Categorie:

TT Rotterdam (i.o.): ‘Het broeit…’

ROTTERDAM – Na drie verkennende bijeenkomsten over het Transition Towns-concept, komt er ook beweging in Rotterdam. ,,De lente van het olieloze tijdperk kan ook in Rotterdam beginnen”, aldus Rutger Henneman.

Een verslag van de transitie-activiteit in Rotterdam van de afgelopen maand, door Rutger Henneman (mede-initiatiefnemer).

Tot nu toe hebben er drie vruchtbare bijeenkomsten in Rotterdam plaatsgevonden. Op de eerste bijeenkomst op 15 april waren we met drie vastberaden initiatiefnemers en hebben we besloten actiever op zoek te gaan naar meer mensen om een groep mee te vormen. Na een paar mailtjes naar verschillende vrienden en interessante organisaties werden we op de tweede bijeenkomst drie weken later verrast met 52 aanmeldingen van wie 30 ook aanwezig waren!

Direct geconfronteerd met de grilligheid van een beweging van onderop hebben we in een paar dagen tijd een programma voorbereid voor die avond op 6 mei. We beseften dat met zoveel mensen en ideeën we nog niet te veel moesten grijpen naar toekomstige vaste organisatievormen. We wilden zo veel mogelijk het process van samenkomen faciliteren en de vraag naar mogelijke initiatiefgroepen nog even voor ons uit schuiven. Naast het geven van informatie over Transition Towns zijn we veel in groepen uiteengegaan om te praten over persoonlijke achtergronden, visies, ideeën, passies, motivaties, informatie, en plannen om onze lokale omgeving te veranderen. Het was een bruisende avond, en Rotterdam kan rekenen op een enthousiaste groep geïnteresseerden.

Direct na deze bijeenkomst zijn we aan de slag gegaan met het opzetten van een forum om de groep bij elkaar te houden en het proces van samenkomen voort te zetten. Ook hebben we op 17 mei een derde bijeenkomst gehouden voor mensen die na de visie- en brainstormavond actief willen worden in een mogelijke initiatiefgroep. Met zijn tienen hebben we besloten dat we een initiatiefgroep willen vormen voor Rotterdam-Noord die zich zolang als dat nodig is ook zal bezig houden met het netwerk vergroten in andere wijken/deelgemeentes. Wellicht gaan drie van ons op zoek om medestanders te vinden voor een groep in Kralingen/Crooswijk.

Een volgende bijeenkomst is gepland op 7 juni om na te denken en te bespreken wat we als groep nodig hebben om aan de slag te gaan als Transition Town initiatief.

De eerste stappen zijn gezet. De lente van het olieloze tijdperk kan ook in Rotterdam beginnen”.

Contactpersoon voor Rotterdam is Rutger Henneman,. e-mail: rjhenneman ( at ) yahoo.com