Categorie:

TT Deventer e.o. lanceert promotiefilm

DEVENTER – Tijdens het videofestival ‘Prognose voor de toekomst’ ging op 19 september een korte promotiefilm van Transition Town Deventer e.o. in première.

In de film komt de theorie van Transition Towns tot leven via interviews met inwoners van Deventer die zelf aan de slag zijn gegaan met o.a. het telen van voedsel en collectief plaatsen van zonnepanelen. Ook werden opnamen gemaakt op de Hof van Twello, centrum voor lokale economie. Paul Hendriksen, initiator van TT Deventer, legt uit wat de bedoeling is van het Transition Towns-concept: het dagelijks wonen, werken en leven veel minder olie-afhankelijk maken. Via brainstorm- en andere activiteiten wordt de lokale bevolking actief bij dit proces betrokken.
De film duurt zeven minuten en werd gemaakt door Ronald Blijd. Ook te bekijken op YouTube.

Presentatie tijdens festival
De film werd gelanceerd tijdens het videofestival ‘Prognose voor de toekomst’. Adri Ros (TT Deventer) vertelt hoe dat ging: ,,De presentatie was een mooi succes: ons TT-verhaal stak heel positief af tussen de veelal somber stemmende video’s op de manifestatie. Paul Hendriksen hield en presentatie over mogelijke toekomstscenario’s, losjes gebaseerd op de Transition TimeLine. Ronald Blijd volgde daarna met een korte uitleg over de productie van zijn video, die daarna met een donderend begin startte (het geluid stond veel te hard!). Na afloop vroegen we de mensen om hun stoelen uit de rijtjes te halen en in een kring te zetten. Dat gaf gelijk een heel andere sfeerr. We vroegen de bezoekers elkaar in tweetallen te vertellen wat de video bij hun oproept. Ieder twee minuten en geen discussie… Het kostte ons moeite om na twee minuten de geanimeerde gesprekken te stoppen.

GertJan Janssen van de Hof van Twello besloot onze 45 minuten spreektijd met een uitleg hoe we de transitie kunnen uitvoeren op gebied van voedsel. Tevens onthulde hij zijn nieuwste plan ‘Consument-Producent”: mensen mogen een stukje grond bij Hof van Twello bewerken (tussen 25-50 m2), binnen een teeltplan van de Hof. Daarmee kunnen zij in hun eigen voedsel voorzien en/of de opbrengst (terug) verkopen aan Hof van Twello. Op die manier zouden de productie-kosten van lokaal voedsel verlaagd kunnen worden en raken consumenten direct betrokken bij de voedselteelt en leren ze ervan hoe ze eigenhandig kunnen telen”.

Veel meer over Transition Town Deventer e.o. op hun website >>>