Categorie:

‘The Economics of Happiness’ bijna in NL

‘The Economics of Happiness’ uit 2011, is een bijzonder goede film om de beweging van Transition Towns in een breder en cultureel kader te stellen. De film draait om het eeuwenoude volk van de Ladakh, India, waar zelfvoorziening in verbondenheid tussen mensen en natuur tot voor kort nog centraal stond in het leven.

De lokale economie, cultuur en opvoeding staan nu echter onder zware druk. Als gevolg van ‘westerse’ cultuur,  reclame voor massaconsumptie en economische globalisering.

Het globale en het lokale

Vanuit de gebeurtenissen in Ladakh toont de film de wereldwijde context. Hoe de wereld zich steeds meer in twee richtingen lijkt te verdelen. Enerzijds is er de alliantie van overheden en grote bedrijven die de permanente groei van de wereldeconomie in stand houden. Waarbij uiteindelijk geen enkele waarde gerespecteerd wordt, behalve die van geld en groei. Wat leidt tot de wildgroei van miljoenensteden met onleefbare sloppenwijken, de afbraak van democratische waarden en geloofwaardigheid, via de handel in giftige afvalstoffen tot aan wanhopige zelfmoorden van Indiase boeren…

Anderzijds toont het de beweging in vele landen, van allerlei mensen en organisaties die vragen om lokalisering en verduurzaming van handel en financiën. Het toont hoe mensen het lot in eigen hand nemen, om een betere toekomst te creëren. We maken kennis met stedelijke tuinen in Detroit (VS), de wereldwijde Transition Towns beweging, de opmars van de Local Food-beweging,en Via Campesina: de grootste moderne sociale beweging ter wereld, met meer dan 400 miljoen leden.

De economie van het Geluk

Duidelijk wordt dat Klimaatverandering en Peak Oil ons weinig keus laten: we moeten lokaliseren om de economie weer ‘thuis’ te brengen of anders een steeds groter wordende prijs betalen. Gelukkig is het goede nieuws, dat we met het lokaliseren niet alleen de aarde kunnen genezen, maar ook onszelf,  ons natuurlijk welzijn kunnen herstellen. ‘De Economie van het Geluk’ poogt ons geloof in onszelf te herstellen: dat het mogelijk is om samen een betere wereld te bouwen!

Aan de film verleenden mensen uit zes continenten hun medewerking, waaronder Vandana Shiva, David Korten, Samdhong Rinpoche, Helena Norberg-Hodge, Michael Shuman, Zac Goldsmith en Rob Hopkins.

De film is in België onlangs in première gegaan en is verkrijgbaar met Vlaamse ondertiteling. De DVD gaat rond de  17,50 euro kosten. Bestellen kan nog net niet, maar wie belangstelling heeft kan zijn of haar e-mailadres doorgeven via www.omslag.nl. Krijg je een berichtje zodra de film er is.