23 11 2018

Op zaterdag 17 november 2018 vond er een Transition Towns Treffen plaats in Olst. Paul Hendriksen, een van de initiatiefnemers van Transition Towns in Nederland, had ons uitgenodigd. Olst is een bijzondere plek, vanwege het ecodorp met 24 woningen. Aardehuizen, strohuizen en natuurlijk veel leem. In het centrum staat het Middenhuis, het gemeenschapshuis van het ecodorp, waar we te gast waren. Hieronder een kort verslag van deze bijzondere dag.

Welkom
Jan van TT Olst heette de ca. 35 deelnemers uit heel Nederland welkom. Tijdens het kennismakingsrondje sprak iedereen met twee onbekenden. Met de eerste over de vraag ‘Waar wordt je blij van?’ en de tweede over de vraag ‘Wat hoop je te leren/te halen?’. De geanimeerde gesprekken die direct ontstonden werden onderbroken om aan de rest van het programma te kunnen beginnen.

Transitiemarkt

De deelnemers die actief zijn binnen een TT (-achtig) project werden verzocht om een informatiemarkt te maken door op flipovers drie vragen te beantwoorden met tekeningen, knipsels, etc.:

 • Wat was je grootste succes?
 • Wat is jullie nieuwste plan?
 • Een glorieuze mislukking?

Daarna konden nieuwkomers en Transition Towners bij elkaar winkelen voor nieuwe ideeën en inspiratie.

 

Sustainable Development Goals
Conny Bergé, al 50 jaar activist, gaf een presentatie over de Sustainable Development Goals (SDG’s).


In september 2015 hebben de regeringsleiders van de 193 lidstaten van de Verenigde Naties 17 Sustainable Development Goals (SDG’s of Duurzame Ontwikkelingsdoelen) vastgelegd. De SDG’s hebben betrekking op de meest urgente problemen in de wereld, zoals Einde aan armoede, Gelijkheid voor mannen en vrouwen en Duurzame en betaalbare energie. Landen zijn opgeroepen om de mondiale SDG’s te vertalen naar nationale doelstellingen en beleid en om er alles aan te doen om bij te dragen aan rechtvaardigheid, veiligheid en welvaart in de wereld. De SDG’s doen niet alleen een beroep op nationale overheden, maar nadrukkelijk ook op de private en publieke sector om hun negatieve impact te verminderen en positief bij te dragen aan een duurzame agenda.


Terwijl de millenniumdoelen m.n. gericht leken op de ontwikkelingslanden zijn de SDG’s bedoeld voor iedereen. We willen naar een maatschappij die Eerlijk, Gezond, Circulair en Democratisch is. En echte democratie begint lokaal, dus wat kunnen we vanuit de Transitiebeweging doen met de SDG’s? Alle inwoners zijn medeverantwoordelijk. Om te beginnen kunnen we inwoners informeren, mensen moeten weten waar het over gaat. En daarna kunnen we verder gaan met activiteiten om de democratie meer inhoud te geven. Conny liet als inspirerend voorbeeld een stemformulier zien waarmee we kunnen stemmen op onderwerpen die spelen binnen de eigen gemeente.

Haar tips waren:

Earth Charter
Na de presentatie van Conny nam Paul Hendriksen het woord over het Earth Charter. Maar hij maakte eerst een opmerking over ons krokodillenbrein dat ervoor zorg dat we op drie manieren kunnen reageren, nl. Vluchten, Vechten of Bevriezen. Wat maakt dat we bevriezen (we doen niets) of vluchten (bijvoorbeeld in consumptie) als we het over de staat van onze Aarde hebben?


Het Earth Charter (Nederlands: Handvest van de Aarde) is een internationaal document over fundamentele waarden en principes dat probeert bij te dragen aan een rechtvaardige, duurzame en vreedzame samenleving in de 21e eeuw. Volgens de visie van het Earth Charter zijn ecologische integriteit, mensenrechten, gelijkwaardigheid en vrede onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het document schept daarom een kader waarin deze onderwerpen gezamenlijk aan de orde komen. Het Earth Charter is ontstaan uit een mondiaal consultatieproces dat plaatsvond in de jaren ’90 van de 20e eeuw. Het opstellen van het Earth Charter was een van de meest open en complete samenwerkingsprocessen ooit voor het schrijven van een internationaal document.


Binnen de SDG’s worden termen uit het Earth Charter gebruikt. Het Earth Charter is niet overgenomen door de VN. De Millennium Goals en nu de SDG’s zijn minder politiek beladen. Net als bij Transition Towns zien de mensen wat er in de etalage ligt (bijv. het soep café), maar niet de onderliggende waarde waar wij als Transition Towns voor staan.

Als we doorgaan op de voet waarop we nu leven is een opwarming met 5 C waarschijnlijk, dat is niet leefbaar. Zelfs de 1,5 graad opwarming die we met klimaatdoelen van Parijs nastreven is discutabel qua leefbaarheid. We moeten dus vandaag nog aan de slag. Bijvoorbeeld zoals de Extinction Rebellion die vandaag in Londen diverse bruggen bezette (https://www.facebook.com/ExtinctionRebellion/). “Volgens de beweging is het een “burgerplicht” om op vreedzame manier te rebelleren, “omdat de regering zich schuldig maakt aan criminele nalatigheid”. “Overheden moeten openheid geven, eerlijk worden over wat er op het spel staat. Een aanpak zoals bij de Tweede Wereld Oorlog is nodig. We moeten erkennen dat we in een ramp situatie zijn.”

Bijdrage uit het publiek: “Do it yourselves together!

Soepcafé

De lunch bestond uit de bijdragen die de deelnemers zelf hadden meegebracht (potluck) en soep van het soepcafé.

Het soepcafé in Olst heeft afspraken gemaakt met de lokale Plus supermarkt. Eenmaal per maand komen ze de groenten die anders weggegooid zouden worden ophalen (3 dagen van te voren laten ze de supermarkt weten dat ze weer soep gaan maken, vanaf dan bewaart de supermarkt de groenten). Met deze groenten maken ze een groentesoep die met alle Olstenaren die daar zin in hebben wordt opgegeten.

Dit roept direct veel leuke vragen op uit de zaal.  Ruurtje geeft gelijk antwoorden:

 • Het is een win-win situatie. De supermarkt hoeft minder weg te gooien (anders toch gauw een ton per jaar) en het soepcafé draagt bij aan de sociale verbinding in het dorp.
 • De horeca ervaart het niet als een bedreiging, omdat het maar 1x per maand is. Dat werkt ook zo bij het Repair Café. Verwijs voor grotere reparaties naar de plaatselijke winkels.
 • Als je meer ophaalt dan dat er in de soep gaat, doe dan de gesneden groenten in de soep (bederven eerder) en geef wat je over hebt aan het eind aan de deelnemers.
 • Zolang als je niets verkoopt mag dit. Er wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd om bijvoorbeeld olie en bouillonpoeder mee te kopen voor de soep.
 • Laat de kinderen van de vrijwilligers bedienen, zij vinden dat leuk en ook de gasten waarderen dat.
 • Start gezamenlijk en met een inleidend praatje, dat biedt je de mogelijkheid om praktische tips te geven en andere activiteiten aan te stippen.

Stichting Goede Buren Olst
Na de lunch was het tijd voor de excursies. 1 groep ging op bezoek bij en kreeg informatie over Ecodorp Olst, de andere groep ging naar Goede Buren.

Goede Buren is een winkel in het centrum van Olst opgezet door Olst in Transitie (http://olstintransitie.nl/). Nadat het ecodorp zo’n beetje af was wilden de bewoners ook de andere bewoners van Olst bij de Transitie betrekken. En zo ontstond na verloop van tijd deze winkel waarin verschillende initiatieven rondom Reconomie zijn gebundeld (zie afbeelding). De winkel is drie dagen per week open als tweedehands kledingwinkel, verhuur van meters, voor de verkoop van eigen spulletjes en verkoop van groenten van een lokale biodynamische boer. De haak en brei spulletjes van de plaatselijke senioren vinden er gretig aftrek. Maar de kleding is ook snel te verbergen achter gordijntjes en dan kunnen er allerlei andere activiteiten plaatsvinden, zoals het soepcafé en het repair café. Iedere activiteit betrekt weer andere inwoners bij de transitie.

Afval
Nadat we allemaal terug waren van de excursies stond het thema afval op de agenda. Nadat we het filmpje “This girl can fit all her trash from the past 5 years in a jar” hadden bekeken, deden we eerst in groepen en daarna individueel mee aan een quiz. Denk aan vragen als:

 • Hoeveel kg voedsel gooien we jaarlijks in de vuilnisbak (55 kg per persoon)?
 • Hoeveel vrachtwagens is dat (20.000 vrachtwagens per jaar)?

Bijdrage uit het publiek: “Alleen ga je sneller, samen kom je verder!”

Het oneindige spel
Als laatste onderwerp op de agenda van deze transitie dag presenteerde Maarten Nijman en Frank de Mink het boek The Infinite Game van Niki Harré. Niki is geen onbekende voor de Transitie beweging in Nederland. In 2014 was ze in Nederland voor een workshop in Deventer over psychologie van de duurzaamheid. Nu is ze geïnspireerd door eindige en eindeloze spelen. Kunnen we eindeloze spellen spelen? We mogen de spelregels aanpassen en deelnemers toevoegen. Lichtvoetigheid. Neem de natuur als voorbeeld, die is eindeloos. Radicale coöperatie. Laat je niet ondermijnen door het uit te stellen, als ik met pensioen ben….., als ik meer verdien….., etc. We kiezen zelf onze spellen, anderen proberen ons te beïnvloeden. Politiek is een eindig spel (verkiezingstermijn). Kunnen we binnen TT het oneindige spel spelen? Nieuwsgierigheid, nieuwe mensen uitnodigen. We pauzeren deze bijeenkomst tot de volgende keer.

Bijdrage uit het publiek: “Not survival of the fittest, maar de beste samenwerking!”

We kijken nog of het boek mogelijk in het Nederlands vertaald kan worden.

Afsluiting

Ter afsluiting attendeerde Paul ons op de TT Training in Wijhe op 12 en 13 januari. Meer daarover komt vast op de website van Transition Towns te staan. In popcorn stijl gaf iedereen zijn waardering, opmerkingen, suggesties ter afsluiting van een fantastische dag. Er wordt gedacht over een volgend treffen in Vollenhoven of Castricum.

Tot dan!

Lees verder →


23 11 2018

Op zaterdag 17 november 2018 vond er een Transition Towns Treffen plaats in Olst. Paul Hendriksen, een van de initiatiefnemers van Transition Towns in Nederland, had ons uitgenodigd. Olst is een bijzondere plek, vanwege het ecodorp met 24 woningen. Aardehuizen, strohuizen en natuurlijk veel leem. In het centrum staat het Middenhuis, het gemeenschapshuis van het ...

lees verder


23 9 2018

10 oktober 2018 vindt de jubileumeditie Dag van de Duurzaamheid plaats. Op heel veel plekken in het land worden er activiteiten georganiseerd. Voor een overzicht kun je terecht op http://www.dagvandeduurzaamheid.nl/. Organiseer je zelf iets, vergeet het dan niet aan te melden! Evt. kun je je activiteit ook plaatsen in de AktieAgenda.nl, via de pagina Agenda ...

lees verder


21 7 2018

Onlangs is vanuit Universiteit van Maastricht begonnen met een promotieonderzoek “Universiteit met de buurt”.  Berto Aussems was vanaf het begin betrokken bij TT Maastricht en we vragen hem wat het initiatief inhoud. Hoe lang ben je al betrokken bij TT Maastricht? “Na Parkstad was Maastricht de tweede stad in Zuid-Limburg met een transitie beweging. In het begin kwam ...

lees verder


2017

”17

Een transitieverhaal geschreven door Inge Schrijver, masterstudent Economics for Transition. Ook een Transitieverhaal schrijven? Mail naar lynn@transitiontowns.nl. Geld en financiën, daar is toch niks aan?! Toch duik ik daar deze maanden helemaal in voor de afsluitende scriptie van mijn Master Economics for Transition. Ik vind het belangrijk, want het structureert onze maatschappij en bepaalt veel van ...

lees verder


”7

Westerveld Ruilt! 326 mensen gebruiken daar een alternatief betaalsysteem (LETS) om spullen en diensten met elkaar te ruilen. Opgezet door bewoners, in 2011. Een transitieverhaal geschreven door King Thung, sinds 2009 actief bij Transition Town Westerveld en andere initiatieven. Transition Town Westerveld liep lekker tussen 2009 en 2014. Eigenlijk was het heel eenvoudig om op dit ...

lees verder


2016

10 8 2016

Luis  is professor aan de universiteit van Miami met als specialiteit: Ecocritical theory and posthumanism en Environmental Humanities. Hij noemt het ook wel: Human cultures and ecology (Meer info). Hij is op zoek naar concrete voorbeelden voor zijn cursus  “Post carbon cultures” aan de universiteit van Luxemburg in het voorjaar van 2017. Hij gaat deze geven ...

lees verder


18 6 2016

Versterken van de samenhang tussen organisaties Net zoals in Engeland is er in Nederland ook sprake van het zogenaamde donuteffect, veel aandacht voor projecten maar een tekort aan aandacht voor de kernactiviteiten. Onderzoek van Dennis Methorst, HBO student Climate & Management, geeft factoren aan waarom het donuteffect voorkomt , zet het donuteffect in een grotere context ...

lees verder


14 4 2016

Begin dit jaar is in Olst (tussen Zwolle en Deventer) een nieuw Transitie-initiatief gestart. Op 24 april organiseert Olst in Transitie – na een drietal goedbezochte avondbijeenkomsten – ‘s middags tussen 13:00 en 17:00 uur een grootschalige Meer Met Minder Markt, met ‘alles over spullen, afval en hergebruik’. De 7-koppige Initiatiefgroep deed samen met nog tien ...

lees verder


2 3 2016

Juni 2015 was de kerngroep op bezoek bij Transition Town Middelburg. Naar aanleiding van het TT Treffen eind februari schreef Els een update. Wijk De Griffioen in Middelburg is al vele jaren actief op diverse gebieden: sociaal, natuur en milieu, gezondheid, energie. Dankzij een actieve kern van gemotiveerde buurtbewoners worden bestaande projecten onderhouden en nieuwe ontwikkeld, ...

lees verder


24 2 2016

Nieuwe fase van Transitiebeweging vraagt om andere focus Als kerngroep van Transition Towns Nederland hadden we van 12 t/m 14 februari 2016 een teamweekend in de Ardennen waar we gebruik konden maken van een woning van Voncken Natuur Sport Plus. Het kernteam en afstudeerder Dennis Methorst waren er vrijdag op tijd om het weekend in te luiden ...

lees verder


10 2 2016

Er is een Nederlandse versie gereed gekomen van het in Groot Brittannië bekroonde en zeer succesvolle project Transition Streets. Samen Schakelen gaat het heten. De aanpak is eenvoudig en effectief: een groepje van 5 tot 10 mensen uit dezelfde straat, buurt of wijk gaat in 7 bijeenkomsten en de tussenliggende perioden hun leven en huishouden ...

lees verder


10 2 2016

Er zijn heel veel duurzame initiatieven die werken aan de transitie naar een groene, eerlijke en duurzame samenleving. De Battle for Transition (BAFT) wil al die initiatieven zichtbaar maken als onderdeel van één grote beweging. Zo kunnen we beter samenwerken en gaan we sneller vooruit. Die versnelling ontstaat doordat we weerstanden doorprikken. Als een ballon. Ballonnen ...

lees verder


3 2 2016

verslag: Catharina de Bruin Ik tol nog van alle indrukken en bijzondere, fijne, leuke en inspirerende ontmoetingen. Geweldig interessante workshops wat het kiezen echt moeilijk maakte, maar er was ook ruimte voor gezelligheid en lol maken. We zijn aardig op weg om een echte transitiefamilie te worden. Het landelijk Treffen van de transitie groepen Eindelijk was het zover. Na ...

lees verder


30 1 2016

    Het programma Helpen met de promotie Praktische info Noteer alvast heel groot in je agenda: Op 30 en 31 januari 2016 zijn we te gast bij Transition Town Boxtel voor het zevende landelijke Transition Towns Treffen. Ruimte voor ont-moeten Tijdens het weekend delen we de overvloed, doen we een nabeschouwing van de klimaattop in Parijs, schetsen we een perspectief voorbij ...

lees verder


2015