Categorie: ,

Nieuwe Transitiekansen in Gemeenten

Een Transitieverhaal geschreven door Jan Juffermans, actief bij Transitie Boxtel. Ook een Transitieverhaal schrijven? Mail naar lynn@transitiontowns.nl.

 

Er waait een nieuwe wind in gemeenten: participatie! Gemeentebesturen hebben ontdekt dat er veel kennis en veranderkracht onder hun bevolking te vinden is. Dus ambtenaren en wethouders gaan leren open te staan voor initiatieven en daar positief op te reageren. Ik heb de indruk dat het ontstaan van de vele energie-coöperaties en lokale zorg-plannen hun ogen heeft geopend.

In Boxtel is de gemeenteslogan: ‘Meewerkend Boxtel’. Er is als het ware een groene loper uitgerold om bewoners uit te nodigen om met plannen en projecten te komen. Ze willen dat aanmoedigen en als het aansluit op bijvoorbeeld hun duurzaamheids- of klimaatbeleid zullen ze uitvoering ervan gaan faciliteren en soms met enige centen ondersteunen.

Bij ons begon vorig jaar een campagne voor de nieuwe Duurzaamheidsvisie, kort nadat in de gemeenteraad de motie ‘Boxtel Energieneutraal 2030’ was aangenomen. Toen werden vier werkgroepen opgestart, met daarin geïnteresseerde bewoners, enkele raadsleden en ambtenaren. Die werkgroepen kwamen ongeveer vijf keer bijeen. Daar kwamen mooie plannen uit en daarmee is, naast de visie, gelijk een uitvoeringsplan 2018-2022 tot stand gekomen, uitgeschreven door een ambtenaar. Als die plannen allemaal tot uitvoering komen, dan zouden we veel bereikt hebben. Het lijkt dus zeer de moeite waard die nieuwe transitiekansen ten volle te benutten.

Boxtel, 30 juni 2017, Jan Juffermans