Categorie: , , , ,

TT Vallei op werkbezoek bij TT Deventer

Bij wijze van jaarlijks uitje bracht Transition Town Vallei een (werk)bezoek aan Transition Town Deventer. Het is een voorbeeld geworden van één van de manieren waarop Transition Town groepen elkaar op een leuke, eenvoudige en goedkope manier  kunnen helpen en inspireren.

TT Vallei was om 10.00 aanwezig, op OV-fietsen, in de ontmoetingsruimte van project Centraal Wonen. Met 5 leden van de werkgroep energie en 2 van de kerngroep, te weten: Esther, Monique, Frans, Bert, Paul en Wim. Ze werden ontvangen door Janny en Nicoline (Reparatiecafé en Eetbare Stad) en vanaf de lunch door Adri Ros van Zonnehoven.

Onderstaand verslag is gemaakt door Wim Haver en
bewerkt voor de website door Adri Ros

Werkgroep Eetbaar Deventer

De werkgroep telt 7 – 8 personen. Ze organiseren allerlei leuke dingen, zoals een tweemaandelijkse pluktocht waarin allerlei eetbare groenten en kruiden uit de vrije natuur worden geplukt. Hiervan wordt na afloop gezamenlijk een maaltijd of soep bereid en natuurlijk gegeten. Er zijn moestuincursussen georganiseerd. Leerpunt: begin simpel met een moestuin en breng daarna geleidelijk permacultuur in. Dat is nog best lastig te beheren.

De werkgroep heeft een inventarisatie gemaakt van bestaande volkstuin en ecospeeltuin-activiteiten in Deventer. Met de leukste voorbeelden is contact gezocht om een samenwerking aan te gaan. Leer van elkaar, versterk elkaar, gebruik dat in de publiciteit. Eetbaar Deventer werkte mee aan een groot landelijk slowfoodfestival, een streekmarkt, een thema-avond buurtmoestuinen en een thema-avond over het verkleinen van de afstand tussen boer en burger.

Op de fiets bezochten we twee tuinen, de Oude IJsbaan en de Molenbelt. Dit voorjaar is de Oude ijsbaan in gebruik genomen als moestuincomples en avonturenterrein. TTD mag het 5 jaar gebruiken en werkt er samen met twee organisaties. Een op gebied van groen en een op welzijn. Nu is bijna het gehele veld al bebouwd…! We zagen een 10 jarige Turks jongetje dat er met zijn vriendje een eigen tuin heeft en daar met trots over vertelde.

De Molenbelt is een 2 jaar bestaande tuin opgericht door buurtbewoners op tijdelijk braakliggend grond en gesteund door Woningcorporatie Ieder1. Het bestaat uit een kruidentuin, een moestuin met stukjes die symbolisch € 10 per jaar kosten, een speelweide en een speeltuin.

Kerngroep TT Deventer

Transition Town Deventer bestaat nu ongeveer 3 jaar en telt 8 werkgroepen en 1 kerngroep. Men kreeg voor haar activiteiten in 2011 geld van Overijssel en in 2010 van de gemeente Deventer. Je moet eerst wat laten zien, projecten neerzetten en dan steun vragen voor een vervolg. Tara Notebomer en Paul Hendriksen worden dit jaar deels betaald.

Omdat er regelmatig tastbare, laagdrempelige activiteiten zijn, ontstaat er veel aandacht voor Transition Towns in de media. In de lokale huis-aan-huiskrant en in de echte krant de Stentor. De contacten met Deventer radio en TV zijn prima, mede doordat een paar  mensen die er werken, persoonlijk interesse hebben in TTD. Er is een werkgroep van TT die elke week een uur radio over TT mag vullen. De lokale TV besteedt zeker ieder kwartaal aandacht aan een Transition Town project, op aangeven van TT zelf.

Hart en Ziel binnen TT-werk: Kom vanuit enthousiasme, wat raakt je en uit dat. Schrijf bijvoorbeeld niet ambtelijk maar persoonlijk. Wees open, eerlijk en transparant. En, natuurlijk: geen discussie maar dialoog, niet veroordelen maar verbinden. Plan niet alles dicht maar laat ruimte voor een intuïtieve werkwijze, werk van klein naar groot. Tastbaar en laagdrempelig. Mensen hebben uiteenlopende motieven, dat is geen probleem. Voorkom een scheiding tussen de denkers en de doeners, beiden kunnen van elkaar leren. Laat denkers ook doen en doeners ook denken. Heb geduld, en volg daarbij  je hart.

Zonnehoven

Zonnehoven werd geboren op een filmavond van Transition Towns in het buurthuis van de wijk de Hoven. Een paar maanden later presenteerden drie buurtbewoners hun plan voor veel zonnepanelen in de wijk, op een keuze-avond van de Wijkaanpak. Het plan kreeg veruit de meeste stemmen. Twee Transition Town leden vormden met acht buurtbewoners een taakgroep.

Op basis van een plan van aanpak, kreeg men subsidie voor de organisatiekosten. Het meeste geld is gestoken in voorlichting: 5 avonden en 1 ochtend, 2 persmeetings, divers posters,  flyers en stickers, een uitstekende website en tot slot nog een promotiefilm (bijna klaar). En aan 1 taakgroep bijeenkomst per maand met een drankje na afloop. De Stichting Zonnehoven heft zichzelf op bij oplevering van het project. Dat vooruitzicht heeft mensen overgehaald in het bestuur te gaan.

Belangrijk voor het succes van Zonnehoven was de mix van

  • mooie provinciale subsidie op de hardware (35%),
  • enthousiaste publiciteit in de lokale media die de taakgroep met TT-achtige activiteiten wist op te wekken,
  • eerlijke, open voorlichting en opstelling van de taakgroep naar de deelnemers
  • laagrentende duurzaamheidslening van de gemeente en provincie.

Na de uitleg van Adri fietsten we langs de zonnepaneeldaken van allerlei deelnemers aan Zonnehoven naar De Worp, het kleine wijkje aan de overkant van de IJssel. We mochten bij een architect, die achter Adri woont, het dak op om zijn twaalf panelen op het platte dak in actie te zien. Hij heeft soms een opbrengst van 17 KWh per dag!

 Hof van Twello

Als toetje voor ons bezoek aan Deventer fietsten we van De Worp / De Hoven naar de Hof van Twello, een boerderij werkend op ecologische principes maar niet strikt biologisch. We dronken er wat of aten een RAW ijsje. RAW is rauw, een methode van bereiden van fruit of groente zonder koken, maximaal 48 ºc, waardoor de enzymen en eiwitten grotendeels behouden blijven.

We bezochten de permacultuurtuinen en zagen dat dat nog heel wat onderhoud vergt. Ook liepen we het blote voetenpad, vooral leuk voor modderliefhebbers.

Een beetje later dan gedacht reden we terug naar Deventer. Twee deelnemers namen de trein terug voor andere verplichtingen. De anderen namen de slow pont naar de stad en genoten van een drankje en een hapje op de Brink. Jammer dat de markt voor onze neus net moest worden schoongeveegd met herriemachines. Maar het etentje met Adri was erg gezellig.

Dank Transition Town Deventer.