Categorie: , , ,

TT in A’dam duurzaam tegen kernenergie

Zaterdag 16 april kwamen wij rond half twee op de Dam waar het plein al driekwart vol stond met mensen en een knap groot podium. Erg veel ballonnen, borden en spandoeken van Groen Links, SP en Partij voor de Dieren. Dus ik was heel blij met mijn eigen gemaakte, spotgoedkope bord van wilgentenen uit de moestuin, karton (waarin onze nieuwe  zonnepanelen hadden gezeten!) en een paar krijtjes wasco…

De stickers “Zonne-energie? Ja natuurlijk!” deden het erg goed: op een gegeven moment kwamen mensen de stickers  zelfs speciaal bij ons halen. We kregen voortdurend vragen over Transition Towns en veel beloften dat mensen verder zouden kijken op de website. Bij de toespraken viel het op dat alle sprekers volop pleiten voor duurzame energie als de beste oplossing in plaats van kernenergie. Het publiek had er ook steeds luide waardering voor (het meest van ons wel ;-)).

Positieve ‘buzz’ over TT

Het viel echter ook op dat (uiteraard) de politici nog steeds alle heil bij de overheid zoeken. Onze (TT-)boodschap om daar niet op te wachten maar nu eens zelf te starten, moesten we daarom vaak inschreeuwen. Omstanders vielen ons enthousiast bij met brede glimlachen en duimen op- heel veel tekens aan de wand, als je het mij vraagt. Het besef van piekolie en de urgentie om onmiddellijk werk te maken van duurzame energie en energiemindering, daar ontbreekt het nog wel aan.

Al met al hebben we denk ik voor veel positieve ‘buzz’ over TT en lokale duurzame energie gezorgd. Ik had niet verwacht dat 16 april zo’n goede dag zou worden – zeker niet nadat ik vorig jaar volledig was afgeknapt op de “Beat the Heat”-manifestatie in Utrecht. De halfbakken commerciële PR-mentaliteit die daar hing was zó top-down, zó over de mensen heen. Ik meen nu te voelen dat er meer steun is en groeit richting de TT-aanpak. Doorzetten dus en wie weet de volgende keer ook als TT op dat podium gaan staan!

In transitie!
Adri – Deventer

En hierbij nog wat mails die wij hebben gekregen de dagen na de manifestatie:

– Volgende keer met 10 x zoveel.. –

‘t Was geweldig om vanmiddag met zovelen op de Dam in Amsterdam te zijn:  ‘schoongenoeg van kernenergie’! Transition Towns waren prominent aanwezig, o.a. vanwege het prachtige bord  dat Adri (TT Deventer) had gemaakt (foto staat ook in de collage op de site  van Greenpeace: http://www.greenpeace.nl/actie/manifestatie-tegen-kernenergie/

Ik zag i.i.g. mensen van TTs uit Deventer, Tilburg, Éindhoven, Roosendaal, Haarlem, Diemen en Leeuwarden, maar waarschijnlijk waren er veel meer, want het was DRUK!  (ook al willen de beelden die het NOS Journaal uitzond iets anders doen geloven….)

De TT-ers waren volgens mij het vrolijkste groepje op de Dam – en: wat hebben we lekker staan swingen bij het slotoptreden! Volgende keer met 10 x zoveel.. Deze manifestatie heeft me ook veel menselijke energie gegeven. Blij dat ik er bij was!

Met vriendelijke groet,
Marta – Eindhoven

– het idee er alleen voor te staan –

Ja, wij waren er ook uit Leeuwarden. Maar ik heb helemaal niemand gezien die ik kende….erg jammer. Had me even aangestoten. Wij hadden het idee er alleen voor te staan, want de opkomst vonden we heel erg tegenvallen. Jammer. Maar ben wel blij dat ik er geweest ben! En ook aan alle anderen, bedankt dat jullie er waren! Nu ik dat weet verzacht dat toch.

Hartelijke groet,
Irma – Leeuwarden

– boel kids mee en het was een beetje druk –

Hey, actie op de Dam!! … en wij waren er ook met een aantal Diemenaren!  Ik zag het bord van Adri rechts vooraan, maar ja, hoe kom je daar dan… we hadden een boel kids mee en het was een beetje druk, haha…

groet,
Markus – Diemen

– protest demonstratie roes –

héeéé! Super, dank Margot! Leuk jullie daar gezien te hebben. Echt wel grappig hoe dat ging met die borden tegen elkaar aan, ik schrok wel even, eigenlijk werd ik even uit een roes gehaald ook (protest demonstratie roes) en dat viel gelijk met dat ik me ontroerd  voelde niet er alleen te zijn namens Transition Towns…. mij kun je terug zien op het nos journaal van 20:00 van Zaterdag

groeten van mij
Jaime – Haarlem

– mensen weten niet half hoe slim die Duitsers zijn –

Het was gezellig in Amsterdam. Moesten we vaker doen zo’n demonstratie. Bij deze de Duitse meter die aangeeft wat de Duitse panelen doen op een bepaald moment van de dag. Echt verslavend. Af en toe tikt de meter de 17 GW aan!!!!! Dat is 35 maal de kerncentrale in Borssele! De mensen weten niet half hoe slim die Duitsers zijn…..
http://www.sma.de/de/news-infos/pv-leistung-in-deutschland.html

Met vriendelijke groet,
Niels – Eindhoven

In Duitsland 250.000 demonstranten

Blijft een bijzonder land: wereldleiders op duurzaamheid met de meeste zonnepanelen en windmolens. En al sinds de jaren ’80 ononderbroken actief tegen kernergie. Petje af mensen!

1 gedachte over “TT in A’dam duurzaam tegen kernenergie”

  1. Een heropleving, renaissance van de demonstraties begin jaren ’80 (1983) tegen atoomenergie. Het ongeluk in Japan-Fukushima heeft velen opnieuw letterlijk wakker geschud; wordt atoomenergie eindelijk verleden tijd? Er was eens zogenaamde veilige atoomenergie maar demonstrerende mensen maakten er een definitieve einde aan dit ongeloofwaardige sprookje; Op naar een duurzame realiteit: nu kan de energie van zon, wind en water en biomassa eindelijk volop haar kracht van nature tonen en wordt ze door iedereen wereldwijd toegepast. Een humane, veilige en gezonde stap naar een gezamenlijke toekomst.
    dr. Juri Czabanowski

Reacties zijn gesloten.