Categorie: , , , , , , , ,

TT-Treffen: van driedelig pak tot dreadlocks

De dag na het TT-treffen kwamen de eerste reacties binnen en dat werden er flink veel en ze waren hartverwarmend. Daarom laten we dit artikel verder geschreven worden door de deelnemers zelf. Als er nog nieuwe reacties komen, plaatsen we die bovenaan dit artikel. Als je ook wilt, mail je reactie naar transitiontownsnl@gmail.com

[singlepic id=1 w=320 h=240 float=center] eindelijk: de TT-groepsfoto

“Het zijn niet alleen de plannen die een project doen slagen maar meer nog de mensen die het uitvoeren met hart en ziel, op het goede moment en in de juiste omgeving.”

Reacties van deelnemers

– Niet lullen, maar poetsen –

Even een reaktie van deze debutant: De open, positieve, ontspannen sfeer, zonder kapsones. Deelnemers dwarsdoorsnede samenleving: van krakerstype tot intellektueel. Niet lullen, maar poetsen. Groene olievlek-methode permablitz-Zutphen. Indrukwekkende hoeveelheid aanwezige kennis. Hoopgevend, met hartelijke groet en dank,

Frans – TT Amsterdam/de Pijp

– De kracht van de gemeenschap was voelbaar! –

Een dag, die volledig georganiseerd was voor en door TT-ers uit verschillende lokale TT groepen. Er waren 75 deelnemers; vooral Deventer, Zutphen, Nijmegen en Wageningen waren goed vertegenwoordigd. Paul Hendriksen en Adri Ros openden de dag. Er zijn landelijke werkgroepen opgezet, die lokale initiatieven ondersteunen, zoals een sprekerspool en een groep die startende TT-groepen ondersteunt.

De dag was gevuld met workshops: zonne-energie in Zonnehoven, lokaal geld, permacultuur, aardemeditatie, pakkende teksten schrijven, lokaal voedsel, ecoteams en housegreenparties, samenwerken met de overheid, groepsdiscussie-methodiek en repair cafés.

De kracht van de gemeenschap was voelbaar! We hebben samen gegeten, gezongen, muziek gemaakt en swingend gemediteerd. En natuurlijk hebben we inspiratie opgedaan voor de Vallei. Binnenkort terug te zien in ons activiteitenplan.

Wim, Jeanine, Jan Joost, Monique en Esther – TT Wageningen

– tips waar we zeker wat mee gaan doen –

Heel waardevol vond ik de sessie die Angelique, Rob en ik mochten doen over Transition Town Radio. We hebben kunnen uitleggen waar wij mee bezig zijn en wat onze toekomstplannen zijn. Misschien nog wel belangrijker waren de tips die wij als radiomakers meekregen, tips waar we zeker wat mee gaan doen!

Jan Schenk – TT Deventer

– heerlijk om zoveel wereldverbeteraars bij elkaar te zien –

Het Treffen was wel een groot succes hè. Ik kreeg er erg veel energie van en ik vond het heerlijk om zoveel wereldverbeteraars bij elkaar te zien! Ik hoop dat ik volgende keer weer kan helpen. Voor mijn jaarstage is er kans dat ik het wel bij TT kan gaan doen.

Hylke Hekkenberg – TT N.O.Polder

– andere kijk op je plaats als mens in het geheel –

Ik wil de organisatie bedanken voor de leuke dag. Ik heb erg genoten van het enthousiasme. Voor mij was belangrijk om te merken dat het vaak helemaal niet ging over piekolie en klimaatverandering, maar over een besef dat het anders moet en ook kan. Een andere kijk op je plaats als mens in het geheel. En natuurlijk is besparen ook heel fijn voor de portemonee. Vrolijke groet van

Joke van der Leen – TT Weststellingwerf

– stokje doorgeven aan de volgende generatie –

Oh Oh Oh wat was dat genieten. Veel bekende gezichten en zo’n heerlijke ontspannen sfeer met alle aandacht voor elkaar. Prima organisatie, hoewel meteen al duidelijk werd dat we nu al uit ons jasje zijn gegroeid. We hebben voor mijn gevoel zeker weer een stap gemaakt. Ik vond het goed dat er een aantal keren werd gesproken over het stokje doorgeven aan de volgende generatie TT-ers. Het is speciaal om op zo’n Treffen te merken dat alle leeftijden en alle windstreken elkaar kunnen vinden en ontmoeten. Zeker tot een volgende keer.

Groeten, Catharina de Bruin – TT Rijen NB
ook namens Henk Ploeger

– op mij kun je rekenen –

Fantastisch wat een heerlijke dag. Als er weer zo’n dag (of meer) is dan kom ik, kunnen of niet, op mij kun je rekenen.

Rob – TT Radio Voorst

– feest van herkenning –

Utrecht, zaterdag 15 januari 2011: Gewapend met grote pan soep en wat kranten kwam ik rond 9.45 uur aan in het Emmagebouw. Hier was het al een drukte van belang. Een feest van herkenning, van mensen die je weleens op een trainingsweekend hebt ontmoet. Ook andere mede reizigers binnen Transition Towners die je alleen via het mail kent. Leuk om beeld bij geluid te krijgen! De koffie en theeploeg ontfermt zich onmiddellijk over de bar. Feestslingers worden opgehangen. De ruimtes ingericht. De meegebrachte maaltijden feestelijk gestald in de functionele ruimte.

Om 10.25 wandelt de club uit Deventer binnen. We starten de opening. Het programma met de diverse workshops wordt toegelicht. De verschillende workshops te veel om op te noemen! Moeilijk om te kiezen! Onder een oorverdovend applaus onthullen Paul en Adri dat TT NL nu een ‘heuse’ stichting is geworden. Waarna we dit vieren met taart (dank aan Jan van Arkel-uitgever).Thema van deze bijeenkomst was om het reilen en zeilen van onze Transition Town Initiatieven te vieren. Het was fantastisch om de “Best Practices” te horen via allerlei steden.

– veel geslaagde projecten –

Er zijn veel geslaagde projecten die zich gepresenteerd hebben. Zelf ben ik heel erg gecharmeerd van het Repair Café. Ook de workshop uit Duurzaam Diemen van duurzame buren is zeer aanstekelijk en eenvoudig toe te passen! Tilburg gaat hier zeker ook mee aan de slag. Zeker een kans voor álle TT initiatieven.

Samenwerken hebben we de gehele dag door gedaan. Corvee draaien, de zaal opruimen, actief deelnemen aan de diverse workshops! Stoelen opruimen, de vloer vegen, afwassen, soep maken en samen opruimen. Na de workshops hebben we in een kring nog even een lekkere ‘opkikker’ gedaan. De 7-sprong. Daarna een fotomoment. Spannend-gaat deze groepsfoto alle transition town flyers opfleuren? Voor de start van het overvloedige diner (pot luck door iedereen wat meegenomen) is in de grote zaal een actieve meditatie gedaan.

– dat is ook waarom ik me graag inzet –

Adri had een cd meegenomen, met dansmuziek en gesteunde ademhaling. Het was heerlijk om samen deze actieve meditatie te doen. Adri dank daarvoor. Iedereen, vrouwen, mannen van driedelig pak tot dreadlocks, zochten hun eigen plek in de zaal op en danste mee. We danste zelf en wél samen. Stemmend en hoopvol, rustig alsook energiek. Heel ontroerend. De sessies van deze dag worden in de schatkist opgeborgen. Wat fantastisch dat we zoveel informatie delen. Dat is ook waarom ik me graag inzet voor Transition Town beweging.

TT NL is zeer geslaagd!

Godelieve Engbersen – TT Tilburg

– veel plezier en veel leermomenten –

‘Voor mij was het de eerste keer andere mensen van TT te treffen dan de eigen mensen van Heerlen/Parkstad. Ik vond het een bijzonder geslaagde dag! Met veel plezier en veel leermomenten. Ik wil jullie een groot compliment maken voor de organsiatie, want ik had niet gedacht dat het zo gemakkelijk op rolletjes zou lopen, toen ik het volle programma zag. Alles verdeelde zich met gemak. Mijn hartelijke dank voor deze prachtdag!’

Petra Timmermans – TT Heerlen/Parkstad

– groot succes –

‘Ik vond het ook een groot succes en heb van jullie allen genoten!’

Erna Klaasse-van Maaren – TT De Bilt

– voor herhaling vatbaar –

‘Allemaal nog bedankt voor de gezelligheid en tot volgend jaar! Ik vind het zeker voor herhaling vatbaar!!
Groetjes uut Grunn

Bert Groenewold – TT Groningen

– veel geleerd, gedeeld, gelachen, heerlijk samen gegeten –

‘Het was gisteren weer een warm bad..veel geleerd, gedeeld, gelachen, heerlijk samen gegeten, super sfeer en mooie muziek. Een ieder die er was wil ik dank ook van harte bedanken voor zijn/haar bijdrage.. Het was GEWELDIG! Wat mij betreft volgend jaar weer! Wie weet met hoevelen we dan zijn. Lieve groet en succes met alles waar jullie mee bezig zijn! Tot de volgende keer.’

Irma – Leerschool Permacultuur Friesland

– hebben we elkaar weer kunnen inspireren –

‘Gisteren heb ik een fantastische dag meegemaakt bij het NL treffen Transition Town. Samen hebben we elkaar weer kunnen inspireren en ideeën kunnen helpen krijgen. Graag wil ik alle mede deelnemers bedanken en aan zij die er niet bij konden zijn oproepen een volgend keer er wel bij te zijn. Dus nogmaals bedankt, Dat wilde ik even kwijt.’ Met vriendelijke groet

Harrie Smits – TT Roermond

– echt ‘empowerment –

‘Ik heb alleen maar tevreden en enthousiaste deelnemers ontmoet, wat leuk! Echt ‘empowerment’. Dank ook voor je inzet en meedenken.  Het eten was heerlijk. Leuk met je te hebben samengewerkt.’ Hart.groet

Ireen – TT Zutphen

– dat wij hier samen de basis van hebben gelegd –

‘Ik vond het helemaal fantastisch gaan – applaus en vele hugs voor jullie allemaal! Het orkestje van Mara was super en ik was (weer) ontroerd door het optreden van Arjan. Ik zag ook veel spontane samenwerking van mensen met elkaar en ik ben zo vrij te denken dat wij hier samen de basis van hebben gelegd met onze speciale aanpak. Ik hoop van harte dat het TT-Treffen mensen een hart onder de riem heeft gestoken en hun helpt om in de toekomst meer vrij en sociaal te organiseren. En volgend jaar een tweede TT Treffen!’

Adri Ros – TT Deventer