TT Publicaties

Transition Companion

TheTransitionCompanionRob Hopkins beschrijft in zijn op 27 oktober 2011 verschenen boek The Transition Companion, de ‘ingrediënten’ voor de ontwikkeling van een Transitie groep: Een verzameling beschrijvingen van stappen die TT groepen (vaak) doormaken in hun ontwikkeling van niets tot aan een florerende gemeenschap in transitie. Het materiaal is gebaseerd op de ervaringen van inmiddels enige honderden transition towns over de hele wereld.

Het Transition Network lanceerde gelijktijdig met dit boek de online directory The Transition Ingredients and Tools. Hier vind je deze ingrediënten ook terug plus mogelijkheden voor commentaren, feedback en zelfs kunnen nieuwe projecten toegevoegd worden. Een NL-inleiding met koppelingen naar de Engelstalige ingrediënten staat op deze pagina.

Het Transitie Handboek

Op 17 mei 2009 verscheen een integrale Nederlandse vertaling van het handboek. Lees het persbericht van de uitgever >>>
De vertaling werd gemaakt door een Vlaams-Nederlands vertalerscollectief. Deze publicatie is aangevuld met een actuele analyse van de economische crisis in relatie tot Peak Oil en klimaatverandering. Ook zijn verslagen toegevoegd over de ontwikkelingen rond Transition Towns in Nederland en Vlaanderen

Het Nederlandstalige Handboek wordt uitgegeven door Jan van Arkel, i.s.m. Transition Towns Nederland en Transitie België, in de serie Hitte Nu. ISBN 978 90 6224 485 0, 276 pagina’s. Prijs: € 17,50. Ook te bestellen bij Omslag

De integrale tekst van het Transitie Handboek is te dowloaden van de website van de uitgever.

Transition Towns Duitsland heeft het handboek in het Duits vertaald. Te bestellen bij Energiewende à € 22,-.

The Transition Handbook in Engels telt 240 pagina’s en verscheen in 2008 bij uitgeverij Green Books Ltd. in Totnes (GB). ISBN 978 1 90032218 8. Prijs £ 12,95 / $ 25,95.

The Transition Timeline

In maart 2009 verscheen The Transition Timeline – for a local, resilient future. Geschreven door Shaun Chamberlin (met een voorwoord door Rob Hopkins). Dit boek gaat verder in op de strategieën om te komen tot een Minder Energie Plan. Veel aandacht voor de harde feiten over Peak Oil en klimaatverandering, ook in hun onderlinge, mondiale samenhang. Met schema’s en grafieken die ook regelmatig worden gebruikt tijdens TT-presentaties. En met kritische reflexies op de rapporten van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)..Interview met de auteur 

Er worden vier toekomstscenario’s uitgewerkt, die elk ingaan op vier verschillende ‘culturele houdingen’ die mensen kunnen aannemen wanneer ze met grote problemen worden geconfronteerd: ontkennen, tegen de muur aanlopen, onmogelijke dromen koesteren en de Transitie Visie. De scenario’s worden uitgezet tegen een tijdsbalk van 2007 tot 2027 – en via de methode van backcasting (terugkijken vanuit de toekomst) wordt geanalyseerd hoe de scenario’s zich ontwikkelden. Uiteraard krijgt de Transition Vision de meeste aandacht. Tenslotte wordt ingegaan op de inhoud en context van dit boek voor de situatie in Groot-Brittannië – en de rest van de wereld.

Het boek telt 192 pagina’s en wordt uitgegeven door Green Books Ltd. in Totnes. ISBN 978 19 0032 256 0. Prijs £ 12,95.

Basishandleiding Transition Towns

Nederlandse vertaling van de ‘Transition primer’: een beknopte beschrijving van de praktische aanpak om een Transition Town te starten: Hoe word je een transitiestad, -dorp, -streek, -gemeenschap of zelfs -eiland? Wat is het Transition Towns-model? Hoe start je een Transitie-initiatief? Zeven ‘maren’. Twaalf stappen naar Transitie. Teksten: Ben Brangwyn en Rob Hopkins. Vertaling: Jeanneke van de Ven en Hugo V.M. Klip.

De basishandleiding is ook verkrijgbaar in een handzaam boekje, geproduceerd door Transitienetwerk Vlaanderen, Transition Towns Nederland en uitgegeven door Jan van Arkel, in de serie Hitte. Prijs: 5 euro. ISBN 978 90 6224 484 3.
De basishandleiding is ook te bestellen bij Omslag >>>

De integrale tekst van de Nederlandse basishandleiding is te downloaden van de website van de uitgever – in 4 pdf-bestanden.

 

Uitgeverij Jan van Arkel

Uitgeverij Jan van Arkel werkt nauw samen met Transition Towns in diverse coöperatieve vertalingsprojecten zoals de NL-uitgaven van het Transitie Handboek en in 2012 de vertaling van Joanna Macey:  ‘Coming Back to Live’, vertaald als ‘Terug keer naar het leven‘.  Jan publiceert vele boeken die te maken hebben met de huidige vraagstukken rondom klimaat en economie. Zo publiceerde hij de serie ‘Hitte’ die, om een brede verspreiding van de boeken te bevorderen, maar 5 euro per stuk kosten.

  • De laatste generatie – door Fred Pearce (over de oorzaken van klimaatverandering)
  • Zes graden – door Mark Lynas (over gevolgen klimaatverandering)
  • Hitte – door George Monbiot (over maatregelen klimaatverandering)
  • Klimaatdukaten – door David Fleming (over ongelijke verdeling lasten klimaatverandering)
  • Einde aan de groei – door Richard Heinberg (over opraken van grondstoffen en economie)

Wetenschappelijk materiaal

Naar aanleiding van het debat ‘Climategate‘ over mogelijke fouten in het IPCC-rapport uit 2007, heeft de regering de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) opdracht gegeven tot een diepgaand onderzoek. De KNAW ziet het als haar taak om ook de niet-wetenschappelijk ingewijden in staat te stellen een oordeel te vormen over klimaatverandering.