In september 2008 kwam een groep van 14 mensen voor het eerst bijeen om de mogelijkheden van Transition Towns in Nederland te verkennen. Het initiatief kwam van Peter Polder. Hij had in Engeland Rob Hopkins ontmoet. Geïnspireerd door die ontmoeting en enthousiast over het Transition Handbook, zocht hij medestanders om samen Transition Towns in Nederland te starten. Het enthousiasme was groot en men besloot aan de slag te gaan.
Het concept blijkt snel aan te slaan en vanaf 2009 groeit de beweging als kool. Belangstellenden krijgen een aanbod aan landelijke informatiedagen, waarin de achtergronden en aanpak van het Transition Towns-concept worden uitgelegd. In het voorjaar van 2009 startten de eerste Transition Trainingen. Om oprichters en deelnemers van lokale groepen een stevige basis te geven. Deze driedaagse trainingen worden sindsdien een aantal keer per jaar gegeven.
Dit zijn de eerste mensen van de Nederlandse initiatiefgroep:
- Jan van Arkel (Uitgeverij Jan van Arkel)
- Auke Bakker (Vóór de Verandering, Transition Town-initiatief Amsterdam-de Pijp)
- Douwe Beerda (Permacultuur Nederland)
- Taco Blom (Permacultuurschool Nederland
- Paul Hendriksen (Stichting Duurzame Verbinding en Transition Town Deventer e.o.)
- Piper R.W. Holler (C4-netwerk, ‘350-campagne’ en Transition Town Amsterdam)
- Willem Hoogendijk (Stichting Aarde)
- Hugo Klip (Transition Town Groningen)
- Peter Polder (Peak Oil Nederland en GroenFront)
- Marta Resink (Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling)
- Eveline Rodenburg (Transition Town Groningen)
- Job Suijker (Gezonde Gronden, Den Haag)
- Menno Swaak (Gezonde Gronden, Den Haag)
- Dick Verheul (Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling)
We danken de mensen van Transition Towns België voor hun inspiratie en hun samenwerking, onder meer bij het vertalen van teksten.
Met de lancering van deze website geeft de initiatiefgroep het Transition Towns-model alle ruimte om op eigen kracht zijn weg te vinden naar de hoofden, harten en handen van mensen die ook in Nederland willen bouwen aan de kracht van hun lokale gemeenschap.
Stichting Transition Towns Nederland, dec. 2010
De eerste leden van Stichting Transition Towns Nederland
- Paul Hendriksen (Stichting Duurzame Verbinding en Transition Town Deventer)
- Jan van Arkel (Uitgeverij Jan van Arkel)
- Adri Ros (Transition Town Deventer)
- Menno Swaak (Gezonde Gronden, Den Haag)
Het werk van de initiatiefgroep wordt voorgezet door de Stichting Transition Towns Nederland. De stichting is de ‘formele’ relatie met het internationale Transition Towns Network en fungeert als een verbindende schakel tussen de verschillende Transition Towns in Nederland.
Taken die onder de stichting uitgevoerd worden
- onderhouden van de landelijke website en ondersteunen van lokale websites
- productie, vertaling en/of verspreiding van informatie- en voorlichtingsmateriaal zoals het Transitie Handboek en andere TT-publicaties uit binnen- en buitenland
- organisatie van trainingen voor leden van startende groepen
- opzetten van een interne discussiegroep voor actieve TT-ers (‘TTLokaal’) en het organiseren van uitwisselingsbijeenkomsten (Transition Treffen)
- verzorgen van landelijke publiciteit, landelijke informatiebijeenkomsten en (pers)woordvoering
- ook is het een taak van de stichting om de criteria van Transition Towns in Nederland te ‘bewaken’
- vergaren en beheren van financiering voor bovenstaande activiteiten
De stichting wil verder zoveel mogelijk op de achtergrond functioneren en is principieel dienstverlenend en ondersteunend aan de lokale groepen. Om initiatieven met elkaar te verbinden (ook internationaal), om een levendige uitwisseling van informatie en inspiratie op gang te brengen en te houden, ook tussen mensen en groepen, en om nieuwe mensen te inspireren tot het starten van een initiatief. De bedoeling is dat dit soort taken op termijn gedragen gaan worden door actieve Transition Town-burgers.
Activiteiten jaarverslag TT NL 2012 (pdf)
Jaarverslag TT NL 2014 (pdf)
TT Nederland is — net als de lokale TT-initiatieven — een (héél) platte netwerkorganisatie. Het zwaartepunt van ons werk ligt op het lokale niveau. Een landelijke kerngroep houdt zich bezig met landelijk spelende beleidszaken, contacten, promotie en financiering.
TT Nederland is dan ook in het leven geroepen als serviceorganisatie, om te fungeren als ‘etalage’ voor al die duizenden lokale activiteiten en projecten en om waar nodig het TT-concept te vertegenwoordigen en te verwoorden. In december 2010 hebben we onder dezelfde naam voor dit doel tevens een stichting opgericht.
De wensen en noden van lokale TT-groepen staat voor TT Nederland altijd bovenaan de prioriteitenlijst. Leden van de Landelijke Kerngroep, werkgroepen en het stichtingsbestuur zijn allemaal geworteld in de lokale praktijk. Dit vormt een uitstekende waarborg dat de landelijke organisatie niet uitgroeit tot een kind met een waterhoofd.
Voor de beelddenkers onder ons:
Contactpersonen
Lees hiervoor verder op de pagina Contact