Categorie:

Training Co-creërend leiderschap in de buurtmoestuin

Buurtmoestuinen zijn hot: Ze springen als paddenstoelen de grond uit. Een moestuin opzetten in je buurt, op een braakliggend terrein of op het dak van een kantoor is leuk! Maar ook spannend. Mensen die een moestuinproject starten, komen van alles tegen en zitten vaak met vragen…

  • Hoe werf je voldoende vrijwilligers? Hoe ga je met de buurt om?
  • Hoe maak je met elkaar een ontwerp?
  • Wat mag je wel en wat niet op het stukje grond (van de gemeente)?
  • Wordt de tuin van iedereen of heeft ieder zijn eigen stukje?
  • Hoe motiveer je mensen?
  • Hoe zorg je dat het ook na een jaar nog een leuk buurtinitiatief is?
  • Hoe neem je beslissingen met elkaar?
  • Hoe breng je het project verder in de buurt ?
  • of maak je er zelfs een (jouw) bedrijf omheen?

Voor mensen die samen een buurtmoestuin willen


Annet van Hoorn en Janine Vermeulen werken sinds een jaar samen met allerlei organisaties en professionals om zoveel mogelijk  (permacultuur) buurtmoestuinen van start te laten gaan en aan te moedigen. Zo gaan er binnenkort in Amsterdam Nieuw West, zes nieuwe tuinen van start en draait er al één, waar we begeleiding aan de projecttrekkers geven. Eerder werkten we samen bij het project van zestien vrouwen in het Vrouw en Vaart centrum, een tuin die nog steeds een succesvolle leer en ontmoetingsplek is.

Wij krijgen de laatste tijd veel vragen van andere buurt moestuin initiatiefnemers. Bijvoorbeeld over hoe je de buurt er bij betrekt, hoe je beter samen kan werken en leren, hoe je conflicten oplost en besluiten neemt. Ook zijn er praktische vragen over bijvoorbeeld plantcombinaties en  (permacultuur) tuinontwerpen.

Om ieder zo goed mogelijk  van dienst zijn, hebben wij, na onze pilot in 2011, een twee daagse training opgezet, met als doel

get ex back

om het starten en verder ontwikkelen van de buurtmoestuin te ondersteunen. De training is gebaseerd op inzichten en methodieken uit o.a. Empowerment, Permacultuur en Community Development.

Onderwerpen die aan bod komen

  1. Introductie in community development (bijv good practices, Asset-Based Community Development, Engelse TT-voorbeelden)
  2. Ontwikkelen van de moestuin tot gezonde buurtgemeenschap (visievorming, strategieën)
  3. Besluitvorming en open communicatie (werkvormen, oefeningen)
  4. Ontdekken en oefenen met leiderschapsstijl en kernkwaliteiten
  5. Werven en samenwerken met vrijwilligers
  6. Betrekken van de buurt
  7. Diversiteit en talenten inzetten
  8. Praktische tips over aanleg en ontwerp ecologische moestuin (permacultuur): workshops ter voorbereiding, toolkit, plantschema’s, plantenlijsten, groenbemesters enz

De ervaring en behoefte van de deelnemers bepalen echter waar accenten worden gelegd in het programma. Er wordt voldoende ruimte gecreëerd om vanuit je eigen situatie te oefenen en te leren van elkaars ervaringen.

Algemene informatie

  • Data: De eerste keer wordt de training gegeven op 2 & 3 maart 2012 (CLB 1).
  • De tweede keer op: 20 & 21 april 2012 (CLB 2).
  • Tijden: van 9.00-17.00 uur.
  • Locatie: Van der Vlughtlaan 125, Amsterdam
  • Kosten: 150 euro *excl. Overnachting (zelf regelen) en maaltijden voor kostprijs of zelf meenemen

Aanmelden kun je dooreen mailtje te sturen naar info@ateljdekim.nl. Na bevestiging kun je het benodigde bedrag storten op bankrekening nummer: 62 86 54 707 op naam van: Atelj de Kim, onder vermelding van:CLB/2012 1of 2 en je naam.

De cursus gaat door bij 10 deelnemers, maxiumum is 20 deelnemers. Een week tevoren worden het programma, nadere gegevens en een bevestiging gemaild. Bij onverhoopt niet doorgaan,wordt het bedrag onmiddellijk teruggestort op je rekening.

Meer informatie bij: Janine Vermeulen: info@ateljdekim.nl, tel. 06-13795437
of via : groeneruimtemaken@hotmail.com

zp8497586rq

3 gedachten over “Training Co-creërend leiderschap in de buurtmoestuin”

  1. Jammer dat dit soort trainingen dan weer geld moeten kosten.Het zou wat mij betreft fijn zijn als we daar met elkaar andere wegen in gaan vinden !

  2. Ik ben het helemaal eens met Janine.

    Ik werk me hier ook de naad uit mijn broek voor TTApeldoorn, op vrijwillige basis. Dat zou moeten worden doorgezet, ook als inhoudelijk wat te melden hebt. Ik zou graag meedoen, maar €150 uit mijn gezinsbudget? Dat kan mijn gezin niet lijden. Een treinkaartje kan er nog wel vanaf, maar dan houdt het ook op. Zo vergaat het niet alleen mij, ook anderen. Vandaar.
    Ik heb interesse, want de gemeente komt hier ineens met grondjes over de brug. Maar met dezxe kosten ga ik niet komen. Ik hoop op verandering van policy?

  3. Denk dat hier onderscheid gemaakt moet worden. Deze training wordt niet(!) door een TT-groep georganiseerd. Het is ook niet bedoeld voor een algemeen, breed publiek. Je kunt het vergelijken met een Permacultuur cursus. Je kunt ook (financiële) steun van je buurtmoestuinproject, TT-groep of gemeente vragen aangezien dit een belangrijke investering is in de opbouw van dergelijke projecten. Ik zal ‘Groeneruimtemaken’ op deze reacties attenderen en vragen of zij nog een reactie kunnen geven.

Reacties zijn gesloten.