Categorie: , , , , , , , ,

Festival ‘Transitie Open Space’ 8-16 juli op kasteel Nieuwenhoven

Kasteel Nieuwenhoven

Het festival ‘Transitie Open Space’ te België staat voor natuurlijke kwaliteit, levendigheid, diversiteit én het plezier om samen te creëren! Dit zijn onze principes van bij de start en die willen we ook doorgeven en mogelijk maken. Dit wordt een doe-het-zelf transitie festival waar je kan leren van inhoud én proces. Door het zelf beleven en ervaren én door zelf je eigen aanbod te brengen, willen we ons als het ware herscholen en stimuleren naar concrete actie daar waar we leven en werken.

Ria Baeck maakt deel uit van het vijfkoppige team dat ‘Transitie Open Space’  draagt, zoals men het festival graag zelf noemt. In het kader van dit evenement schreef zij de volgende overwegingen die meespelen in de keuze van opzet en vorm van dit zeer bijzondere festival. Mede geïnspireerd op het boek Walk Out Walk On: A Learning Yourney into Communities daring to Live the Future Now.

Weglopen van het huidige industriële, kapitalistische systeem en zijn vele onrechtvaardigheden en zijn vele dysfuncties. Doorlopen naar het nieuwe. Uitproberen. Met de middelen die voorhanden zijn. Leren van en met elkaar. Een stap verder. Weglopers-die-doorlopen zijn cruciaal om onze nieuwe wereld vorm te geven stellen de auteurs. Dit weglopen-doorlopen wordt in het boek concreet gemaakt in zeven principes; of nieuwe concepten misschien.

Van Opschalen naar Dwarsschalen

Ik kreeg altijd al de kriebels als mensen zich begonnen af te vragen hoe ze nieuwe en succesvolle ideeën of projecten konden opschalen. Mentaal begreep ik lange tijd niet waarom dat zo was, maar ik wist van binnen dat het niet juist was. Elke situatie is anders, elke cultuur doet de dingen anders, elke grond heeft zijn specifieke kenmerken… Opschalen veronderstelt gelijkvormigheid die niet bestaat in de menselijke en natuurlijke omgeving. Dwarsschalen lijkt beter te werken: mensen ontmoeten die het anders doen, van hen leren, samen creëren, een nieuw idee mee naar de eigen situatie nemen, daar uitproberen en aanpassen.

Van Macht naar Spel

Ik heb net een gesprek afgerond met Alain en Rik, samen maken we deel uit van een vijfkoppig kernteam dat het project Transitie Open Space opzet, draagt en waarmaakt. Ieder van ons was blij met de co-creatie die gebeurde; die generatieve energie waar er geen druk is om te presteren, waar niemand de baas is, maar waar ieder zijn/haar eigen gift kan inbrengen – kan spelen! – om zo tot een mooi resultaat te komen. Niet het spel als een aparte activiteit toegevoegd aan de rest, maar als een houding – een bepaalde losse, vrije, cratieve energie – in alles wat je doet. Heerlijk!

Van Probleem naar Plek

Als je iets van de gewenste toekomst wil waarmaken, kan je niet anders dan iets te gaan doen. Maar anders dan tot nu toe. Het doen hier, op je eigen plek, waar je woont en/of werkt. Praten alleen is niet voldoende. Problemen analyseren is ook te weinig. Onze aandacht en inspanningen gaan best naar een concrete plek en de plaatselijke mogelijkheden – niet alleen naar de problemen – die het biedt. Kasteel Nieuwenhoven is zo’n plek waar een groep mensen uitprobeert wat het leven in deze tijd van transitie kan zijn.

Van Efficiëntie naar Veerkracht

Is het efficiënt om tijd en energie te spenderen aan mekaar diepgaand te leren kennen om zo een creatief team te worden, zonder te weten of we wel zullen worden vergoed? Niet in klassiek-economische termen. Maar het brengt ons wel een stevige basis van waaruit we met vele, verschillende en onverwachte omstandigheden kunnen omgaan. Het maakt van ons kernteam een sterk energetisch vat waarin we vele gasten kunnen ontvangen in een groot zelf-organiserend evenement.

Van Transacties naar Giften

Transactie zegt “voor wat, hoort wat”. Maar wat als onszelf openstellen voor onverwachte – en niet geplande – giften meer natuurlijk is, misschien dichter staat bij de essentie van ons mens zijn? Wat als geven – ten dienste van het geheel, van de hele gemeenschap – inherent goed voelt en ultiem betekenisvol is? Welke goederen en diensten horen thuis in de wereld van transacties en ons huidige geldsysteem, welke diensten zijn beter gediend met een ander, aanvullend systeem? We zullen het niet weten als we niet experimenteren, niet spelen met de mogelijkheid. In de achtdaagse Transitie Open Space zal dit experiment als een rode draad door het evenement lopen.

Van Interventies naar Vriendschap

Verwachten we diep van binnen niet dat de regering – lokaal, nationaal, globaal – onze precaire situatie anno 2011 voor ons zal oplossen? Of misschien de bedrijven die toch zo veel macht (lijken te) hebben? Maar interventies van bovenaf lijken vaak niet op tijd te zijn, of gaan niet ver genoeg, en zeker en vast kunnen ze nooit het engagement genereren dat er nodig is om onze complexe situatie ten gunste te keren. Het doorlopen naar een wereld die gestoeld is op nieuwe, holistische waarden zal samen moeten, ook gedreven vanuit groepjes hier en daar, vanuit burgers met een passie – naast nieuwe initiatieven in overheid en bedrijven. Samen, gebruik makend van de enorme diversiteit die we zijn en hebben, en gebaseerd op diepe vriendschap die de verschillen waardeert, en weet dat we ze nodig hebben.

Van Held naar Host

Aangezien ik de Art of Hosting (Meaningful Conversations) diep in mijn hart draag, betreur ik het dat host zich niet makkelijk laat vertalen. Gastvrouw/heer zijn. Ja, maar in een zeer ruime betekenis dan: hosten van de fysieke ruimte – met aandacht voor details, natuurlijke vormen, schoonheid enz.; hosten van het proces van een bijeenkomst of een langer traject – hoe kan iedereen eerst aanwezig zijn vooraleer te starten met de conversatie of het werk, hoe zorgen dat elke stem gehoord wordt enz.; en ook hosten van de energie – Voelt het juist? Missen we iets? Wat wil er geboren worden?

Het is voor mij duidelijk dat de leiders die we nodig hebben in de toekomst niet de klassieke helden zijn die het allemaal weten en ons kunnen leiden naar succes. Leiders zullen meer host zijn: mensen uitnodigen tot mee doen, de condities creëren dat zelforganisatie kan floreren, en zien wat de dieperliggende patronen zijn in het geheel en daarop verder borduren.

 

Dit allemaal om jullie warm te maken en uit te nodigen dit boek te lezen én deel te nemen aan de Transitie Open Space, een achtdaags doe-het-zelf festival op Kasteel Nieuwenhoven waar we samen zullen denken, praten en doen rond de vraag: Hoe samen een stap verder? Waar we samen al deze principes zullen leven, er mee experimenteren en leren. Een stap weg van het oude dat niet meer bevredigend werkt. Een stap verder naar de toekomst die we willen, en samen zullen moeten ontdekken.

 

Van harte welkom!

Ria Baeck

Kasteel Nieuwenhoven

Engelbamp 55-57
3800 Sint-Truiden (België)
Telefoon: 0032-(0)11.68 64 10
E-mail: info@kasteelnieuwenhoven.be

Gedetailleerde wegbeschrijving

Google map weergeven