GRONINGEN – In Transition Town Groningen is voorjaar 2010 een werkgroep Lokaal Geld van start gegaan. Doel van de werkgroep is een lokaal Gronings geldsysteem op te zetten.
Een lokaal geldsysteem heeft veel voordelen. Het versterkt de lokale economie, want de biljetten kunnen alleen binnen Groningen besteed worden. Verder kweekt lokaal geld bij het publiek meer bewustzijn voor de mogelijkheid van lokale handel. En er zijn nog meer voordelen: het geld versterkt de gemeenschapszin, verkleint de CO2-uitstoot en versterkt het imago van de gemeente Groningen en ommelanden.
De gedachten van de werkgroep gaan in de richting van het uitgeven van speciale bankbiljetten die alleen in Groningen besteed kunnen worden, omdat ze alleen daar aangenomen worden. Kortom: een lokale munteenheid die alleen geldig is binnen een bepaalde regio.
De werkgroep, die op dit moment bestaat uit Jos Schlaman, Robert Heikoop, Monique Wijn en Hugo Klip, is geïnspireerd door de brochure ‘The Lewes Pound’ – A Transition Network ‘How To’-guide, een praktische handleiding, geschreven door Oliver Dudok van Heel. De Nederlandse vertaling van deze brochure is gratis te downloaden. De brochure beschrijft de ontwikkeling van de Lewes Pond in Transition Town Lewes, in Zuid-Engeland, vanaf de lancering in september 2008.
De eerste lokale munt in Nederland is de Gelre.