Rob Hopkins beschrijft ‘de ingrediënten’ in zijn 27 oktober verschenen boek The Transition Companion: Een verzameling beschrijvingen van de stappen die TT groepen doormaken in hun ontwikkeling. Je kunt het boek nu hier bestellen bij Omslag voor 25 euro (+ 2 euro porto).
Het Transition Network lanceerde gelijktijdig hiermee een online directory met daarin: The Transition Ingredients and Tools Hier vind je alle ingrediënten plus mogelijkheden voor commentaren, feedback en kunnen zelfs nieuwe projecten toegevoegd worden. Een NL-inleiding met koppelingen naar de Engelstalige ingrediënten staat in de volgende alinea.
En als klap op de vuurpijl is er een downloadbaar Ingrediënten Training Kaartspel gemaakt. Waarmee je met een groep mensen spelenderwijs de Transition aanpak eigen kunt maken. Compleet met een uitleg en spelsuggesties. Heel handig tijdens een TT-training of voor op een donkere winteravond in je eigen TT-groep. Door de aanpak met anderen te bespreken, kun je ze beter verwerken en toepassen op je eigen lokale situatie.
Ingrediënten voor Transitie (NL)
Beschouw het TT-werk eens als koken. Er zijn allerlei heerlijke ingrediënten die je bij elkaar kunt stoppen om bijvoorbeeld een cake te maken. Iedere kok maakt daar een unieke creatie van, die een weerspiegeling is van zijn of haar eigen vaardigheden en cultuur en de plaatselijk aanwezige middelen.
Maar ook zijn er bepaalde algemene fasen in het bakken van een cake. Je kunt niet volstaan met het in een kom gooien van bloem en wat boter, het geheel in de oven zetten en dan verwachten dat er een cake tevoorschijn komt. Zo werkt het niet.
De ingrediënten voor Transitie in dit overzicht zijn gerangschikt in fasen gerelateerd aan het Transitie-proces. Voor de duidelijkheid: er is niet één juiste manier om Transitie te laten plaatsvinden. Ieder TT-initiatief doet het op de manier die best bij hun past en haalbaar is en dat is juist ook wat het zo mooi, zo divers maakt.
Recepten voor het maken van een TT-groep

In de ontwikkeling van Transition Towns is er wel een volgorde die het proces doorloopt. Van het ontmoeten van gelijkgestemden waarmee je besluit om TT in je eigen woonplaats te starten (‘Beginnen’), tot ontdekken dat je nu een levensvatbaar en levendig project bent geworden en wat daarbij komt kijken (‘Verdiepen’).
Dan naar het werken aan verbreding van je relatie met de lokale gemeenschap (‘Verbinden’) en het opschalen van wat je doet om de ‘herlokalisering’ tot een tastbare realiteit te maken (‘Bouwen’). Tenslotte is er een visionaire fase waarin je vooruit kijkt naar hoe het leven er uit zou zien als dit overal gebeurt (‘Durven dromen’). Dat is waar het echt interessant wordt…
Het kookboek
1. Beginnen
Deze eerste fase brengt je van Transitie als slechts een (vaag) idee tot iets waar concreet aan wordt gewerkt met een goede kans van slagen.
- Samenkomen als groepen
- Inclusiviteit en diversiteit
- Respectvolle communicatie
- Een Initiatiefgroep vormen
- Gevoel voor schaalgrootte
- Resultaatmeting
- Visievorming
- Kunst en creativiteit
- Werken aan bewustwording
- Werkgroepen formeren
- Werken aan partnerschappen
- Ontwikkeling van de structuur
- De techniek van ‘backcasting’
- Ruimte maken voor innerlijke Transitie
2. Verdiepen
Je TT-initiatief neemt in omvang toe en praktische projecten beginnen zichtbaar te worden. Het kan zijn dat je manieren moet ontwikkelen om de organisatie te ondersteunen en het werk zelf verdieping te geven, de relaties met de bredere gemeenschap te versterken en efficiënter en effectiever te worden.
Deze groep van ingrediënten en gereedschappen hebben betrekking op wat de voornaamste elementen van deze fase zijn. Ze zijn gericht op de noodzaak om de duurzaamheid van je initiatief te toetsen, met het oog op praktisch TT-werk in de buitenwereld en ook de ‘innerlijke’ aspecten die daaronder schuilgaan..
- Transition Towers – wel of geen kantoor hebben
- Praktische manifestaties van het project
- De Grote Herscholing
- Over hoe we communiceren
- Vieren
- Mislukkingen vieren
- Hoe gaat het ermee?
- Lokale voedsel-initiatieven
- Momentum
- Toegang tot grond verwerven
- Persoonlijke veerkracht
- Educatie voor Transitie
3. Verbinden
Er worden vaak vergelijkingen gemaakt tussen de schaal waarop we ons moeten voorbereiden op Piekolie en klimaatverandering en de voorbereidingen op de Tweede Wereldoorlog. Ieder aspect van ons leven dient te worden geherdefinieerd op een samenhangende en effectieve manier. De ingrediënten in dit gedeelte gaan in op hoe TT-initiatieven een rol kunnen spelen in dat proces, en hoe je de belangstelling voor Transitie kunt verbreden..
- Netwerken van TT-initiatieven vormen
- De gemeenteraad betrekken
- Werken met de plaatselijke middenstand
- Mondelinge geschiedenis
- Jonge mensen betrekken
- De rol van verhalen vertellen
- Pauzeren om te bezinnen
4. Bouwen
TT-groepen beogen uiteindelijk de plaatselijke econmie te helpen (her)lokaliseren. Ze streven er naar om van het initiëren van kleinschalige gemeenschapsprojecten toe te werken naar grootschaliger niveaus. Niewe vaardigheden en manieren van denken zullen ertoe leiden dat door TT gestarte initiatieven kunnen uitgroeien tot sociale ondernemingen zoals projectontwikkelaars, banken, energiebedrijven enzovoort. Deze aanpak vormt vaak een uitdaging voor mensen die gepokt en gemazeld zijn in de lokale milieubeweging, maar is van cruciaal belang om resultaten te behalen op voldoende schaalgrootte. De ingrediënten in dit gedeelte gaan in op aspecten die te maken hebben met deze opschaling.
- Minder Energie Plannen
- Sociale onderneming en ondernemerschap
- Opschaling
- Strategische lokale infrastructuur
- Transitie en technologie
- Gemeenschappelijk eigendom
- Strategisch denken
5. Durven dromen
Het aloude ‘Denk mondiaal, handel lokaal’ geldt nog altijd. De ingrediënten in dit onderdeel helpen verbeelden hoe Transitie denken zich naar het nationale niveau zal kunnen vertalen. Stel je voor hoe het zou zijn als alle dorpen en steden levendige TT-initiatieven zouden hebben die voedselnetwerken en lokale energiecoöperaties opzetten, die overal voedsel verbouwen en katalysator zijn voor een nieuwe sociaal ondernemende cultuur . . .
- Beleid voor Transitie
- Een lerend netwerk
- Investeren in Transitie