Categorie:

TT Breda: de aftrap

BREDA – Op 29 oktober 2009 was in Breda de eerste bijeenkomst van het nieuwe initiatief Transition Town Breda. Het werd een mooie avond, maar… zo’n eerste keer is best wel spannend. Initiatiefnemer Ray Meur geeft een persoonlijk verslag van de vuurdoop.

 

Een paar dagen voor de aftrap bekroop mij ineens het gevoel: “wat nou als er geen hond op afkomt?!” Deze angst leek in het begin van de avond daadwerkelijk bewaarheid te worden… Maar gelukkig druppelden er langzaam maar zeker toch mensen binnen en werd de aftrap bijgewoond door zo’n dertig mensen.

En dan maar beginnen

Tja, en dan maar beginnen! “Van harte welkom allemaal bij de eerste bijeenkomst van Transition Town Breda!” Ik had dit verhaal al duizenden keren in mijn hoofd (en onder de douche en tijdens het koken) gehouden en had geprobeerd het op papier te zetten. Maar daar ben ik vanaf gestapt. Ik heb alleen de eerste twee alinea’s van de site van TT Nederland voorgelezen en ben toen maar gewoon begonnen het verhaal over Transition Towns in mijn eigen woorden te vertellen. Het viel nog niet mee om dat helder en eenvoudig over te brengen – er is zoveel te vertellen. Maar volgens mij kwam de boodschap wel over. Een aantal mensen had nog nooit van TT gehoord, maar er was ook iemand die twee jaar terug daadwerkelijk in Totnes (de bakermat van de Transition Towns beweging) heeft rondgelopen en zich verwonderde wat dit dorpje allemaal had gerealiseerd! Ze vond dat toen zo leuk en was aangenaam verrast dat zoiets nu ook in haar eigen stad start.

De film ‘The Story Of Stuff’ maakte meer indruk dan ik had verwacht. Ik heb het filmpje zelf al zo vaak gezien, dat het moeilijk is dit objectief te bekijken.

Klein maar fijn

Achteraf gezien was een ‘klein’ gezelschap (wat is klein?) heel fijn! Een intiem gezelschap waarbij ieder in de gelegenheid werd gesteld om zijn of haar verhaal te doen – met soms hele leuke ‘toevalligheden’. Zo was er iemand die over een maand een avond organiseert om te gaan koken en eten met alleen lokaal voedsel! Dit idee klonk mij bekend in de oren…

De pers heeft het in Breda vooralsnog massaal laten afweten, al heb ik al wel wat interviews mogen geven. Daar moet ik dus nog even achteraan. Verder ben ik trots! Trots op ons stuurgroepje, dat me fantastisch geholpen heeft. En trots op Breda. Op naar de volgende bijeenkomst. Op 11 november is er een lezing over piekolie, met Rembrandt Koppelaar. We zijn begonnen!”.

Meer over Transition Town Breda (i.o.) en over de komende activiteiten op: ttbreda.ning.com