Categorie: , ,

TT Zomerfilm 2013: ‘Modern Times’ – Charlie Chaplin

De volledige versie van Modern Times (1:26 uur) van Charlie Chaplins beroemde aanklacht tegen de onmenselijke omstandigheden waarin de Amerikaanse arbeiders leefden tijdens de crisis van de jaren dertig. Chaplin kwam op het idee voor deze film toen hij steeds meer daklozen op straat zag verschijnen, slachtoffers van de economische crisis. Chaplin was een sociaal bevlogen filmmaker, die gevestigde waarden en autoriteiten maar al te graag bij de neus nam. Deze film heeft hij helemaal zelf bedacht, gefinancierd en gemaakt, van 1932 tot 1936.

In ‘Modern Times’ laat Chaplin zien wat het machinetijdperk met mensen doet. Op een relatief eenvoudige maar evenzo geniale en humoristische manier. We zien Chaplin aan een lopende band, steeds opnieuw schroeven aandraaiend. Gigantische machines reduceren de arbeiders tot betekenisloze dwergen. Charley wordt door één van de machines opgeslokt en komt tussen de tandraderen terecht. Een wereldberoemd geworden beeld wat in ons collectief geheugen ligt gebrand.

Van daaruit ontwikkelt zich een plot, waarin de zwerver aan een zenuwinzinking bezwijkt, de gevangenis in komt omdat hij per ongeluk wordt aangezien voor een demonstratieleider, verliefd wordt op de arme, revolutionaire dochter van een werkeloze havenarbeider en probeert samen met haar een toekomst op te bouwen, los van de crisis en de zielloze, harteloze industriële samenleving.

Chaplin, eeuwige socialist en kunstenaar, ziet de oplossing voor het probleem in een antikapitalistisch standpunt, zoals bewezen wordt in de laatste scène van de film: als je je niet drukt maakt om een gebrek aan materiële welvaart en tevreden kunt zijn met een arm maar vrij bestaan als zwerver, dan ben je pas echt rijk.

Hoe actueel is dat in onze tijden waarin we weer pleiten voor consuminderen en spullen delen met elkaar ;-)

1 gedachte over “TT Zomerfilm 2013: ‘Modern Times’ – Charlie Chaplin”

Reacties zijn gesloten.