Downloadbare publicaties TT Nederland

2410286589_37c219f7dfFolder Transition Towns Nederland

Er is een Nederlandstalige folder, bedoeld om uit te printen en uit te delen. Deze landelijke folder is hier in Pdf-formaat te downloaden.

Ook is er een folder die eenvoudig is aan te passen voor gebruik door lokale initiatiefgroepen. Deze folder is te downloaden in Word formaat.

De folders zijn in 3′-en gevouwen. Je kunt ze ook 2′-en gevouwen krijgen.
Deze folder is te downloaden in odt-formaat,  en hetzelfde in zwart-wit.

tt-basisBasishandleiding Transition Towns

Nederlandse vertaling van de ‘Transition primer’: een beknopte beschrijving van de praktische aanpak om een Transition Town te starten: Hoe word je een transitiestad, -dorp, -streek, -gemeenschap of zelfs -eiland? Wat is het Transition Towns-model? Hoe start je een Transitie-initiatief? Zeven ‘maren’. Twaalf stappen naar Transitie. Teksten: Ben Brangwyn en Rob Hopkins. Vertaling: Jeanneke van de Ven en Hugo V.M. Klip.

De integrale tekst van deze Nederlandse basishandleiding is te downloaden van de website van de uitgever – in 4 pdf-bestanden.

De basishandleiding is ook verkrijgbaar in een handzaam boekje van 100 pagina’s. Prijs: € 5,- (bestellen)

transitiehandboek_voorpagina2Transitie Handboek

In mei 2009 verscheen de integrale Nederlandse vertaling van het Transition ‘Handbook door Rob Hopkins. Het hele handboek is in verschillende bestanden te downloaden van de website van uitgever.

Het Transitie Handboek – Van olie-afhankelijkheid naar lokale veerkracht – is een uitgave van Uitgeverij Jan van Arkel i.s.m. Transitienetwerk Vlaanderen en Transition Towns Nederland.

Het Transitie Handboek telt 264 pagina’s en kost in gedrukte vorm € 17,50. (bestellen)

Raadpleeg voor meer (papieren) publicaties: de boekenplank

HetOndersteBovenvanTThet OndersteBoven van Transition Towns

Hoe burgers en overheid elkaar kunnen versterken in lokale transitie-initiatieven. Een doe-het-zelf handleiding voor burgers, ambtenaren en politici in Nederlandse steden, dorpen en regio’s.

Dit boekje is speciaal geschreven voor iedereen die behoort tot een van de twee volgende groepen lezers. Enerzijds is het bedoeld voor mensen die in hun eigen woonplaats actief zijn in een Transition Town-initiatief (TT). Anderzijds voor ambtenaren en politici in steden, dorpen of regio’s waar TT-initiatieven ontstaan of al actief zijn.

Hopelijk helpt dit boekje een brug te slaan tussen twee ogenschijnlijk tegengestelde krachten op lokaal niveau: de dynamische, soms ongestructureerde en relatief onervaren TT-initiatieven enerzijds en aan de andere kant de plaatselijke ambtenaren en politici in hun hedendaagse zoektocht naar een balans tussen de rollen van regisseur en facilitator.

Download hier het boekje als pdf  (494 kB)

Print-on-demand

Het kan handig zijn om een publicatie zelf in een bepaalde oplage te laten vermenigvuldigen als materiaal binnen je eigen TT-groep, voor een cursus en/of richting gemeente bijvoorbeeld. Kopiëren bij de copyshop kan natuurlijk, maar tegenwoordig is print-on-demand ook een interessante optie. Dat is een relatief goedkope manier om zonder verder omzien een boekje in precies de gewenste oplage te laten drukken, waarbij je een mooie kwaliteit krijgt. Wat je dan moet doen is het pdf-bestand digitaal aanleveren. Vraag er eens naar bij je lokale kopieerwinkel.

Voor oriëntatie op wat er in die wereld ‘te koop’ is en hoeveel dat kost, kun je eens kijken op deze website, waar een top 20 van de print-on-demand services te vinden is.

Zelf hebben we het boekje het OndersteBoven van TT laten drukken (dus niet printen) in een eenmalige oplage van 1000 exemplaren bij de VDA-groep. Die werken op basis van strenge normen op gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en mogen bijvoorbeeld het FSC-keurmerk hanteren. Oftewel passend bij TT leek ons zo.