Categorie:

TT brainstorm tijdens Klimaat-diner in Westerveld

HAVELTE – Het bruiste van de creatieve ideeen tijdens het klimaatdiner in de gemeente Westerveld. Bijna zestig mensen brainstormden met elkaar over initiatieven om minder CO2 te produceren. Selma Fransen verzorgde een presentatie over Transition Towns.

De lokale politieke partij Progressief Westerveld wil een gemeentebrede discussie starten over hoe lokaal de uitstoot van broeikasgassen kan worden verminderd en hoe we minder afhankelijk kunnen worden van olie. Op 17 juni werd daartoe een klimaatdiner georganiseerd in het NIVON-huis in Havelte. Tussen de gangen door waren er presentaties van klimaatdeskundige Frans Rooijers, directeur van een onderzoeksbureau op het gebied van milieu, energie en lokale economie (zie powerpoint) en door Selma Fransen van Transition Town Groningen (zie powerpoint).

De gasten discussieerden in steeds wisselend samengestelde groepen over nieuwe initiatieven. Op het eind van de avond presenteerden de tafelgenoten hun ideeen, zoals: een gemeentelijk energieloket, moestuinen bij scholen en op overhoeken, minder straatverlichting, een Westerveldse Groene Gids, daken nieuwbouw op de zon richten, dorps klimaatfeesten, meer biologische boeren, geen varkensflats, gemeentelijke energieprestatie-afspraken, liftpalen, fruitstraten zoals de Larijweg, Essentgeld gebruiken om eigen energie op te wekken en nog vele andere. Een werkgroep gaat zich buigen over een vervolg op het diner.

Meer over deze zeer geslaagde activiteit op de website van Progressief Westerveld – daar staan ook de uitgewerkte recepten en foto’s.