Samen films kijken en daarna bespreken is een uitstekende manier om kennis en informatie te verzamelen en om inspiratie en nieuwe ideeën op te doen.
Kijk in de AktieAgenda of een Transition Town-initiatief in de buurt misschien binnenkort een filmvertoning organiseert. Bij het vertonen van commerciële films tijdens openbare bijeenkomsten kan het zijn dat je te maken krijgt met vertoningsrechten. Meer daarover >>>
In de Basishandleiding Transition Towns is een apart hoofdstuk gewijd aan filmvertoningen. Daar worden ook suggesties gedaan voor films en voor vormen van (na)bespreking. De basishandleiding is te downloaden als pdf-bestand van de website Hitte.nu. Het hoofdstuk over films staat hier.
Uit het overweldigende aanbod, geven we hieronder een greep uit films die in Transition-kringen veel worden gebruikt.
Online Videokanaal Transition Town – hier vind je up-to-date materialen
Films 2020
Dit jaar werpt een nieuwe blik op de transitie. In 2020 verandert de wereldwijde corona pandemie alles. Het bizarre van de situatie is dat veel multinationals niet lijken te lijden onder de crisis (de online bedrijven boeken gigantische winsten) of ze worden door overheden financieel goed bijgestaan. Sommigen keren alsnog mooie bonussen uit. Veel daarvan zien we terug in de video The New Corporation.
Films 2016
In 2016 verscheen de inspirerende film Tomorrow.
Films 2015
Tijdens het TT Treffen, Samen EigenWijzer, maakte Dorothea Pease de volgende korte film voor/over TT in Nederland.
Films 2013
‘Voices of Transition’, een film van de onafhankelijke filmmaker Nils Aguilar, gaat over voedselsoevereiniteit en de mondiale beweging van de Transition Town-initiatieven. De documentaire weerspiegelt de belangrijke veranderingen in lokale gemeenschappen, en brengt in beeld hoe het landbouwbeleid moeite heeft zich aan te passen aan de uitdagingen van klimaatverandering, het opraken van goedkope olie en andere fossiele brandstoffen, en de terugkerende crisissen. Hoe kunnen gemeenschappen zich anders organiseren, om beter, positiever en duurzamer het hoofd te bieden aan onze veranderende samenleving? De dvd is voorzien van Nederlandse ondertiteling en is te bestellen bij Omslag.
Films 2012
‘In Transition 2.0′ – Wie betrokken is bij een plaatselijk Transition Town-initiatief zal zich niet altijd realiseren dat overal ter wereld groepen mensen met hetzelfde bezig zijn. In deze film komen tal van inspirerende voorbeelden langs uit o.a. de Verenigde Staten, Manchester (GB), Amoreiras in Portugal, Pittsburgh. Bologna, Italië, Japan en Auroville, India. Los van de concrete voorbeelden is werken aan transitie ook een manier van denken, een mentaliteit.
Films 2011
- Cultural Creatives – The (R)Evolution – Over wereldwijd 200 miljoen burgers die bezig zijn om hun leven duurzaam in te richten. Met een prominente rol voor Transition Towns.
- De Energie serie – Nederlandse (ervarings-)deskundigen tonen hun projecten en geven hun visie op energie en duurzaamheid. Met medewerking van TTNL & Peakoil
- The Economics of Happiness – Hoe het tot kort nog zelfvoorzienend en verbonden volk van de Ladakh verloren gaat onder ‘westerse’ invloed en hoe elders in de wereld mensen soortgelijke praktijken probeert af te wenden. Nu beschikbaar op YouTube.
Films 2010
- First Earth – Prachtige documentaire over lokaal bouwen en wonen met leem over de hele wereld
- A New We – Twee uur onderhoudende beelden, gesprekken en praktijkervaringen met tien Ecodorpen in Europa
- The Turning Point – Visie op regionalisering en gemeenschapsvorming als tegengif voor gevolgen klimaatverandering en piekolie
- Freedom Ahead – Nog nooit waren zoveel mensen afhankelijk van zo weinigen voor hun noodzakelijke eerste levensbehoeften. Kunnen we werkelijk vrij zijn, als we niet in staat zijn ons eigen voedsel te verbouwen? We zouden minder afhankelijk moeten worden van een systeem dat eenvoudigweg niet duurzaam is.
Een film van AHOOHA uit 2010. Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans ondertiteld en te koop bij Omslag.
Films 2009
- The Age of Stupid – Terugblik uit 2055, als de wereld ten onder is gegaan aan een ecologische ramp: ‘Waarom hebben we niets gedaan?’
- One degree matters – Klimaat documentaire in opdracht EU, waarin aantal VIP’s op Groenland worden geconfronteerd met smeltende ijskap
Meest vertoonde films in TT-Nederland:
- In Transition 2.0 – de follow-up met veel positieve en inspirerende voorbeelden van Transition Towns uit de hele wereld
- The Power of Community – How Cuba Survived Peak Oil – over positieve veranderingen op Cuba na de oliecrisis
- In Transition 1.0 – over de wereldwijde Transition Towns beweging
- A Farm for the Future – over landbouw en permacultuur
- The End Of Suburbia – over de gevolgen van piekolie
- HOME – over de evolutie van de aarde en de (gevolgen van) klimaatverandering
- The Story of Stuff – slimme animatie over consumptiemaatschappij en economie – (Nederlandse versie)
- Power Down Show – video bij de cursus Skilling Up for PowerDown.
Films lenen?
Veel van de films hier – en meer – zijn (tegen een kleine vergoeding) te leen bij Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling. Raadpleeg daarvoor de database van de Omslag-bibliotheek. Reserveer tijdig!
Surf naar video´s met betrekking tot de volgende onderwerpen:
Video’s met interviews en talks van Rob Hopkins vind je terug op zijn webpagina.