Categorie:

Transition Town Nijmegen

Portrettenserie Verbinden & Versterken, deel 1

TT Nijmegen (TTNij) bestaat uit een kleine kerngroep en een paar actieve werkgroepen, waarvan het Repair Café en Eetbaar Nijmegen het meest bekend zijn. Elke werkgroep heeft één trekker, een persoon die de groep met Transition Town Nijmegen verbindt. Zo wordt het Repair Café gedragen door 25 vrijwilligers, waarvan de meesten niet verbonden of actief zijn in TTNij. Hetzelfde geldt voor Eetbaar Nijmegen. Vrijwilligers kunnen bijvoorbeeld Permablitzers zijn of mensen die zich inzetten voor de publieksdag van de stadslandsbouw.

De activiteiten die TTNij organiseert worden via de nieuwsbrief aangekondigd. De afgelopen jaren is TTNij bezig geweest om zich met andere initiatieven te verbinden opdat ideeën worden uitgewisseld, mensen van elkaar leren en er kruisbestuiving optreedt.  Vorig jaar organiseerden ze samen met LETS Nijmegen een veganistische maaltijd in het kader van Restaurant Day. Ook doet TTNij sinds een jaar mee aan de organisatie van het driemaandelijkse duurzaamheidscafé. Een enkele keer geeft iemand van TTNij een lezing, vorig jaar was dat voor een groep humanisten en een keer voor een NIVON-groep in het kader van een cursus duurzame en solidaire economie. Tevens worden andere sprekers uitgenodigd om in TTNij’s TransitieCafé interessante lezingen te geven.

De kerngroepsleden van TT Nijmegen (v.l.n.r. Karla, Cecile, Ruud en Sietske en Cecile) bijeen om antwoord te geven op vragen naar hun inspiratiemomenten, ervaringen en tips.

 

Welk kippenvelmoment neemt Transition Town Nijmegen mee naar de toekomst?

Karla werd geraakt door de lezing van Alina Salomon. Alina vertelde hoe zij juist door het vele reizen met haar ouders in heeft gezien dat we aan de grenzen van het leven op aarde komen. Ook waardeert Karla het als er een grote opkomst is op een  Transitiecafé avond is, wat niet altijd het geval is. Voor het organiseren van de publieksdag van de stadslandbouw ontving TTNij complimenten die Karla raakten. Zo vond ook Sietske de stadslandbouw dag – waar ze samen met haar dochtertje aan deelnam – een bijzonder moment. Karla noemt daarnaast de ontmoetingen met de bevlogen mensen van de permablitz acties, waaronder een Vlaamse die promoveert op standslandbouw in Gent en een Iraanse die na afloop zowel een korte film als Engelstalige blog maakte over zelfvoorzienend leven in Nederland.  Sietske heeft ook genoten van de permablitz acties, waarvan een in haar voortuin plaatsvond. Voor Ruud was de presentatie van Niki Harré bijzonder, vooral om te merken dat de TT gedachte even helder was aan de andere kant van de wereld, met ook overeenkomstige problemen waar je tegen oploopt. Met het team van Repair Café heeft Cecile mooie momenten beleefd, dankzij de fijne sfeer, het enthousiasme en de gezonde dosis humor. Ook kreeg ze kippenvel toen Repair Café door Groenlinks tot idealist van de maand werd uitgeroepen.

 Wat was de grootste uitdaging voor Transition Town Nijmegen?

Aandacht vragen voor interessante thema- en filmavonden heeft Karla als grootste uitdaging ervaren. Vanwege te weinig interesse annuleerden ze een avond over led verlichting en was er heel geringe opkomst bij sommige filmavonden en het wereldcafé. Voor Ruud blijft het een uitdaging om activiteiten te bedenken waar je niet alleen TTers maar ook andere mensen mee aanspreekt. Ten slotte vindt Sietske het jammer dat nog steeds veel mensen niet van TTNij hebben gehoord. Zo blijft het een grote uitdaging om deze mensen te enthousiasmeren.

Welke tips wil Transition Town Nijmegen met de andere Towns delen?

De tips die Karla wil delen zijn onder meer een reserveringsmodule voor de website, wat inhoudt dat bij te weinig belangstelling activiteiten geannuleerd kunnen worden. Ook levert het gebruik van sociale media, zoals Twitter en Facebook, meer naamsbekendheid op. Karla benadrukt de meerwaarde van aansluiten bij al bestaande, door anderen georganiseerde evenementen en organisaties. Ook heeft TTNij positieve ervaringen gehad met de CMV stagiaire Johann Winterhager voor Eetbaar Nijmegen. Ruuds voornaamste tip is dat verbinden de sleutel is, waar Transition Town Nijmegen nog meer naar wenst te streven.

Op de avond dat deze ervaringen werden uitgewisseld waren ook Tim en Peter aanwezig. Tim deelde zijn kennis over duurzame desktop computers, evenals zijn ideeën over een moestuincursus en over het verbouwen van groentes die in de oudheid werden verbouwd. Ook stelde hij voor om een Transitiecafé te organiseren over Fair Trade kleding. Peter verdiept zich in groen beleggen en zou daar wel een thema avond over willen organiseren.