen in het zonnetje zetten. Symbolisch hangen we ze een medaille om.

Stembevrijding
Om het ijs te breken en met elkaar in contact te komen begeleidt Dirk dit onderdeel stembevrijding in het ochtendprogramma.
Dirk Struyken is zangleraar en dirigent in Boxtel.

Kascommissie
Ergens op zaterdag is er een moment voor de jaarlijkse kascontrole. De penningmeester van Stichting Transition Towns Nederland laat de kas door twee deelnemers controleren.
De volgende kerngroepvergadering kunnen we de penningmeester décharge verlenen.
Top 10 van duurzame boeken op de boekentafel
Op zaterdag kan je Hans van Duijnhoven vinden aan de boekentafel. Hans zal geïnteresseerden bijpraten over tien boeken die er in zijn ogen toe doen om onze tijd beter te kunnen begrijpen. Hans: “Als bibliothecaris ben ik in Oss in 2012 gestart met een bijzondere leesgroep, de Lezers van Stavast. Deelnemers lezen non-fictie boeken over onze sterk veranderende samenleving. Iedere Lezer van Stavast leest een ander boek van deze lijst, die inmiddels ruim vierhonderd titels omvat. Eén keer per vier weken is er een Meet Up, waar we praten over de verschillende thema’s en gelezen boeken.”

Geefhoek
Net als vorig jaar zal er een weggeefhoek zijn waar je spulletjes kunt neerzetten of uitzoeken, zodat ze een tweede en misschien wel een derde leven tegemoet gaan.
Zadotheek
In Frankrijk is ‘zadotheek’ al een begrip. Het idee van de zadotheek is simpel; Mensen kunnen gratis zaden meenemen van bloemen, groenten en eetbare gewassen. Die kweken ze op tot plantjes. Van die zaden geven ze weer een zakje terug in het jaar dat volgt op de “lening”. Hierdoor ontstaat een kringloop. Het doel van een zadotheek is om zonder kosten in de lokale behoefte te voorzien, de biodiversiteit te vergroten in de omgeving, tuinieren en eten van eigen bodem te stimuleren en informatie te verstrekken. De zadotheek heeft op de kinderboerderij een vaste plek waar volop zaden zijn gebracht en geleend. Ook op groenmarkten is de zadenbank te vinden. Daar kunnen mensen zaden gratis meenemen, ruilen en doneren!

Pauline van den Braak is in 2015 bij de kinderboerderij gestart met een bieb voor zaad, in samenwerking met Eetbaar Boxtel. Pauline zal de zadotheek coördineren (zaterdag van 12:30 tot 14:00 uur).
Lokale groepen krijgen de ruimte
Alle TT-groepen zijn uitgenodigd om een 2-minuten update te geven over hun initiatief.
Vertel sinds wanneer jullie kerngroep bestaat en welke activiteiten er in 2015 hebben plaatsgevonden. Wat gaat er goed en wat is er moeilijk of lastig? Vertel het in 2 minuten.
Muziek en feest op zaterdagavond
De feestavond in De Rots start omstreeks 20.00 uur. Dirk Struycken neemt ons vocaal mee met zijn zelfgeschreven en gecomponeerde liedjes over duurzaamheid en de liefde. We luisteren, verwonderen en worden blij. En alsof dat nog niet genoeg is, wordt de avond verrijkt met tal van muzikanten. De Ierse Sessie speelt Ierse muziek onder leiding van Peter van Steenderen. Van “The Wild Rover’’ tot minder bekende ballads. Gevoelig, ruw, vrolijk en vooral feestelijk. De teksten liggen op tafel dus niets weerhoudt je om uit volle borst mee te zingen.
Muzikanten welkom
Muziek verbindt en maakt dat je mee wilt doen. Nou, dat kan dus. Breng je instrument mee en speel! Vraag een solo aan of stem af welk nummer je kunt en wilt meespelen. Of ga voor de jamsessie en improviseer er vrolijk op los. We hebben zes muzikanten in huis met een passie voor Ierse muziek. Iedereen is uitgenodigd zich aan te sluiten. Ook als je alleen wilt luisteren ben je meer dan welkom. Want een optreden is natuurlijk pas echt compleet met enthousiaste toehoorders. Of waag een dansje en maak het feest vrolijk en luchtig. We spelen akoestisch, aansluitend op de authenticiteit van de bewegingen van waaruit we voortkomen.
Nadja van Berkel is contactpersoon voor het feestprogramma


Zondag 31 januari 2016 Fossielvrij bijtanken in Boxtel.
We mixen de mensen van Transition Towns, de lokale groepen van IVN en lokale groepen van Milieudefensie en iedereen die wil meedoen. Iedereen die op zijn eigen manier bezig is om met het oog op klimaatverandering en wereldwijde crises de lokale veerkracht te versterken. De klimaattop in Parijs is achter de rug. Na het terugblikken, nabeschouwen, analyseren en evalueren, gaan we ons herpakken op deze terugkomdag. Wat is onze positie geworden na ‘Parijs’? Hét moment om concreet te beginnen en echt te gaan DOEN, handen uit de mouwen. Aan het eind van de dag hebben we duidelijk waar we vandaag al aan gaan beginnen en wat er morgen te doen staat. We weten hoe we elkaar kunnen versterken. We hebben een vertaalslag aangebracht van de grote visie op een klimaatneutrale, fossielvrije, houdbare toekomst naar de lokale groepen.
8:00 – 9:30 Zaal open
9:00 – 10:00 een uurtje Tai Chi op de yogazolder
9:45 – 10:15 Inschrijven – koffie/thee
10.15 – 11.30 Opening & programma uitleg
11:30 – 12:30 Workshops
12:30 – 14:00 Lunch
14:00 – 15:00 Open Space
15:00 – 16:00 Terugkoppelen en afsluiten
16:00 – 17:00 Opruimen
Een uurtje Tai Chi op zondagochtend door Henny Zerstegen
Voor de liefhebbers beginnen we deze zondag van 9:00 uur tot 10:00 uur met Tai Chi om het lichaam soepel en de geest fris te maken. Het thema Verbinden zullen we op een Tai Chi manier vertalen. Eerst maken we contact/verbinding met ons eigen lijf maken en later via de meditatieve wuxi-stand zullen we ook de geest/het hoofd erbij betrekken. Afsluitend verbinden we ons ook met elkaar door een tweetal oefening, waarbij we onze eigen grens lijfelijk gaan ervaren. Dit is ook belangrijk in de goede verbinding met de ander. En vooral niet je best doen ….
Henny Zerstegen geeft jarenlang les in Tai Chi Chuan & Taijiwuxigong op verschillende plaatsen in Brabant en heeft een praktijk: B-One, Praktijk Natuurlijke- en Chinese Geneeswijzen in Rijen.

inleiding
De Grote Transitie door Frans van der Steen
‘Over de urgentie om, als dat nog kan, gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen, hoeven we het niet meer te hebben. Wel dat voor een energietransitie een diepergaande transitie van de economie en de politiek nodig is. En de noodzaak om, behalve jezelf, je buren en de lokale politiek tot handelen aan te zetten. Belangrijk is dat als iemand zijn uitstoot wil te verminderen dat hem of haar een stuk gemakkelijker te maken. We kijken terug op ‘Parijs’, kijken we wat we vinden van het initiatief om tot een klimaatwet te komen en wat de gevolgen van de uitspraak van de rechter in de ‘Klimaatzaak’ zijn.
Frans van der Steen is lid van het Platform voor Duurzame en Solidaire Economie.

Visueel verslag door Annabella Meijer
“Een visueel verslag is het realtime, live en zichtbaar visueel oogsten van de kern van de informatie van een bijeenkomst. Visuele verslagen worden gemaakt om de betrokkenheid van de deelnemers te verhogen en de aandacht vast te houden. Ze geven ook een gevoel van (h)erkenning en leveren een concreet resultaat op. Vooral dit laatste is waardevol na urenlang praten. Het verslag maakt Annabella op een groot, liggend vel ter plekke. Zo kan iedereen e voortgang van de bijeenkomst zien. Achteraf is het verslag ook beschikbaar in een handzaam digitaal formaat.
Annabella Meijer is illustrator | live-tekenaar | cartoonist van kanai.nl

fotografie: Salina Berentse
workshops
Hoe nu verder na de Klimaattop door Peter Kodde
Gaat het als historisch omschreven klimaatakkoord dat in Parijs werd gesloten de klimaatcrisis oplossen of is het een lege huls? Zeker, dat 200 landen het er nu over eens zijn dat er iets moet gebeuren, en dat we op minder als 2 graden opwarming moeten mikken is historisch en hoopvol. Maar het Parijs akkoord mist een plan, het bevat enkel beloftes. Het is nu aan de steeds sterker wordende klimaatbeweging om ook echte verandering af te dwingen. Wij zijn niet te stoppen, klimaatverandering wel.
Peter Kodde werkt aan de Energie campagne bij Milieudefensie en kennen we als medeoprichter Transition Towns Nederland

The natural step door Sietske Smulders
Voor mensen die zich nog niet zo verdiept hebben in de mondiale vraagstukken is duurzame ontwikkeling meestal een fuzzy (container-) begrip. Om samen te werken aan duurzame ontwikkeling helpt het om goed te weten waar je over praat. The Natural Step heeft een denkraam ontwikkeld en duurzame ontwikkeling gedefinieerd. In de workshop worden de belangrijkste elementen van The Natural Step toegelicht. De workshop kan je helpen om in simpele bewoordingen duidelijk te maken wat duurzame ontwikkeling is.
Sietske Smulders deed promotieonderzoek met behulp van Natural Step.

“Nul op de meter” woning door Luc Vroemen
In de workshop geeft Luc aan hoe Stichting Urgenda de afgelopen jaar ruime ervaring opgedaan heeft en het proces werkt om “nul op de meter” woningen in een kort tijdsbestek te realiseren. Het blijkt dat er nu al heel veel technische en praktisch haalbare mogelijkheden zijn om woningen te verduurzamen. Luc heeft een groot aantal maatregelen doorgevoerd in zijn eigen woning om daarmee een actieve bijdrage te leveren aan de noodzakelijke energie transitie.
Luc Vroemen volgt de cursus Ecomediair bij stichting Urgenda.
Luc Vroemen
Het hele weekend
Maak je eigen naambadge
Aan alle deelnemers wordt gevraagd om een naambadge te maken. Laat je fantasie te vrije loop en maak je eigen persoonlijke naambadge. Dorothé Valentijn zorgt voor knutselspullen en helpt je een handje.
Duurzaam Boxtel op de Kaart
Transition Town Boxtel is initiatiefnemer van Duurzaam Boxtel op de Kaart (oktober 2015). Op de Kaart staan locaties van duurzame initiatieven en projecten kort beschreven. Je kan de Kaart gebruiken voor een fiets- of wandeltocht met als startpunt de Rots.
PDF Duurzaam Boxtel op de Kaart
Markt
We maken een Geefhoek en een zadenruil. Er is een boekenkraam. Daarvoor zijn een aantal kramen in de zaal of foyer beschikbaar.
Direct aanmelden of ga naar de pagina met praktische informatie.