Categorie: , , , ,

TT’-ers doen mee met ‘Huis vol Energie’

Joop Bensdorp en Monique Sweep, oprichters van TT Naarden/Busssum, stuurden onderstaand artikel over de bouw van hun ecologische huis. Ook omdat dit huis meedoet aan de wedstrijd ‘Huis vol Energie’. Alle drie de winnaars krijgen een reportage in het nieuwe TV-programma ‘Klus-Je-Rijk” over duurzaam (ver)bouwen, dat vanaf januari 2013 te zien zal zijn op RTL4. Eén van de winnaars wordt een jaar lang ambassadeur van Huisvolenergie…  De verkiezing loopt tot 25 november.

Transition Towns heeft onze levens compleet veranderd…

Op 11 mei 2009 hebben we TT Naarden-Bussum opgericht. Anderhalf jaar lang hebben we een prachtige groep mensen bij elkaar gebracht. Het effect hiervan was dat wij, Joop en ik, beiden onze werkzaamheden heroverwogen. Eind 2009 begon ik bij Windcooperatie Deltawind en Joop verdiepte zich in duurzaam bouwen.

In 2011 hebben we het door Joop ontworpen huis gebouwd in Dirksland, op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. De woning is voor 90% gebouwd met materialen die herwinbaar, recyclebaar en biologisch afbreekbaar zijn. Kenmerken: casco van Nur Holz, schapenwol, grasdak, passieve zonne-energie, zonne-boiler, “damp-open” en houtkachel. Dit alles maakt het huis niet alleen duurzaam, maar ook gezond.

Pas achteraf begrepen we hoe Transition Towns heeft bijgedragen aan deze omwenteling in ons leven.

Ons ecologisch huis is nu genomineerd voor het meest aansprekende energieneutrale huis van Nederland. We kunnen de publiciteit goed gebruiken. Dus misschien willen jullie ook stemmen? Klik dan vóór 25 november op deze link, en kom gerust een keer kijken!

2 gedachten over “TT’-ers doen mee met ‘Huis vol Energie’”

 1. Deze mail kreeg ik juist binnen en plaats ik namens Joop en Monique: ‘Dank jullie wel allemaal! De jury heeft uiteindelijk de laatste stem gehad. We zijn eerste geworden in de categorie nieuwbouw en krijgen een TV reportage!’

 2. Mooi resultaat! De enige opmerking die ik hieraan willen toevoegen is dat duurzaamheid verder gaat dan alleen bouwmaterialen. Het gebruikte bouwmateriaal is een kopie van het oorspronkelijke en Cradle to Cradle Gold gecertificeerde massiefhoutbouwsysteem Holz100 en maakt op meerdere punten inbreuk in het patent en het eigendom van de uitvinder van Holz100.

  Ik vind zelf, dat je niet met de kennis van iemand anders vandoor gaat behalve als er iets tegenover staat. In dit geval is dat helaas niet zo.

  Ook dat is voor me duurzaam bouwen: respect en waardering voor het geestige eigendom en inzet van iemand anders.

  Zeker als architect zou je dit moeten weten en ook daarna handelen.

  Daan Hellenbek
  architect

Reacties zijn gesloten.