Categorie:

Transition Town Zutphen van start

Woensdag 17 juni vindt in de Kaardebol de aftrap plaats van een reeks filmavonden waarmee de initiatiefgroep Transition Town Zutphen zich presenteert.

Na verkennende bijeenkomsten is het begin juni ook in Zutphen gekomen tot de officiële oprichting van een Transition Town groep. Sinds de introductie vorig jaar van het Transition Towns-concept in Nederland, wordt ook hier de ene groep na de andere opgericht. Allemaal hebben ze als doel de lokale weerbaarheid te vergroten. Dit onder andere door zelf voedsel en energie te produceren en zo lokaal werkgelegenheid te creëren. Buurstad Deventer was de eerste officiële Transition Town van Nederland. Hier hebben enkele Zutphenaren elkaar ontmoet en inspiratie opgedaan, waarna ze zelf een groep zijn begonnen.

In Zutphen gebeurt al veel op het gebied van duurzaamheid. De initiatiefgroep heeft daarom goede hoop Zutphen op korte termijn minder olie-afhankelijk te maken. Het idee is dat een tijdelijke stuurgroep – de huidige initiatiefgroep – de duurzame krachten bundelt. En dat wij Zutphenaren vervolgens samen nadenken over het einde van goedkope olie en klimaatverandering en wat we eraan kunnen doen. Dit aan de hand van film- en discussieavonden en themabijeenkomsten.

De eerste filmavonden gaan nog voor de zomer van start:

Op woensdag 17 juni om 20.00 uur is in De Kaardebol de film A Crude Awakening te zien. Over het fenomeen Peak Oil en de gevolgen ervan.

Op woensdag 1 juli draait om 20.00 uur in Luxor filmtheater de film The 11th Hour, over het einde van het olietijdperk, klimaatverandering en wat eraan te doen is. Een inspirerende film van en met Leonardo de Caprio.

Op donderdag 9 juli draait eveneens om 20.00 uur in De Kaardebol The Power of Community. Een film over hoe Cuba de eigen oliecrisis van 1990 overleefde door landbouw kleinschalig te maken, openbaar vervoer te verbeteren en duurzame energie te produceren.

Na de zomer gaat TT Zutphen verder met filmavonden en volgen er verschillende activiteiten waaronder themabijeenkomsten met deskundigen en een Transiton Town café. Dit alles met het doel om met elkaar tot nieuwe acties te komen.

Reserveren voor de filmavonden kan via TTZutphen@hotmail.com of via tel 06-43227955. Toegangsprijs is € 3,50 voor Letsleden 7 nappen.

Informatie is te vinden op de website van Transition Towns Nederland en Zutphen: www.transitiontowns.nl en www.zutphen.transitiontowns.nl. Papieren folders zijn bijvoorbeeld te vinden in de bibliotheek.

Lees het artikel in De Stentor van 10 juni >>>