Categorie:

TT Nijmegen introduceert regiogeld

Transition Town Nijmegen (TTN) introduceert samen met Stichting Gelre Beheer een regionaal geldsysteem in Nijmegen : de Gelre. Het stimuleert de lokale bedrijvigheid en draagt bij aan een duurzamer en veerkrachtiger regio.

Wat is de Gelre?

Wereldwijd ontstaan er op dit moment steeds meer regionale geldsystemen. Bekend is de Totness Pound van Transition Town Totness. In Duitsland is na de introductie van de euro een beweging voor regionaal geld van de grond gekomen die inmiddels 27 operationele lokale munten omvat en 50 in oprichting. De Gelre is de eerste in Nederland. Het is een volwaardig betaalmiddel dat door burgers en bedrijven in Gelderland (nu al in Arnhem, binnenkort in Nijmegen en op termijn in heel Gelderland) gebruikt kan worden naast de Euro. De Gelre werkt rentevrij, transparant en kan substantieel bijdragen aan een stabielere en duurzame regionale economie.

Waarom introduceren wij de Gelre in Nijmegen?

TTN ziet in versterking van de lokale gemeenschap het antwoord op de problemen die een globale en op olie gebaseerde economie met zich meebrengt. De Gelre bevordert de regionale handel en de concurrentiepositie van lokale bedrijven. Met rentevrij geld worden handel en investeringen goedkoper. De Gelre nodigt niet uit om te sparen waardoor het geld in omloop blijft. Gelre’s worden uitsluitend regionaal besteed. Zo krijgen aangesloten winkels en bedrijven meer klanten en omzet. Kortom, door het gebruik van de Gelre verbetert de regionale geldcirculatie en wordt Gelderland minder afhankelijk van de wankele wereldeconomie. Daarnaast vermindert regionaal geld de CO2-uitstoot: door meer lokaal te produceren zijn er minder transportkilometers nodig. Bovendien zijn lokale producten vaak duurzamer en met meer betrokkenheid geproduceerd. De Gelre sluit dus naadloos aan bij de doelstellingen van TTN.

Hoe werkt het?

1 Gelre = 1 Euro. Gelres zijn te koop bij een aantal uitgiftepunten en kunnen worden besteed bij een groot aantal deelnemers. Gelres zijn gedekt door euro’s en inwisselbaar. Ondernemers die meer Gelre verdienen dan ze uit kunnen geven, kunnen terugwisselen naar euro. Daarbij betalen ze een ‘malus’ van 5%. Bij aankoop van Gelre krijgt men 5% bonus, die aan een goed doel kan worden gedoneerd. Verenigingen en goede doelen krijgen dus op die manier extra inkomsten. Particulieren kunnen zo gratis het goede doel van hun keuze steunen.

Voor wie is het?

De Gelre circuleert tussen drie partijen: verenigingen/goede doelen, particulieren en midden- en kleinbedrijven. Verenigingen en bedrijven moeten in Gelderland zijn gevestigd om mee te kunnen doen. Het is een win-win voor alle betrokkenen: Particulieren kunnen gratis het goede doel van hun keuze steunen en weten bovendien dat het geld dat zij uitgeven langer in hun regio blijft en dus meer ten goede komt. Verenigingen en goede doelen krijgen extra inkomsten. Bedrijven krijgen nieuwe klanten en meer omzet van bestaande klanten.

Niet alleen wint iedereen bij de Gelre, het mooie is, dat hoe meer mensen meedoen, hoe meer iedereen wint!

Meer info over regiogeld vind je op de volgende websites :

TT- Nijmegen

Gelre Handelsnetwerken

Regiogeld.de

Local Money: How to make it happen

Lees hier een pdf met uitgebreide uiteenzetting over de achtergronden van de Gelre.