Categorie:

TT Groningen actief bij première klimaatfilm The Age of Stupid

GRONINGEN – Op dinsdag 22 september gaat wereldwijd de klimaatfilm The Age of Stupid in première. Ook in Groningen-stad. Vanaf 18:30 uur is daar een informatief programma in de Pathé-bioscoop.

De première van de klimaatfilm The Age of Stupid in bioscoop Pathé Groningen maakt deel uit van een wereldwijde mega-première in maar liefst 700 bioscopen in 40 landen. Op al deze plaatsen wordt de film op hetzelfde moment vertoond, waarbij via een satellietverbinding Barack Obama, Kofi Annan, Brad Pitt, Radiohead en Coldplay aanwezig zijn. Groningen is één van de vier plaatsen in Nederland waar dit gebeurt (ook in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam).

In de Pathé bioscoop in Groningen, aan het Gedempte Zuiderdiep 78, organiseren Transition Town Groningen, Informatiepunt Duurzaam Bouwen, gemeente Groningen, provincie Groningen en C8-Foundation rond de première een voor- en naprogramma. Aanvang 18:30 uur. Wethouder Jannie Visscher houdt een korte toespraak en aansluitend aan de film is er een programma waar bezoekers de gelegenheid hebben over de film van gedachten te wisselen. Er zullen ook enige deskundigen in de zaal zijn.

The Age of Stupid
Wat gebeurt er als we niets doen aan klimaatverandering? De film ‘The Age of Stupid”, die speelt in het jaar 2055, laat ons de gevolgen daarvan zien. Daarmee is ‘The Age of Stupid’ de eerste intelligente klimaatfilm die een beroep doet op ons gezonde verstand: nú kunnen we nog ingrijpen en het stuur omgooien. The Age of Stupid wil in de aanloop naar de klimaatonderhandelingen in Kopenhagen de dialoog over klimaatverandering een sterke impuls geven. De wereldleiders zullen harde afspraken moeten maken om de ergste gevolgen van klimaatverandering te voorkomen.

In dit docudrama van Franny Armstrong is hoofdrolspeler Pete Postlethwaite de laatste man op een verwoeste aarde. Hij blikt terug aan de hand van beeldarchieven en de kijker krijgt zes persoonlijke verhalen te zien: Fernand uit Frankrijk zag zijn geliefde gletsjer wegsmelten, Layefa uit Nigeria moest haar vis na de vangst schoonmaken met waspoeder om de olie eraf te poetsen en Alvin uit de Verenigde Staten redde honderden mensenlevens na de orkaan Katrina. Postlethwaite vraagt zich af waarom de mensheid veel te weinig deed om de klimaatverandering een halt toe te roepen en laat zien dat met name de keuzes tot 2015 doorslaggevend waren.

De wereldwijde première is onderdeel van de klimaatweek van de Verenigde Naties. In Nederland is de film behalve in Groningen ook te zien in de Pathé theaters in Den Haag en Rotterdam. De grote Nederlandse première is op 22 september in theater Tuschinski in Amsterdam (meer >>>)

Meer over de première in Groningen en het aanvullende programma aldaar: 050-5490388. Web: www.transitiontowngroningen.nl

Kaartjes te verkrijgen bij de bioscoop >>>