Categorie: , ,

Transitieverhaal: Westerveld ruilt

Westerveld Ruilt! 326 mensen gebruiken daar een alternatief betaalsysteem (LETS) om spullen en diensten met elkaar te ruilen. Opgezet door bewoners, in 2011. Een transitieverhaal geschreven door King Thung, sinds 2009 actief bij Transition Town Westerveld en andere initiatieven.

Transition Town Westerveld liep lekker tussen 2009 en 2014. Eigenlijk was het heel eenvoudig om op dit gebied actief te zijn. De tijd was er rijp voor, iedereen had het over klimaatverandering en veel (oudere) personen hadden veel tijd. Er bleken meer mensen een bijdrage te willen leveren aan de toekomst van de aarde en de plaatselijke kranten werkten graag mee. En wat is het fijn om gelijkgestemden te ontmoeten! Inmiddels, 8 jaar later, is de naam Transition Town Westerveld komen te vervallen en zijn de groepen hun eigen weg gegaan.

Een van die groepen is Westerveld Ruilt, de LETS kring, volgens zeggen de grootste en actiefste van het land. Net als de meeste goede initiatieven begon het met iemand die een goed idee had en daar wat mensen bij zocht. En op juli 2011 ging de website dan de ether in.

In december 2012 meldde zich het honderdste lid aan, in april 2014 het tweehonderdste en op het moment van schrijven hebben we 326 leden. Uiteraard gaat het niet alleen om het aantal leden en een 5% blijkt niet actief te zijn, maar de grote meerderheid is behoorlijk actief en enthousiast.

In een LETS kring kun je dingen doen en aanbieden die in het economisch verkeer niet gezien, gewaardeerd en zeker niet betaald worden. Dus krijgen we allerlei leuke, creatieve werkzaamheden aangeboden of gevraagd. Maar ook als we wat weg willen doen of iets nodig hebben, vragen we eerst Westerveld Ruilt, en zo hebben veel dingen een tweede, derde of vierde leven gekregen. Je moet er even mee aan de slag, dan krijg je de smaak al snel te pakken en wil je niet anders.

Meer weten? Klik hier voor de website van Westerveld ruilt.