Categorie:

TT Wageningen: Zonnepanelen zonder subsidie rendabel

Op 10 maart organiseerde de werkgroep energie van Transition Town Vallei een informatieavond over Zonnepanelen. De werkgroep komt maandelijks bijeen om activiteiten voor te bereiden en kennis en ervaring uit te wisselen over bijvoorbeeld zelf energie besparen. De TT werkgroep maakt onderdeel uit van de denktank binnen het project ‘Doorbraak Zonne-energie’ van de gemeente Wageningen.

Regelmatig thema avonden over hernieuwbare energie

De werkgroep heeft tot nu toe twee thema avonden georganiseerd: in september over hoe zelf energie op te wekken en de thema-avond zonnepanelen van 10 februari met sprekers van Zonvogel, Zoneco en Greenchoice. Het verslag wordt nagezonden naar mensen die vanavond voor het eerst zijn. Op 19 mei staat windenergie op het programma. Niet gericht op windmolens in Wageningen maar op windmolens in de regio waaraan wij mogen meedoen.

Kosten zonnestroom berekend

De kosten van zonnestroom van je eigen dak over een periode van 25 jaar zijn beduidend lager dan netstroom van welke energieleverancier ook. Met een 15-jarige hypotheek of lease­constructie kost de installatie voor een heel huishouden over de eerste 15 jaar € 20-30 meer dan de netstroomprijs. De maandlasten voor zonnestroom stijgen nauwelijks, terwijl netstroom elk jaar naar verwachting minstens 6% duurder wordt. Zonnepanelen worden daardoor in 18-20 jaar terugverdiend en daarna maak je winst.

Er is een investering van € 13.000 nodig om volledig in elektriciteit uit eigen dak te voorzien (3500 kilowattuur). Berekeningen tonen aan dat dit na 25 jaar € 10.000 – 15.000 besparing oplevert op de totale kosten, inclusief onderhoud etc. Dat betekent een financieel rendement van 3 % op je investering, dus evenveel als een spaarrekening. Maar je stroom is volledig duurzaam.

Dit is de belangrijkste conclusie uit de informatieavond op 10 maart georganiseerd door Transition Town Vallei in Wageningen. Het publiek was enthousiast.

Met vriendelijke groet

Wim Haver – werkgroep Energie, TT Vallei

Verslag 10 februari : Zonne-energie

Verslag 10 maart: Zonnepanelen en Zonneboilers