Categorie:

Transitie Treffen als online serie

Het lijkt wel Netflix, maar dan leuker en interactief! We hebben een mooie serie korte online avondbijeenkomsten in petto voor alle transitie-initiatieven van Nederland en natuurlijk ook alle geïnteresseerden! Het programma starten we iedere keer om 20:00 en duurt een ruim uur. Ook Rob Hopkins – auteur en grondlegger van de Transitiebeweging – komt binnenkort langs.

Vervolg op de serie “voeden van veerkracht”

De online sessies die we in het najaar zijn gestart hielpen verschillende startende initiatieven in de ideeënfase. Door vanuit verschillende transitie initiatieven met elkaar uit te wisselen kan ieder initiatief weer nieuwe stappen zetten (of natuurlijk oude stappen weggooien). We beschouwen dat experiment als geslaagd en we breiden het uit naar een serie Online Treffens.

Deze nieuwe serie van korte bijeenkomsten is bedoeld als verbinding en inspiratie voor alle transitie initiatieven (oud, nieuw of startup) in Nederland. We kunnen afhankelijk van de groepsgrootte verschillende online technieken gebruiken, zoals het uiteengaan in groepjes, tussentijdse poll om wat stellingen te bespreken, etc.

Wat kun je verwachten?

We gaan de eerste bijeenkomst op maandag 1 maart starten met een uitwisseling aan ervaringen. Ook maken we van de gelegenheid gebruik om het nieuwe bestuur van de stichting voor te stellen. Het nieuwe bestuur heeft ideeën om de banden weer aan te halen, elkaar te inspireren en van elkaar te leren. Welke toegevoegde waarde heeft de Transitiebeweging eigenlijk nog in Nederland? Dit en meer komt op 1 maart ter sprake. Ga naar de agenda voor de zoomlink.

In de tweede bijeenkomst op dinsdag 13 april laten we ons inspireren door Rob Hopkins die ons een heleboel te vertellen heeft over voorstellingsvermogen. In 2019 verscheen zijn boek “from What Is to What If”. Dit boek blijkt een aantrekkelijk pleidooi voor de kracht van verbeelding. We leven in een tijd waarin er gelijktijdig sprake is van een ecologische-, economische- en energiecrisis. Juist nu hebben we een enorme behoefte aan nieuwe ideeën en een groot verbeeldingsvermogen bij burgers, ondernemers, onderwijzers en beleidsmakers. Wat kunnen wij als beweging lokaal met deze inzichten? Wel goed om te weten dat deze sessie voor een groot deel Engelstalig zal zijn.

In de derde bijeenkomst op donderdag 27 mei kunnen we gaan kijken naar de nationale en internationale bewegingen die actief zijn op het gebied van transities. Denk bijvoorbeeld in Nederland aan De Grote Transitie, De TransitieMotor of Extinction Rebellion, maar ook internationaal is er veel beweging, Donut Action Labs, Wellbeing Economy, Stop Ecocide, etc etc.

Op de vierde bijeenkomst op maandag 5 juli gaan we samen kijken wat er nu bloeit. Wat hebben we na drie bijeenkomsten allemaal al uitgewisseld? De verdere invulling laten we ontstaan in de komende maanden.