Categorie:

Transition Town Treffen met de kracht van de lokale gemeenschappen

Op zaterdag 15 januari 2011 wordt in Utrecht een nationaal Transition Town Treffen gehouden…

Midden in de winter, tijd van lange nachten, koude en sneeuw. Tijd waarin de natuur tot stilstand is gekomen, naar binnen gekeert overwinterd, zich voorbereidend op het nieuwe jaar. Ook de mens is deel van deze kringloop der seizoenen. Al leven we nog zo hard in de kunstmatige olie-aangedreven techno-bubbel die ons deze feiten des levens doet vergeten. Rust en bezinning zijn de houdingen van de mens die het best passen bij deze wintertijd.

Het TT-Treffen staat ook hierom in het teken van het evalueren en uitwisselen van onze ervaringen: Na de zomerse tijd van hard werken in de steden en de dorpen komen we nu tezamen en delen onze lief en leed, onze successen en onze tegenslagen. Met de organisatie- en werkvormen die we kiezen, willen wij dit proces faciliteren en stimuleren. Wij zijn een voorbereidingsgroep van inmiddels acht actieve TT’-ers/sters uit het hele land en wij voeren dit uit namens de stichting Transition Towns Nederland. Het TT-Treffen is speciaal en alleen bedoeld voor actieve TT’- ers/sters uit heel Nederland.

Je kunt je helaas niet meer inschrijven voor dit congres aangezien het maximum van 75 deelnemers is bereikt. Gelukkig voor jou zijn er al wensen om in de zomer een uitgebreid Transition Town Treffen Nederland te organiseren, een heel weekend lang met workshops, presentaties, trainingen, films, muziek en dans. Dus hou ons in de gaten!

Programma

Op dit moment hebben al veel TT’-ers al laten weten dat ze graag een bijdrage willen leveren aan het programma. Dat kan in de vorm van het geven van een korte presentatie over een daadwerkelijk lopend TT-project, of het helpen in de aankleding, de corvee en andere hand- en spandiensten.

Bij elke presentatie proberen wij 2 projecten/personen te combineren. Dit lijkt het ons namelijk een goed idee, in het kader van samenwerking en ervaringen bundelen. Maar ook omdat dan twee verschillende aanpakken getoond kunnen worden, waarbij de boodschap is dat men kan inzien dat er vele wegen naar transitie leiden…) Dat veel succesfactoren juist lokaal bepaald zijn door de mensen die je in de groep hebt, de kansen die er in je buurt liggen, de werkvormen die je kiest, de timing van je activiteiten cq de kracht van de lokale gemeenschap.

Zestien parallel-sessies en feest toe

Er is nog ruimte voor nieuwe onderwerpen en initiatieven, dus laat ons tijdens de inschrijving weten wat JIJ zou willen bijdragen. Tot vandaag zijn deze voorlopige voorstellen/onderwerpen binnen. We noemen hierbij nog even geen namen om de mensen niet onnodig onder druk te zetten of in verlegenheid te brengen als iets niet lukt. De kopjes zijn voorlopige werktitels en kunnen dus nog veranderen – typisch tt  ;-)

 1. “Eetbare Stad in de praktijk” – TT Zutphen en TT Parkstad
 2. “De opstart van een TT-groep” – TT Haarlem en zoekt nog iemand uit een andere startende TT
 3. “Nieuwe energie in je wijk” – TT Deventer/Zonnehoven en zoekt nog ander voorbeeld erbij
 4. “EnergieMinderen in eigen huis” – DD-Diemen en TT Nijmegen
 5. “TT in contact met politici, ambtenaren en geld” – TT NL en nog plek op de duo-zit
 6. TT- Nijmegen wil een sessie over autodelen of permablitzen – Wie sluit er aan?
 7. “TT en Permacultuur” – TT Leiden met TT Leeuwarden presenteren
 8. TT Radio & Video willen opnames maken

Enquete : “Evaluatie TT in Nederland”

Enkele sessies worden gereserveerd voor het bespreken van de uitslag van de enquête “Evaluatie TT in Nederland” die vanaf 14 december tot en met 14 januari via Internet ingevuld kan worden. Alle actieve TT’-ers worden van harte uitgenodigd om deze enquete in te vullen. Hoe meer mensen, hoe beter de beeldvorming. De resultaten zullen op het TT-Treffen worden uitgedeeld en besproken. En per mail worden opgestuurd aan iedereen die de enquete heeft ingevuld. Lokale groepen kunnen er hun voordeel mee doen in hun eigen evaluatie-proces.

Transition boeken met korting te koop bij Jan van Arkel

Speciaal en alleen op het TT-Treffen heeft Jan van Arkel deze aanbieding gemaakt. Ook omdat hij in Utrecht woont en dus transport uitgespaard wordt oftewel minder benzine en CO2. TT in de praktijk dus!

 • 5 x Transitiehandboek (17,50) normaal voor 50,00, nu voor 40,00
 • 10 x Basishandleiding (5,00), normaal voor 30,00, nu voor 25,00
 • Klimaatboekenpakket: 2x Laatste generatie, 2x Hitte, 2x Zes graden, 2x Klimaatdukaten (5,00 ps), normaal voor 24,00, nu voor 20,00.
 • Meerdere en anders samengestelde pakketten uiteraard mogelijk.

Kijk ook op de site van uitgever Jan van Arkel