Wegens het Coronavirus is het Transitie Treffen op 4 april helaas afgelast.
Dit jaar zijn we met het landelijke Transitie Treffen op 4 april te gast in het Noord-Hollandse Castricum. Iedereen is welkom, of je nou al jaren een doorgewinterde TT-er bent, of een geïnteresseerde die een keer kennis wil maken met de transitiebeweging in Nederland. Omdat er maximaal 80 plaatsen zijn, maken we gebruik van een aanmeldformulier volgens het principe vol=vol.
Op deze dag kun je mensen uit andere TT gemeenschappen spreken en zorgen we voor een omgeving waar we veel ideeën kunnen uitwisselen. Deze keer doen we dat via een paar energieke Talks in het ochtendprogramma en een serie workshops in de middag. We hebben een mooi divers programma, waar voor ieder wel wat bij zit. Na aanmelding volgt nog verdere informatie over de locatie.
Het programma
10:00 Inloop en koffie
10:30 Start van het programma: kennismaking en uitwisseling
11:00 TET talks reeks van ieder ca 12 minuten
Een reeks van Turbulente Energieke Transitie talks:
- Aardebeschermers (Lydia Scholte en Katy Olivia van Tergouw, Stop Ecocide: Change the Law NL)
- Ertoe Doen (Ron van Es, auteur van het gelijknamige boek)
- Nieuwe Economie (Maarten Nijman, Our New Economy)
- Het klimaat (Lucas Winnips, Extinction Rebellion)
- Bijzzzaak (Florinda Nieuwenhuis)
12:30 Potluck lunch – wat neem jij mee?
13:30 Middagworkshop 13:30 tot 17:00.
Dat wordt kiezen… je doet 1 lange workshop, of twee korte (kies er een uit serie A en B)
Lange workshops:
Workshop NVDA (XR)
Maak je je zorgen over het klimaat? Vind je het ook zo frustrerend dat ondanks alle mooie burgerinitiatieven, de overheid en het bedrijfsleven doorgaan met business as usual? Vind je ook dat het te langzaam gaat en het nu tijd is voor belangrijke maatregelen om de grootste rampen te voorkomen? Wil je wat doen? Ben je nieuwsgierig? Volg de workshop van Extinction Rebellion. Extinction Rebellion is een vreedzame burgerbeweging die door middel van geweldloze, creatieve en disruptieve actie de overheid wil bewegen om in te grijpen in de klimaatcrisis en ecologische crisis. Tijdens de zogenaamde NVDA-training (nonviolent direct action, in het Nederlands geweldloze directe actie) leer je meer over de visie, organisatie en tactieken van Extinction Rebellion. Je leert meer over communicatiemethodes tijdens acties en eventuele juridische consequenties en oefent situaties die je tijdens een echte actie kunt tegenkomen. Daarbij staat altijd de veiligheid en het welzijn van alle betrokkenen voorop. De training is ook bedoeld voor mensen die niet direct met een actie mee willen doen, maar ondersteunend werk willen verrichten zoals flyeren, of gewoon meer willen weten van Extinction Rebellion. De workshop wordt verzorgd door Philip Plenckers, Lisette Meijne en Lucas Winnips.
Workshop What If:
Het laatste boek van Rob Hopkins, initiatiefnemer van de wereldwijde Transition Towns beweging is getiteld: From What Is to What If. Vanuit dat thema start deze workshop. We gaan aan de slag met ons voorstellingsvermogen en we gaan dat positief inzetten. Stel je voor dat “de transitie” is gelukt, het is 2035. Hoe ziet het er uit, wat hoor je, wat ruik je? Gezamenlijk gaan we die toekomst vormgeven, vanuit onze verbeelding naar verhalen, naar beelden. Samen reizen we van de wereld van ‘ja, maar…‘ naar een toekomstbeeld zonder beperking. De workshop wordt verzorgd door Maarten Nijman.
Korte workshops, dan kan je er 2 doen. Eén uit serie A van 13:30 tot 15:00 en één uit serie B van 15:30 tot 17:00
A1. Wake-up call: Nieuw Leven in een slapende transitie gemeenschap
Wat kan je doen om te zorgen dat een lokaal Transitie Initiatief levend(ig) blijft? Gezamenlijk bespreken we ervaringen en ideeën die zouden kunnen werken. Van stageplaatsen aanbieden (zoals eetbaar Nijmegen dat een paar keer deed), het bijhouden van een facebookpagina; sturen van nieuwsbrieven; websites up to date houden met lokale duurzame initiatieven; en wat nog meer…?
Nijmegen gaat voor 4 april het TT initiatief nieuw leven inblazen door nieuwe doen-denkers te werven. Lukt het, dan delen ze de ervaring graag; zo niet, dan bespreken we tips tijdens de workshop. De workshop wordt verzorgd door Karla Mulder.
A2. Complottheorieën
Er zijn mensen die het transitie initiatief breder willen trekken dan waar de beweging voor staat. Je ben vast wel eens iemand tegengekomen binnen je Transitie Initiatief met een theorie, waarvan je denkt: “hmmm… wat moet ik daar nou over zeggen?” Samenwerken met mensen die beginnen over UFO’s, de platte aarde of “de wereld vergaat op […]”. Als je deze mensen spreekt, bijvoorbeeld tijdens een TT Café of een filmavond dan blijken het soms lastige gesprekken. En wat moet je eigenlijk doen? Ga je dan mee wichelroedewandelingen maken? Ga je een spreker over een alternatieve genezing uitnodigen? Organiseer je een bijeenkomst rondom testjes met gerevitaliseerd water? Luister je beleefd tijdens jouw praatje naar de ‘chemtrail’ complottheorieën van een bezoeker? Of doe je dat juist allemaal niet? Hoe ga je hier mee om? De workshop wordt verzorgd door Arie Meijboom.
A3. Dit is geen workshop, maar gewoon lekker even tijd voor jezelf.
Je kunt lekker even naar buiten, of een boek lezen of een middagdutje doen…
B1. Tussen Ego en Compassie
Ron van Es gaat in deze workshop dieper in op de verbinding tussen dat wat je niet weet, maar wel verlangt. Tussen afwijzing van je eigen ideeën en de moed om te gaan staan. Tussen hard werken (kunde) en de flow van je ondernemerschap. Tussen ego en compassie – voor wie doe je wat je doet en doe je dat ‘goed’?
Over het boek Ertoe Doen: ‘Ertoe doen – de Cirkel van Betekenisvol Leven begint bij het weten, diep van binnen, dat het leven waardevol genoeg is om er alles uit te willen halen. Wanneer je leeft vanuit dat besef wordt dat zichtbaar. Met wat jij hebt te bieden vind je zo je weg in het leven. Dit boek is een gids op die reis en helpt je bewust de keuzes te maken die je leven betekenis geven, die impact hebben op jou en je omgeving. Het inspireert tot een leven vanuit compassie waaraan jij jouw eigen invulling geeft.
B2. Food for Thought
Samen met een bevlogen chef-kok met meer dan 15 jaar ervaring gaan we een duurzame seizoensgebonden maaltijd op tafel toveren.
Deze workshop behandelt theorie en praktijk.
Onder meer koken met schilletjes, snijtechnieken en smaakcombinaties zullen worden behandeld. Dit is een workshop voor maximaal 10 personen.
Oja, en we bereiden dus ook gelijk de avondmaaltijd. De workshop wordt verzorgd door Ramai Charan Boschma.
B3. Zorg voor de Aarde EN zorg voor jezelf
Raak je ook wel eens ontmoedigd of moe(deloos) van al het slechte nieuws en het weinige wat jij er aan kunt doen? Terwijl je je toch dagelijks inzet richting ‘Grote Ommekeer’? Misschien put je jezelf zelfs wel uit in de race de goede kant op? Om impact te hebben en effectief te zijn is het juist nodig dat je fit, creatief en veerkrachtig bent en een lange adem hebt. Topsport is het. Wat heb jij nodig om in goede conditie en in balans te zijn?
Werkwijze:
We wisselen uit, doen speelse oefeningen en zullen zeker lachen om onze eigen valkuilen. De workshop wordt verzorgd door Marleen Heeman.
17:30 Duurzaam diner
19:00 Elkaar bijpraten over alle indrukken van de dag
Met wat muziek en wellicht nog een drankje.
21:00 Opruimen en afronding
Aanmelden
Aanmelden is vanaf nu mogelijk. Er wordt een financiële bijdrage gevraagd voor de huur van de ruimte, koffie en thee en eventueel het diner (als je blijft eten). Als er meer aanmeldingen zijn dan 80, kunnen we je op de reservelijst zetten. Aanmelden kan met deze button:
Je kunt op het aanmeldformulier ook nog aangeven of je wellicht wil aanschuiven bij het Transitie Café dat in Castricum op vrijdag 3 april in de avond plaatsvindt. Hier hebben we Manon Danker als spreker over “het werk dat weer verbindt” (the work that reconnects). Voor iedereen die inspiratie en kracht zoekt om liefde voor de aarde vorm te geven in het werk en het dagelijks leven. Manon Danker is in 2015 opgeleid door Joanna Macy. (https://elemental-journey.com/)