Transitie

In Transition 2.0 (2013) is een inspirerende onderdompeling in de Transition-beweging, die verhalen verzamelt uit de wereld van gewone mensen die buitengewone dingen doen. Je zult over gemeenschappen horen die hun eigen geld drukken, voedsel verbouwen, hun economieën lokaliseren en gemeenschappelijke energiecentrales oprichten. Het is een idee dat viral is geworden, een sociaal experiment dat gaat over het reageren op onzekere tijden met oplossingen en optimisme. In een wereld van toenemende onzekerheid, is hier een verhaal over hoop, vindingrijkheid en de kracht van het telen van groenten op onverwachte plaatsen”. Klik op het plaatje om de film te belijken.
In-Transition-cover1-300x264

In Transition 1.0: From Oil Dependence to Local Resilience‘ (*) is de eerste film (2009) over de wereldwijde praktijk van Transition Towns-beweging. De film duurt ongeveer 50 minuten. De tweede film ‘In Transition 2.0’ dateert uit 2012. Wie betrokken is bij een plaatselijk Transition Town-initiatief zal zich niet altijd realiseren dat overal ter wereld groepen mensen met hetzelfde bezig zijn. In deze film komen tal van inspirerende voorbeelden langs uit o.a. de Verenigde Staten, Manchester (GB), Amoreiras in Portugal, Pittsburgh. Bologna, Italië, Japan en Auroville, India. Los van de concrete voorbeelden is werken aan transitie ook een manier van denken, een mentaliteit. De dvd ‘In Transition 2.0 ‘is voorzien van ondertitels in 16 verschillende talen, waaronder Nederlands en is te bestellen bij Omslag.

Bekijk het youtube kanaal van Transition Network voor nog veel meer films en filmpjes.

Local Currencies, Transition and the Lewes Pound (Engelstalige) inleiding door Oliver Dudok van Heel over Transition Towns en lokaal geld, met als voorbeeld de introductie van de Lewes Pound. Lengte: 30 minuten. (opname uit september 2009).

The Turning Point Film – a return to community. Over regionalisering als tegengif tegen klimaatverandering en de slinkende olie- en gasvoorziening. Engelstalig, met veel extra’s. Productie van de Findhorn Foundation (Schotland), 2009. De hoofdfilm duurt 41 minuten; de bonussen in totaal 60 minuten. Meer over deze film >>>


Rob Hopkins lezing over TT tijdens een TED-meeting in juli 2009
Presentatie door Rob Hopkins van de ’12 stappen’ naar een succesvol Transitie-initiatief’. Een dvd van deze film met Nederlandse ondertiteling is te bestellen bij TransMoves. Prijs 5 euro. Klik hier>>>

Op YouTube zijn talloze films en interviews over allerlei aspecten van Transition Towns te vinden.

Meer films >>>

 

Transities zijn innovaties van maatschappelijke systemen. Deze film legt het zo’n beetje uit in overdrachtelijke zin. Bevat fragment intreerede Jan Rotmans bij Erasmus Universiteit Rotterdam. Muziek en beeld geleend. Beeldrechten verkregen van distributeur.

 


Promotiefilmpje (7 min.) van Transition Town Deventer e.o. (ook te zien op YouTube)