Categorie:

TT Amersfoort: ‘een reis van 1000 mijl begint met eenenkele stap’

AMERSFOORT – In juni en juli organiseerde de initiatiefgroep van TT Amersfoort een serie van zes filmavonden. Een verslag van Yvonne Feuerhahn.

Een reis van 1000 mijl begint met een enkele stap

Toegegeven het liep niet storm op de eerste filmavonden in Amersfoort. En er kwamen alleen maar mensen die al bewust leven, hun mondiale voetafdruk kennen of zelfs al actief zijn op het gebied van duurzaamheid en zelfvoorzienendheid. Zo kwamen wij erachter dat onze missie niet is om zo veel mogelijk (onbewuste) mensen over de streep te trekken, maar om juist diegenen die ervan overtuigd zijn dat ons leven op deze aarde anders moet, bij elkaar te brengen, ideeën en energieën te bundelen. Want een kleine groep enthousiaste mensen is de ideale voedingsbodem voor een vitale Transition Town.

Met verloop van het filmprogramma groeide de bekendheid. Na afloop van de reeks van zes avonden moeten wij met tevredenheid vaststellen dat wij een enthousiaste groep mensen van boer tot horeca-eigenaar, van docent tot architect, van bewuste bewoner tot gemeenteambtenaar bij elkaar hebben weten te brengen. Er was zelfs al een eerste collectieve oogstoproep van de plaatselijke knoflookboer. In de discussies na de film zagen wij met enthousiasme dat de transitie al in volle gang is: er zijn participatie moestuinen, in verschillende supermarkten staan kratten met locale producten, er is een actief LETS netwerk en Amersfoort heeft als gemeente de tripel A status behaalt voor zijn energie beleid. Dit is natuurlijk maar een begin, een stap in de goede richting.

Na de zomer zullen wij verder gaan, van het HOOFD naar het HART. Door middel van lezingen, excursies en meer films willen wij ons verder laten inspireren, ideeën verzamelen, ordenen en uitwerken, partners zoeken en ons netwerk verder uitbreiden. Om dit allemaal overzichtelijk te bundelen zijn we momenteel verschillende interactieve communicatiemiddelen aan het onderzoeken. Wij kijken uit naar een vruchtbare toekomst.

Nog een mooi resultaat: het aantal leden van onze stuurgroep is verdubbeld!

Wie belangstelling heeft om mee te doen met de stuurgroep, of graag op de hoogte wil worden gehouden van de verdere activiteiten, kan contact opnemen met Pieter van Lier, tel. 06-54726743, e-mail: pvanlier ( at ) zonnet.nl

Bekijk hier het filmprogramma (pdf)